Słaby popyt wewnętrzny i brak nowych rynków eksportowych, które mogłyby zastąpić Chiny, doprowadzą do spadku produkcji przemysłowej i restrukturyzacji sektora w 2024 r. Producenci będą próbowali dostosować produkcję do niższego ogólnego popytu oraz zmian legislacyjnych w ramach wprowadzanego przez UE Zielonego Ładu.
Eksport wieprzowiny zmaleje
W 2024 r. oczekuje się, że eksport wieprzowiny z UE spadnie o 25% w porównaniu z 2019 r. i będzie stanowił 15% całkowitej produkcji, podczas gdy pięć lat temu stanowił 19%. Oprócz rosnących obciążeń regulacyjnych, producenci trzody chlewnej w UE nadal stoją w obliczu poważnych wyzwań związanych z kontrolowaniem wpływu afrykańskiego pomoru świń (ASF), który doprowadził do zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej i ograniczenia eksportu na niektóre rynki. Ponieważ produkcja skurczyła się, udział przeznaczony na konsumpcję krajową wzrósł kosztem eksportu.
Przewiduje się, że chińska produkcja spadnie o 1%, ponieważ słaby popyt krajowy doprowadził do poważnych strat w branży przez większą część 2023 r., zachęcając producentów do ograniczenia produkcji. Oznacza to, że Kraj Środka wytworzy 55,9 mln ton wieprzowiny. Z drugiej strony szacuje się wzrost importu o 1,1%, który osiągnąłby 2,3 mln ton. Jednocześnie rosną siłę hodowcy w Brazylii, która ma wyprodukować o 5% więcej mięsa wieprzowego i być jednym z głównych dostawców na rynek chiński i wraz z USA wypierać europejską wieprzowinę z tego rynku zbytu.