Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami

29.10.2023autor: Katarzyna Sierszeńska

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

Pączki ziemniaczane z grzybami

Składniki na ciasto:
  • 200 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 40 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 500 g mąki krupczatki,
  • 40 ml rumu,
  • szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
  • 300 g świeżych lub mrożonych leśnych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 80 g masła,
  • liść laurowy i ziele angielskie,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz i sól.
Przygotowanie:
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i 50 ml mleka przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. W misce umieścić mąką, resztę cukru, sól, rozgniecione ziemniaki, jajka i roztopione masło. Dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Cebulę posiekać, grzyby sparzyć, odcedzić i podsmażyć z cebulką na maśle z przyprawami. Podlać wodą z grzybów. Podsmażyć. Posiekać całość i dodać sos sojowy. Wystudzić.
Ciasto zarobić, podzielić na porcje, nadziać grzybami i ulepić pączki. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką. Smażyć na gorącym oleju rzepakowym przez dwie minuty pod przykryciem. Odwrócić na drugą stronę, smażyć bez przykrycia. Podawać z sosem grzybowym, posypane tymiankiem.

Autorki przepisu od lewej: Justyna Zaręba, Paulina Koprucka, Marta Ignasiak-Kciuk - KGW w Błażejewie.


Katarzyna Sierszeńska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy

Przepisy na jesień - risotto z borowikami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji. W części drugiej przepis na risotto z borowikami. 

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - tarta z kurkami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji. W części pierwszej przepis na tartę z kurkami.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Zupa myśliwska z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)