Czego to ludzie nie wymyślą. Odmiana kukurydzy cukrowej o smaku arbuza
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czego to ludzie nie wymyślą. Odmiana kukurydzy cukrowej o smaku arbuza

11.03.2023autor: Natalia Marciniak-Musiał

Ukraińska firma Mnagor postawiła na wytworzenie takich odmian kukurydzy cukrowej, których smak zaskoczy wszystkich konsumentów.  Wyhodowano bardzo słodkie odmiany kukurydzy, które wyróżniają się owocowym i jagodowym smakiem.  

Wojna utrudnia badania nad nowymi odmianami kukurydzy

Zanim wybuchła wojna, ukraińska firma Mnagor z siedzibą w Winnicy, która zajmuje się produkcją słodkich nasion kukurydzy, przygotowywała się do zaprezentowania nowych odmian kukurydzy cukrowej o smaku arbuza chersońskiego i jabłka podolskiego. Niestety, plany te zostały pokrzyżowane, dlatego prezentacja tych ciekawych nowości została odłożona w czasie.

Ziarna kukurydzy Mnagorov glace zawierają dużo (do 22-23%) łatwo rozpuszczalnego w wodzie cukru. Ponadto charakteryzuje się ona zawartością pierwiastków śladowych takich jak: selen, chrom, cynk, miedź, nikiel i żelazo.

Dzięki połączeniu różnych rodzajów cukrów kukurydza typu glace ma głębszy smak, nie tylko niż arbuzy, ale i wiele innych warzyw i owoców. Co więcej, kukurydza cukrowa od Mnagor, nie potrzebuje obróbki cieplnej, więc może być spożywana na surowo. 

r e k l a m a

Czym charakteryzują się nowe odmiany kolorowej kukurydzy?

Odmiany szklane typu: „Fiona”, „Jamala” i „Iowa” były próbą stworzenia nowych i niepowtarzalnych odmian, które wyróżniają się połączeniem rożnych smaków.

Nie inaczej jest z w przypadku nowości. Mimo, że gusta i smaki wśród ludzi się różnią, to przedstawiciele firmy Mangor gwarantują, że każdy znajdzie swój własny i wyjątkowy smak. Dla wielu smak nowych odmian kukurydzy kojarzył się z jabłkiem.

Kształt kolby i ziarna sprawia, że kukurydza ta nadaje się do konserwowania. Ziarno jest długie, dlatego nadaje się zarówno do cięcia ręcznego i maszynowego. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby całą kolbę, jak i ziarno samo w sobie, zamrozić bez wcześniejszego blanszowania. Po rozmrożeniu ziarno nie traci swojej sprężystości, jest ono soczyste i delikatne.

  • „Fiona” – odmiana wczesna dostępna na rynku ukraińskim. Jedna z najsmaczniejszych. Dojrzewa w nieco ponad 2 miesiące.  
  • "Jamala" – odmiana, której kolba osiąga ok. 22– 23 cm, dobrze plonuje nawet w trudnych warunkach. Nadaje się na świeży rynek i konserwację, główka kapusty 22-23 cm;
  • „Iowa” – odmiana z nieco dłuższym okresem wegetacji (ok. 78-80 dni). Wyróżnia ją inny smak.

Idea i misja firmy Mangor

Założyciele firmy Mangor prace hodowlane nad nowymi smakami i odmianami kukurydzy cukrowej oparli na odmianach pochodzących z USA ze stanu Iowa. Stąd nowa odmiana wyhodowana w Ukrainie na jej podstawie otrzymała nazwę Iowa. Cechuje się ona późniejszym dojrzewaniem i silnie rozbudowanym systemem korzeniowym, mocną łodygę i dużą powierzchnię liści. Stąd idealnie wpasowują się one w ideę rozwoju ukraińskiej kukurydzy cukrowej. To co je wyróżnia to ciekawy smak, a i wyżej opisane właściwości. 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał na podstawie east-fruit.com
fot. east-fruit.com

 

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kukurydza na ziarno i jej lista odmian zalecanych

Do uprawy na ziarno należy wybierać odmiany z bezpiecznych grup wczesności – dla przeważającej części Polski odmiany wczesne i średnio wczesne. Średnio późne ziarnówki są w Polsce ryzykownym wyborem, co pokazały minione sezony.

czytaj więcej

20 najnowszych odmian roślin pastewnych w COBORU

W lutym br. Komisja ds. Rejestracji Odmian Roślin Pastewnych omówiła propozycje zmian w Krajowym rejestrze w zakresie odmian roślin pastewnych i soi oraz zaopiniowała wpisanie nowych odmian. Jakich?

czytaj więcej

Plon 64 mln ton ziarna z kukurydza to w Europie zdecydowanie za mało. Jaka przyszłość czeka europejską kukurydzę?

W UE kukurydza stanowi 1/3 całkowitej produkcji zbóż, a jej łączny areał wynosi ponad 15 milionów hektarów. Głównymi producentami kukurydzy ziarnowej są Francja, Rumunia i Polska, na które przypada nieco ponad połowa europejskiej produkcji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)