Przepisy na jesień - Zupa myśliwska z grzybami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepisy na jesień - Zupa myśliwska z grzybami

29.10.2023autor: Katarzyna Sierszeńska

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

Zupa myśliwska z grzybami

Składniki:
  • 1 kg dziczyzny,
  • 200 g boczku,
  • 200 g cebuli,
  • 80 g suszonych grzybów,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 50 g musztardy sarepskiej,
  • 50 ml żubrówki,
  • 2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren jałowca,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:
Umyte mięso pokroić w cienkie paski, boczek w 5-mm słupki. Obraną cebulę pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć i pokroić w plasterki. Wszystko upiec w piekarniku w temp. 180°C. Opłukane i namoczone wcześniej grzyby pokroić. Wodę od namaczania odcedzić i odstawić na bok.
Zagotować 2 l wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotować upieczone mięso przez ok. 30 minut. Następnie dodać boczek, cebulę, czosnek oraz grzyby i wodę z ich namaczania. Zagotować.
Przesmażyć na patelni koncentrat wymieszany z musztardą. Gdy mięso zmięknie. sos dodać do zupy i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Na końcu, dla wyostrzenia aromatów, wlać żubrówkę.

Katarzyna Sierszeńska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Barwy jesieni - pomysły na dekoracje

Późną jesienią ogród stroi się w intensywne barwy – czerwone, pomarańczowe, żółte i różowe. W słotne dni zasuszone kwiatostany i kilka zerwanych gałązek z kolorowymi liśćmi czy owocami będą idealną dekoracją w domu, altanie lub obejściu.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - risotto z borowikami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji. W części drugiej przepis na risotto z borowikami. 

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - tarta z kurkami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji. W części pierwszej przepis na tartę z kurkami.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)