r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepisy na jesień - tarta z kurkami
28.10.2023autor: Katarzyna Sierszeńska
Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji. W części pierwszej przepis na tartę z kurkami.
Składniki na tartę z kurkami:
- 210 g mąki pszennej tortowej,
- 120 g masła,
- 200 g świeżych kurek,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 6 jajek,
- 2 cebule szalotki,
- 120 g sera camembert,
- sól, pieprz, rozmaryn.
Przygotowanie tarty z kurkami:
Z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy 24 cm. Piec 15 minut w temp. 180°C. Do miski wlać śmietankę, dodać resztę jajek, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać. Dodać listki rozmarynu, oczyszczone kurki i drobno posiekaną szalotkę. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć plasterki sera camembert. Tartę piec 45 minut w temp. 180°C.
Fot: Sierszeńska
Fot: Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a