Czy substytuty mięsa mogą być realnym zagrożeniem dla chowu świń i bydła w Polsce?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy substytuty mięsa mogą być realnym zagrożeniem dla chowu świń i bydła w Polsce?

24.05.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Świat się nieustannie zmienia, tak samo jak i przyzwyczajenia ludzi i ich podejście do niektórych tradycji. Okazuje się, że zmiany następują także w nawykach żywieniowych Polaków, w tym w jedzeniu mięsa. Czy rynek żywca ma się czego obawiać?

Jak wynika z analiz firmy Mintel nowe zwyczaje żywieniowe Polaków dotyczące zamiaru albo i nawet już zachodzącej czynności eliminowania czy minimalizowania mięsa z diety dotyczą już sporej grupy osób. Takie ograniczenia w swojej diecie zamierza wprowadzić aż 42% badanych respondentów (dane na lipiec 2020 r.). Co więcej analitycy International Food & Agri Hub BNP Paribas uważają, że w naszym kraju będzie rosła popularność na zamienniki dla tradycyjnego mięsa, tak jak to się dzieje w innych krajach.

r e k l a m a

Czy spożycie mięsa w Polsce będzie się zmniejszać z dnia na dzień?

Wspominani analitycy uważają, że nie jest to możliwe, ale nie oznacza, że nasze społeczeństwo nie szuka alternatyw do jedzenia mięsa. Deklaracja aż 42 % Polaków o zamiarze ograniczenia spożycia mięsa jest większa niż ma to miejsce np. w Wielkiej Brytanii czy w Niemczech. Jednakże najważniejszą kwestią w tej sprawie jest znalezienie zdrowych i bezpiecznych zamienników białka zwierzęcego w naszej diecie.

Nie wszyscy producenci mięsa czekają z założonymi rękoma

Jakie czynniki wpływają na decyzję o ograniczeniu mięsa w diecie przez konsumentów?

  • zdrowotne (mniejsze spożycie tłuszczów oraz antybiotyków, więcej błonnika w diecie),
  • etyczne (cierpienie zwierząt, samoświadomość, idea poprawy życia i warunków hodowli zwierząt),
  • środowiskowe (np. mniejsza emisja CO2 i innych gazów cieplarnianych, mniejsze zużycie wody, odpowiedzialność za śmieci, idea zero waste, ograniczone zasoby naturalne).

Okazuje się, że wielu producentów mięsa wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i próbuje dostosować się do nowej rzeczywistości. Ta elastyczność i umiejętność reagowania na zmiany działa na ich korzyść. Zmiany w Europie Zachodniej są już tak dynamiczne, że producenci mięsa stają się raczej producentami źródeł białka.

Eksperci branży spożywczej podkreślają, że zamienniki mięsa powinny być dla konsumentów naturalnym wyborem na który wpływ mają takie kwestie jak: cena, wygląd, tekstura i to w takim samym kontekście jak wyroby mięsne. Z kolie analitycy BNP Paribas uważają, że koszt produkcji, smak i wygląd zamienników mięsa będzie zgodny z oryginalnym produktem mięsnym już za 5 lat.

Polscy producenci mięsa szukają nowych źródeł białka, ale co z hodowcami?

Polskie firmy rozwijają ofertę białka roślinnego opartego na soi, pszenicy albo grochu. Jednakże lada moment trzeba będzie pójść dalej i kto wie czy nie pozyskiwać białka od owadów albo hodować w warunkach laboratoryjnych w hodowlach komórkowych. Na ten moment wielu konsumentów nie jest jeszcze na to mentalnie gotowa, ale to się będzie zmieniać z czasem kiedy takie produkty będą jak najbardziej przypominać oryginalne mięso. Wiele firm i start-upów pracuje nad innowacjami w tym zakresie.

Podsumowując: coś co niedawno było ciekawostką, staje się normą. Ten medal ma zawsze dwie strony. Zapotrzebowanie kreują konsumenci. Faktem jest, że przybywa weganów, wegetarian i fleksitarian, którzy z różnych pobudek rezygnują całkowicie albo częściowo z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Także koszty wytworzenia zamienników mięsa będą spadać.

Producenci którzy wyjdą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i zmianom na rynku, będą się potrafili w nowym świecie odnaleźć i poradzą sobie bez problemu.

Warto, aby także producenci żywca, w tym hodowcy świń i bydła, śledzili zmieniające się trendy, aby móc się do nich dostosować, a przede wszystkim obronić przed nimi. Mięso jest źródłem białka i aminokwasów, których nasz organizm sam wytworzyć nie potrafi, musi je otrzymać z zewnątrz. Pod tym względem dużo trudniej skompletować pełnowartościową dietę roślinną – wymaga ona większej ilości składników i ich gramatury oraz czasu na skomponowanie dania. Tradycjonaliści, którzy spożywają i będą nadal spożywać mięso i produkty odzwierzęce – nie znikną całkowicie.
Na korzyść chowu zwierząt w celach produkcji mięsa, działa także prawo, które zbyt wolno reaguje na nowe technologie. Każdy produkt z tej grupy wymaga zezwolenia na dopuszczenie do obrotu, a na to potrzeba czasu. Ostatnim argumentem jest cena, która w dużej mierze determinuje nasze wybory zakupowe, a ta przemawia na korzyść mięsa.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Wykorzystano materiały: m.in. BNP Paribas

Zdjęcie: Pixabay

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Hodowla bez klatek? Tak, ale…

W przypadku odejścia od hodowli klatkowej europejscy hodowcy drobiu domagają się odpowiednio długich okresów przejściowych oraz współfinansowania zmian przez Unię Europejską. Przestrzegają także przed możliwymi podwyżkami cen mięsa w sklepach.

czytaj więcej

Transfer zarodków znacznie przyspiesza postęp hodowlany

Grażyna i Stanisław Rogalscy prowadzą hodowlę bydła mlecznego i od dawna starają się korzystać z nowoczesnych rozwiązań. Ich krowy już od kilkunastu lat otrzymują paszę treściwą za pomocą robota. Gospodarze niedawno chcąc przyspieszyć postęp genetyczny w stadzie zastosowali transfer zarodków. Stanisław Rogalski zapowiada, że planuje wykorzystywać tę metodę na szerszą skalę.

czytaj więcej
Aktualności

Tworzenie krótkich łańcuchów dostaw – dzisiaj ruszył nabór wniosków o pomoc

Od 29 marca do 12 maja ARiMR będzie przyjmować wnioski o pomoc w ramach działania „Współpraca” na tworzenie krótkich łańcuchów dostaw. Pomoc finansowana jest z budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)