Analitycy wskazują, kiedy ceny świń zaczną rosnąć
Drastycznie niskie ceny trzody chlewnej w ubiegłym roku spowodowały, że wielu hodowców zamknęło swoje chlewnie. Czy jest szansa, że w tym roku ceny tuczników pójdą w górę? Ile dziś zakłady w Polsce płacą za żywiec wieprzowy? Sprawdź w naszej sondzie!
Sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny jest dramatyczna. Wielu hodowców albo ogranicza produkcję, albo ogłasza bankructwo. Oczywiście lawinowe redukcje macior dorowadzą w konsekwencji do wzrostu cen skupu żywca. Ale, jak zauważa Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, należy się liczyć z tym, że koszty produkcji, m.in. paszy nie będą spadać.
Dodatkowo, pierwszy przypadek ASF u dzika w północnej części Włoch, o którym pisaliśmy TUTAJ, może spowodować wzrost podaży mięsa na rynku unijnym. Jak wylicza Polpig, eksport wieprzowiny z Włoch do krajów trzecich wynosi ok. 140 tys. ton. Państwa nieuznające regionalizacji zwyczajnie tego mięsa nie kupią i zostanie ono w UE.
W Polsce ceny tuczników pozostają stabilne na niskim poziomie. Za świnie w wadze żywej zakłady płacą między 3,80 a 4,40 zł/kg, a za wbc w klasie E 5,70 zł/kg, czyli tyle co przed tygodniem.
Trzoda chlewna: jest szansa na wzrost cen skupu
Czy jest szansa, że sytuacja na rynku trzody chlewnej poprawi się w tym roku?
Taką nadzieję producentom świń dają analitycy rynkowi. Zdaniem przedstawicieli Credit Agricole, pod koniec 2022 r. cena skupu żywca wieprzowego powinna wynieść 5 zł/kg. Podobne wyliczenia zrobili analitycy PKO BP. Ich zdaniem cena skupu trzody chlewnej w 2022 roku wzrośnie o 8-15 proc.
- Blisko 20-proc. dynamiki cen można oczekiwać w drugiej połowie 2022 roku – zaznaczają w raporcie AgroNawigator.
W ich ocenie w pierwszej połowie nowego roku wzrost cen będzie nadal tłumiony przez niski popyt poza UE.
- Impulsem do wzrostu cen, w warunkach ograniczonego popytu, będzie zmniejszona podaż w UE pod wpływem utrzymującej się długotrwale niskiej opłacalności produkcji – czytamy w raporcie.
Poza tym, jak zwracają uwagę ekonomiście ING, pozytywną informacją jest podpisanie przez Francję i Chiny porozumienia, które pozwoli na regionalizację eksportu w przypadku wykrycia przypadków ASF we Francji. Oznacza to, że francuska wieprzowina z terenów wolnych od wirusa będzie mogła być eksportowana do Państwa Środka, nawet jeśli w innym regionie Francji potwierdzone zostanie ognisko ASF. W ten sposób choć trochę nadwyżki mięsa wyjedzie poza UE.
Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce (sonda przeprowadzona 5 stycznia w porównaniu z cenami z połowy grudnia 2021 roku)
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – 3,90 zł/kg (spadek o 20 gr),
- Złotex, Złoczew - 4 zł/kg (bez zmian),
- PPUH Kawiks, patoki - 3,80-4,20 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – 3,8-4,3 zł/kg (bez zmian);
Kujawsko-pomorskie:
- Kwiecińscy, Żnin - 3,85 zł/kg (spadek o 20 gr);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – 4,18 zł/kg (bez zmian);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody – 3,90-4,40 zł/kg (spadek o 10 gr); 5,50 zł/kg wbc kl.E (spadek o 20 gr); maciory 2,4 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – 3,80-4,30 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – 4,4 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski – 3,90-4,40 zł/kg (spadek o 30 gr);
- Mróz – 5,50 zł/kg (wzrost o 10 gr).
Kamila Szałaj
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
redaktor w zespole PWR Online, odpowiedzialna głównie za stronę www.tygodnik-rolniczy.pl
Najważniejsze tematy