Z artykułu dowiesz się
- ile płaci Twój zakład za tuczniki?
- jaka jest średnia cena za tuczniki w wbc i żywcu?
- jakie są prognozy cenowe na najbliższy czas?
Z artykułu dowiesz się
U naszych zachodnich sąsiadów na giełdzie VEZG utrzymano stawkę 2,43 euro/kg w klasie E czyli niespełna 11 zł/kg wagi poubojowej. W licytacjach ISN stawka utrzymuje się również na historycznie wysokim poziomie 2,61 euro czyli ok. 11,6 zł. Ta ostatnia wartość jest zbliżona do tej jaka obowiązuje na polskim rynku. U nas zakłady ubojowe i pośrednicy płacą powyżej 11,5 zł/kg w klasie E i ponad 9 zł/kg żywca. Lokalnie za większe i regularne dostawy można uzyskać nawet 9,5 zł/kg. Przy takich stawkach na rynku nadal widać niedobór surowca, mimo, że w ostatnich dniach na skutek upalnej pogody niektórzy przetwórcy zauważyli mniejszy popyt na mięso i przetwory. Ich zdaniem jednak będzie to raczej przejściowa sytuacja, co nie zmienia faktu, że żywca wieprzowego brakuje. Brakuje go u nas i w zasadzie w całej zachodniej Europie. Gdyby było inaczej, to skupujący nie dopuściliby do sytuacji w której krajowy hodowca otrzymuje za świnie 0,8 do nawet 1 zł/kg wagi poubojowej więcej niż np. na rynku niemieckim.
Zdaniem analityków rynkowych szczyt cen wieprzowiny jest już bardzo blisko. Powyżej pewnej granicy popyt na mięso może gwałtownie spaść. Jednak z ostatniego komunikatu VEZG można wywnioskować, że potencjał do podwyżek. Jeśli chodzi o ilość ubijanych za Odrą świń to z tygodnia na tydzień jest ich mniej. Do tego VEZG w ostatnim notowaniu rozważało przedział cenowy między 2,43 euro/kg w kl. E a 2,5 euro/kg. Ostatecznie zdecydowano się utrzymać zeszłotygodniowy poziom. Mimo wysokich cen na razie nie widać oznak, aby sytuacja podażowa w najbliższym czasie miała się zmienić. Prognozy Komisji Europejskiej mówią wprost, że redukcja pogłowia świń w UE nadal będzie postępować.
W tym tygodniu niektóre zakłady podniosły stawki. Za tuczniki w wadze poubojowej ubojnie płacą od 10,85 zł/kg do 11,8 zł/kg, za żywiec jest spora rozpiętość stawek, bo zakłady płacą od 8,2 do 9,8 zł/kg.
Sprawdź, ile płaci Twój zakład w naszym co tygodniowym raporcie cenowym!
Jan Bromberek
<p>redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.</p>
Najważniejsze tematy