Ceny bydła spadają, ale na horyzoncie widać podwyżki. Ile zakłady mięsne płacą za byki, krowy i jałówki?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła spadają, ale na horyzoncie widać podwyżki. Ile zakłady mięsne płacą za byki, krowy i jałówki?

13.09.2022autor: Kamila Szałaj

Ceny skupu bydła stoją w miejscu. Część zakładów mięsnych wprowadziła nawet obniżki. Ale eksperci są pewni, że to chwilowy przestój i zwiastują podwyżki w najbliższym czasie. Jakie są obecnie stawki za bydło w Polsce? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!  

Część zakładów mięsnych obniżyła ceny bydła 

Na rynku krajowym ceny skupu żywca wołowego, pomimo notowanych od dwóch tygodni spadków, utrzymują się na wysokim poziomie. Ale rolnicy i tak chętnie zobaczyliby wyższe stawki, bo rosnące w zawrotnym tempie koszty produkcji zjadają większość zysków. I finalnie w kiszeni hodowcy zostaje niewiele.

r e k l a m a
Ceny skupu bydła w ostatnich tygodniach stoją jednak w miejscu mimo niewielkiej podaży zwierząt na rynku. Niektóre zakłady, wprowadziły nawet korekty i obniżyły stawki. Na przykład Jóźwiakowski z Damasławka obniżył cenę za byki - o 50 groszy, a Kabanospol o tyle samo mniej dał za jałówki.

Za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,50 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 12 zł/kg, a za krowy - 8,90 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek dochodzą do 22,40 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, na przełomie sierpnia i września 2022 r. bydło rzeźne skupowano średnio po 11,03 zł/kg, odpowiednio o 2 proc. i o 1 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem żywiec wołowy był o 42 proc. droższy. Za byki 12-24 miesiące na początku września płacono średnio 11,82 zł/kg, za krowy 9,57 zł/kg, a za jałówki 11,52 zł/kg.

Import bydła do Polski rośnie w rekordowym tempie, ale dostawy do UE spadają

Warto zauważyć, że w pierwszych pięciu miesiącach 2022 r. mocno zwiększył się import bydła do Polski. Przyjechało wówczas 28,5 tys. t, czyli o 89 proc. więcej niż w tym samym okresie 2021 r. Głównymi dostawcami były Węgry, Słowacja, Litwa i Holandia. Import wołowiny do kraju pozostaje podobny jak przed rokiem. W pierwszych pięciu miesiącach wzrósł o 1,8% r/r, do 9,3 tys. t. Mięso pochodziło m.in. z Czech, Niemiec i Holandii.

Jeśli zaś chodzi o UE, tendencja jest odwrotna. Jak wylicza bank ING, import bydła i żywca wołowego spada. Od stycznia do maja 2022 r. dostawy do UE wyniosły 120,7 tys. t.

- To o 7 proc. mniej r/r. Trójka głównych dostawców to Argentyna (32 proc.), Brazylia (30 proc.) i Urugwaj (21proc.) - szacują analitycy ING.

Rośnie za to spożycie wołowiny w Polsce. Jak przekazał Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, wzrosło aż o 7 proc. 

Ceny bydła w Niemczech: byki bez podwyżek, znów tanieją krowy i jałówki

W Niemczech ceny byków stoją w miejscu od kilku tygodni. Ponownie staniały natomiast jałówki i krowy.

- Podaż na niemieckim rynku bydła rzeźnego na początku bieżącego tygodnia jest ogólnie mniejsza, ale odpowiada popytowi ze strony rzeźni. Rezultatem są niezmienione ceny - wyjaśnia Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa VEZG.

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,98 euro/kg. Stawka ta jest niezmienna od dwóch tygodni i wyższa o 35 centów niż na początku lipca. Natomiast ceny jałówek spadły z 5,07 do 5,05 euro/kg, a krów z 4,33 na 4,10-4,30 euro/kg. 

Ceny bydła: kiedy będą ponowne podwyżki?

Zdaniem analityków rynkowych ING ceny bydła powinny niebawem zacząć rosnąć. 

- Od początku sierpnia żywiec wołowy drożał. Krajowe cenniki przez trzy ostatnie tygodnie umacniały się. Wysokie temperatury nie sprzyjały przyrostom masy zwierząt, co w warunkach ograniczonej podaży surowca było jeszcze bardziej odczuwalne i wpływało na wzrost oferowanych cen za wołowinę. Wraz kończącym się miesiącem pojawiały się jednak informacje o korektach, które jednak w aktualnych warunkach nie powinny się długo utrzymać - czytamy w najnowszym raporcie rynkowym ING.

Z kolei według ekspertów Credit Agricole cena skupu bydła w Polsce na koniec 2022 r. wyniesie ok. 11,50 zł/kg oraz 9,50 zł/kg na koniec 2023 r. 

Jakie były ceny skupu żywca wołowego w Polsce 9 września 2022 r.?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 20,50 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (kl. O): 20,30 zł/kg (spadek o 20 gr);

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 7,50-9,50 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 22 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 22,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (bez zmian).

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 11 - 13 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 10 - 12zł/kg (bez zmian),
  • krowy 6-9 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 21,80 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 22,20 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 22,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,80 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 22,40 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (320 kg mięsa): 20,00 zł/kg (bez zmian).

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 10,70-14,00 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 9,30-14,00 zł/kg (bez zmian),

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: do 12,10 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: do 10,20 zł/kg (spadek o 50 gr),
  • krowy: do 8,90 zł/kg  (bez zmian).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 11,70-12,50 zł zł/kg (spadek o 20-50 gr),
  • jałówki: 10-12,50 (bez zmian),
  • krowy: 8,50 - 10,50 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
Fot. envato.com., wykres: MRiRW

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

redaktor w zespole PWR Online

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jałówki też chorują na mastitis

Jałówki stają się wrażliwe na patogeny powodujące mastitis w momencie, gdy ich gruczoł mlekowy uaktywnia się wydzielniczo, co następuje zwykle między 6. a 8. miesiącem życia. Do zakażenia drobnoustrojami dochodzić może jednak już zdecydowanie wcześniej.

czytaj więcej

Raport WHO: Roślinne zamienniki mięsa mogą prowadzić do cukrzycy i udarów

Z wyników licznych badań statystycznych na temat spożycia mięsa wynika jasno, że będzie ono spadać, około 0,4% rocznie. Jakie czynniki wpływają na usunięcie z diety mięsa wśród Europejczyków? Czym grozi całkowita rezygnacja z jedzenia mięsa?

czytaj więcej

Nie tylko zboże. Drób z Ukrainy też trafia na europejskie rynki. Hodowcy zaniepokojeni

Przedstawiciele kolejnych sektorów z branży rolniczej są zaniepokojeni tym, jak dużo towarów trafia na rynki europejskie z Ukrainy. Po tym, jak swoje oburzenie wyrazili polscy producenci zbóż, przyszedł czas na hodowców drobiu. Gdzie sytuacja jest najbardziej niepokojąca? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)