Przepisy na jesień - tarta z kurkami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepisy na jesień - tarta z kurkami

28.10.2023autor: Katarzyna Sierszeńska

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji. W części pierwszej przepis na tartę z kurkami.

Składniki na tartę z kurkami:

  • 210 g mąki pszennej tortowej,
  • 120 g masła,
  • 200 g świeżych kurek,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 6 jajek,
  • 2 cebule szalotki,
  • 120 g sera camembert,
  • sól, pieprz, rozmaryn.

Przygotowanie tarty z kurkami:

Z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy 24 cm. Piec 15 minut w temp. 180°C. Do miski wlać śmietankę, dodać resztę jajek, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać. Dodać listki rozmarynu, oczyszczone kurki i drobno posiekaną szalotkę. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć plasterki sera camembert. Tartę piec 45 minut w temp. 180°C.

Fot: Sierszeńska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Barwy jesieni - pomysły na dekoracje

Późną jesienią ogród stroi się w intensywne barwy – czerwone, pomarańczowe, żółte i różowe. W słotne dni zasuszone kwiatostany i kilka zerwanych gałązek z kolorowymi liśćmi czy owocami będą idealną dekoracją w domu, altanie lub obejściu.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Zupa myśliwska z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)