Ceny bydła w Niemczech znacznie spadły. Ile w Polsce zakłady mięsne płacą za byki, jałówki i krowy?
W Niemczech po raz pierwszy od wielu tygodni ceny skupu bydła spadły. Ale w Polsce cenniki nadal idą w górę. Ile za byki, jałówki i krowy płacą obecnie zakłady mięsne w Polsce? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!
Ceny bydła w Polsce rosną nieprzerwanie od początku roku. W tym tygodniu też wiele ubojni i zakładów mięsnych zdecydowało się na podniesienie cenników od 50 gr do nawet 2,60 zł/kg. Za byka w klasie R otrzymamy nawet 21,60 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 12 zł/kg, a za krowy - 8,20 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 20 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 21.03.2022 – 27.03.2022r roku średnia cena żywca wynosiła 10,81 zł za kg. To o 3,1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu między 14 a 20 marca. To także o 9,8 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o ponad 59,5 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły ponad 21,89 zł/kg w wadze poubojowej.
Niemcy: spory spadek cen bydła
Ale trend ten niedługo może się zmienić, zwłaszcza że w Niemczech po raz pierwszy w tym roku ceny bydła zanotowały spory spadek. Pojawiło się więcej zwierząt na rynku, co automatycznie spowodowało korektę cenników.
- Na początku tygodnia podaż buhajów jest większa i przewyższa zapotrzebowanie rzeźni. Rezultatem są znaczne obniżki cen. Krów jest mniej, więc ich ceny nieznacznie spadają - ocenia niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Analitycy: w Polsce bydło mięsne pozostaje w trendzie rosnącym
Póki co jednak, w Polsce utrzymuje się wzrost cen żywca wołowego spowodowany m.in. mniejszą podażą. Bydło jest więc w cenie.
- Bydło mięsne i cała grupa żywca wołowego pozostaje w trendzie rosnącym. Co tydzień w cennikach widać aktualizację od kilku do kilkunastu groszy na kilogramie. Producenci podkreślają jednak, że pomimo wysokich cen wkrótce będą musieli mierzyć się z jeszcze silniej rosnącymi kosztami - czytamy w najnowszej analizie rynkowej banku ING.
Produkcja wołowiny w UE spadnie
Natomiast z opublikowanej dziś, 5 kwietnia, prognozy Komisji Europejskiej wynika, że produkcja wołowiny spadnie w 2022 r. pomimo wysokich cen.
Zdaniem ekspertów z Brukseli w 2022 r. produkcja wołowiny w UE spadnie o 0,9 proc., pomimo złagodzenia restrykcji COVID-19 w wielu krajach UE. Wpływ na to będą miały w
Jakie są aktualne ceny skupu żywca wołowego w Polsce z 01.04.2022r.
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 19,50 zł/kg (bez zmian),
- krowy (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 11,80 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 11,50 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 21,20 zł/kg (wzrost o 1 zł),
- byki (kl. R): 21,60 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł),
- jałówki (kl. O): 20,40 zł/kg (wzrost o 1 zł),
- jałówki (kl. R): 21,00 zł/kg (wzrost o 1 zł);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,00 – 13,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki 10,00 – 12,00 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 20,50 zł/kg (wzrost o 50 gr),
- byki (kl. R): 20,90 zł/kg (wzrost o 50 gr),
- byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,10 zł/kg (wzrost o 50 gr),
- jałówki (kl. O): 20,00 zł/kg (wzrost o 1,20 zł),
- jałówki (kl. R): 20,60 zł/kg (wzrost o 1,20 zł),
- krowy (320 kg mięsa): 19,50 zł/kg (wzrost o 1,50 zł);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna
- byki: 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,60 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 10,20 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 11,90 zł/kg (wzrost o 50 gr),
- jałówki: 10,00-12,00 zł/kg (wzrost o 60 gr- 2,60 zł),
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj
oprac. cen. M. Czubak
fot. M. Szymańska
Michał Czubak
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Kamila Szałaj
redaktor w zespole PWR Online
Najważniejsze tematy