Przepisy na jesień - risotto z borowikami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepisy na jesień - risotto z borowikami

28.10.2023autor: Katarzyna Sierszeńska

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji. W części drugiej przepis na risotto z borowikami. 

Risotto z borowikami składniki:

  • 10 kawałków suszonych borowików,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek masła,
  • 150 g świeżych lub mrożonych borowików,
  • 200 g ryżu do risotto,
  • 80 ml białego wina,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 5 łyżek tartego parmezanu.

Przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć przez kilka godzin w 1 szklance zimnej wody. Wyjąć i osuszyć. Wodę z grzybów połączyć z bulionem, zagotować. Trzymać na malutkim ogniu przez cały czas gotowania risotta. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, dusić na 2 łyżkach masła do miękkości.
Świeże borowiki dokładnie oczyścić i pokroić na 5-mm plasterki. Dodać do cebuli, przykryć i dusić razem przez 1–2 minuty, aż zmiękną. Grzyby wyjąć, doprawić solą i pieprzem, przykryć i odłożyć.
Na patelnię z masłem i cebulą wsypać ryż, dodać suszone grzyby, wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu. Wlać wino, gotować przez 2 minuty, aż odparuje. Wlać chochelkę bulionu i gotować risotto na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Od czasu do czasu zamieszać. Dodawać kolejne chochelki bulionu, czekając, aż płyn się zredukuje. Gotować tak przez ok. 17 minut.
Dodać odłożone świeże grzyby i natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, od razu podawać.

Fot: Sierszeńska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy

Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Zupa myśliwska z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - tarta z kurkami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji. W części pierwszej przepis na tartę z kurkami.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)