Ceny bydła zaczęły spadać. Po ile zakłady ubojowe skupują byki, jałówki i krowy?
W Niemczech mocno spadły ceny skupu bydła. Odbija się to także na cennikach w Polsce. Ile obecnie zakłady ubojowe płacą za byki, jałówki i krowy? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!
No i stało się to, co analitycy przewidywali od kilku tygodni. Po wielu miesiącach wzrostów, ceny skupu bydła zaczęły spadać. Niektóre zakłady mięsne i ubojnie wprowadziły znaczące korekty w swoich cennikach.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 2.05.2022 – 8.05.2022 roku średnia cena żywca wynosiła 11,55 zł za kg. To o 2 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o 65 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły 22,29 zł/kg w wadze poubojowej.
Niemcy: w ciągu 6 tygodni ceny spadły o 70 centów
Dawno niespotykane spadki cen w Polsce wywołane są sporymi obniżkami w Niemczech. Zwiększona podaż zwierząt doprowadziła u naszych zachodnich sąsiadów do dużych przecen.
- Dostępna podaż bydła rzeźnego na niemieckim rynku jest zbyt duża, jak na utrzymujący się niewielki popyt ze strony rzeźni. Dlatego ceny znów wyraźnie spadają - informuje niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za byki w klasie R 5-5,15 euro/kg. A jeszcze dwa tygodnie temu było to 5,45 euro/kg. To o 70 centów mniej niż na początku kwietnia 2022 r.
Ceny bydła w Polsce: czy będą jeszcze podwyżki?
Wszystko wskazuje na to, że obecne spadki cen będą krótkotrwałe. Zdaniem analityków rynkowych ceny bydła w Polsce pozostaną wysokie w tym roku.
- Utrzymanie niskiej produkcji wołowiny, w warunkach rosnących kosztów produkcji i droższych produktów alternatywnych (wieprzowina i drób), wskazuje na możliwość utrzymania w 2022 cen bydła i wołowiny na wysokim poziomie. Czynnikiem negatywnym może być osłabienie koniunktury gospodarczej i wzrost niepewności w warunkach wojny w Ukrainie, co ograniczyć może wydatki konsumentów na droższe produkty, w tym wołowinę - czytamy w najnowszej analizie rynkowej banku PKO BP.
Warto też zauważyć, że KE przewiduje spadek produkcji wołowiny w tym roku o 0,9 proc., co w praktyce oznacza redukcję produkcji w UE o prawie 300 tys. t w relacji do roku 2018.
Ekspert zaznacza, że dalszy spadek potencjału produkcyjnego wspiera zachodzący proces zmian strukturalnych w sektorze wołowiny w krajach Europy Zachodniej.
Jakie są aktualne ceny skupu żywca wołowego w Polsce z 13.05.2022r.
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 22,50 zł/kg (wzrost o 50 gr),
- jałówki (kl. O): 21,50 zł/kg (wzrost o 50 gr),
- krowy (kl. O): 21,00 zł/kg (wzrost o 50 gr);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 13,50 zł/kg (spadek o 1,50 zł),
- jałówki: 11-13 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 9-10 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 22,20 zł/kg (wzrost o 1 zł),
- byki (kl. R): 22,60 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł),
- jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (wzrost o 1 zł),
- jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (wzrost o 1 zł);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,00-13,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki 10,00-12,00 zł/kg (bez zmian),
- krowy 5,60 - 8,40 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 21,80 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. R): 22,40 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 22,40 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 21,50 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (bez zmian),
- krowy (320 kg mięsa): 19,80 zł/kg (wzrost o 30 gr);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna
- byki: 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 8,00 -11,00 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 12,10 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 10,70 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 12,10 - 13,80 zł/kg (wzrost o 30 gr),
- jałówki: 7,80-12,00 zł/kg (spadek o 50 gr),
- krowy: 8,50-8,80 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj
oprac. cen. M. Czubak
fot. elements.envato.com
Michał Czubak
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Kamila Szałaj
redaktor w zespole PWR Online
Najważniejsze tematy