Izrael intensywnie pracuje nad rozwojem branży alternatywnych białek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Izrael intensywnie pracuje nad rozwojem branży alternatywnych białek

30.09.2023autor: Anna Kurek

Izrael wyrasta na światowego lidera transformacji systemu żywności. Jest znany z dynamicznego rozwoju startupowego. Jednym z głównych celów tej działalności jest rozwój sektora alternatywnych białek, m.in. mięsa hodowanego komórkowo. 

Roślinne substytuty mięsa oraz mięso hodowane komórkowo mają za zadanie, zdaniem ich promotorów, rozwiązywać problemy środowiskowe i zaspakajać rosnące zapotrzebowanie na zrównoważone opcje białkowe. W ostatnich kilku miesiącach w kraju tym zapadło szereg kluczowych decyzji, które jednoznacznie wskazują na dalszy rozwój Izraela w tym kierunku. Powstało tam pierwsze na świecie akademickie centrum badań nad białkami alternatywnymi. Wiele firm zajmujących się hodowlą mięsa komórkowego zapowiada rozbudowę swoich możliwości produkcyjnych. Izraelski Urząd ds. Innowacji jest jednym z liderów w tym procesie, inicjuje liczne projekty, zarówno w zakresie finansowego wspierania startupów, jak i tworzenia infrastruktury badawczej. 

Wparcie finansowe

W ciągu ostatnich 10 lat instytucja ta przekazała ponad 65 mln dolarów dotacji firmom z branży foodtechowej. Obecnie Urząd koncentruje swoje działania na zwiększaniu liczby placówek laboratoryjnych w kraju. 

r e k l a m a
Nie jest to jedyna rządowa instytucja, wspierająca rozwój tej branży. Alternatywne białka dotuje też Ministerstwo Nauki i Innowacji. W proces rozwoju alternatywnych białek zaangażowane jest również Ministerstwo Zdrowia Izraela, które opracowało ścieżkę regulacyjną, która pozwoli w jak najkrótszym czasie zatwierdzić sprzedaż mięsa komórkowego w tym kraju. Oczywiście wsparcie branży foodtechowej w Izraelu nie pochodzi jedynie od agencji rządowych, ale w dużej mierze od prywatnych inwestorów. Ponieważ jest to młody sektor i znajduje się on w początkowej fazie rozwoju oprócz zabezpieczenia finansowego wymaga stworzenia odpowiedniego zaplecza badawczego i produkcyjnego.

Inwestycje w rozwój mięsa z hodowli komórkowej od kilku już lat są w Izraelu na wysokim poziomie. Biorąc pod uwagę wielkość inwestycji Izrael ustępuje tylko Stanom Zjednoczonym. Do tego naczelny rabin wydał na początku 2023 r. pieczęć koszerną certyfikującą te produkty. 

Duże zakłady

Izraelskie firmy dynamicznie rozwijają swoje możliwości produkcyjne w tym zakresie. Believer Meats rozpoczęła budowę największego na świecie zakładu produkującego mięso z hodowli komórkowej. jego powierzchnia wyniesie 18,5 tys. mkw. Po uruchomieniu obiekt będzie w stanie produkować minimum 10 tys. ton mięsa komórkowego rocznie. 

Kolejna izraelska spółka - Steakholder Foods - będzie pilotażowo produkować w nowym zakładzie tłuszcz komórkowy.
Dynamizm rozwoju tej branży, jak informują analitycy, jest uzależniony od tempa spadku cen końcowych takich produktów. jednak już dziś renomowane podmioty, takie jak np. Euromonitor szacują, że do 2040 r. sprzedaż mięsa z hodowli komórkowej może stanowić nawet 10% globalnego rynku mięsa.
autor Anna Kurek

Anna Kurek

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła: w skupach więcej krów, są korekty

Zapasy pasz objętościowych prawie podsumowane, a w związku z tym rośnie liczba krów rzeźnych w skupach. Pasz w wielu regionach Polski może zabraknąć, a jej ceny są horrendalnie wysokie. Ile płacą ubojnie tym tygodniu?

czytaj więcej
Organizacja produkcji świń

Mięso z probówki: Już ponad 100 start-upów je produkuje!

Produkcja mięsa z kultur komórkowych działa. Obecnie branża dokłada wszelkich starań, aby zwiększyć jej wielkość. Mało tego! Duże zakłady rozpoczynają produkcję mięsa w laboratorium, a już ponad 100 start-upów produkuje mięso z probówki.

czytaj więcej
Rynek świń

Prognozy dla rynku świń – co nas czeka w 2024 roku?

W 2024 r. światowa produkcja świń ma utrzymać się na niezmienionym poziomie 115,5 mln ton. Niższe pogłowie w Unii Europejskiej i Chinach zostanie zrównoważone zwyżką w Brazylii, Wietnamie i Stanach Zjednoczonych. Redukcja na Starym Kontynencie sięgnie ok. 2%, co oznacza, że liczba loch wyniesie zaledwie 10,3 mln szt., a na rynek trafi 21,2 mln t europejskiej wieprzowiny.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)