Produkcja mleka w Ukrainie spada. Co to oznacza dla Polski?
Jak podaje Ministerstwo Polityki Agrarnej Ukrainy produkcja mleka w tym kraju spada. Politycy zastanawiają się jak sytuacja będzie wyglądała po wejściu Ukrainy do UE i jak wpłynie na produkcję. Co ten spadkowy trend oznacza dla Polski?
W 2022 roku produkcja mleka w Ukrainie spadła o prawie milion ton. Z prognoz na bieżący rok wynika, że produkcja będzie niższa o kolejne 300-400 tys. ton, jedynie produkcja przemysłowa ma wzrosnąć o 100-150 tys. ton.
Taras Wysocki uważa, że wprowadzenie do ukraińskiego ustawodawstwa norm europejskich w zakresie przemysłu mleczarskiego to dobra perspektywa na rozwój eksportu i poprawę jakości produktów.
- Ukraina ma doświadczenie w skutecznym eksporcie produktów mlecznych do UE. Po dostosowaniu ukraińskiego ustawodawstwa do norm UE rynek ten będzie się rozwijał. Ogromne korzyści odniesie także ukraiński nabywca, który będzie korzystał z produktów bezpiecznych i wysokiej jakości – powiedział Wysocki.
We wrześniu 2023 r. Ukraina wyeksportowała 7,33 tys. ton produktów mlecznych o wartości 14,05 mln dolarów. W porównaniu z sierpniem br. wolumen eksportu spadł o 30%, a wartość przychodu o 43%.
Wymiana handlowa z Ukrainą
Polska wyeksportowała w 2022 r. łącznie produkty rolno-spożywcze o wartości 47 648 mln euro, z czego 945 mln euro stanowił eksport do Ukrainy. Produkty mleczne to drugi najczęściej kupowany z Polski produkt spożywczy (108 mln euro, 11% wszystkich produktów) poza warzywami. Eksport od 2013 r. do 2022 r. wzrósł 10-krotnie. Pod względem wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych Ukraina jest na czternastym miejscu wśród krajów ogółem i drugim po Wielkiej Brytanii partnerem handlowym Polski w segmencie żywności wśród krajów pozaunijnych.
Spadek produkcji mleka w Ukrainie może oznaczać, że więcej polskich produktów mleczarskich trafi na ten rynek.
Eksport cały czas rośnie, bowiem z danych KOWR z okresu od stycznia do lipca br. wynika, że Ukraina pozostała znaczącym partnerem Polski w eksporcie produktów spożywczych. Polska wyeksportowała towary o wartości 616 mln euro co wskazuje na wzrost o 15%, a drugim na liście hitem eksportowym były sery i twarogi, o wartości 50 mln euro, w wolumenie 10 tys. ton.
Oprac. dkol na podst. ukragroconsult.com/KOWR
Fot. Envato Elements
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy