Szanse i zagrożenia dla mleczarstwa w 2020 r.
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Szanse i zagrożenia dla mleczarstwa w 2020 r.

22.01.2020

Pod takim hasłem prowadzono tegoroczną Konferencję Polskiego Mleczarstwa Euromlecz 2020 w Klinice Uzdrowiskowej „Pod Tężniami”, która odbyła się w Ciechocinku w dniach 9–12 stycznia. Uczestnicy dyskutowali m.in. o niekorzystnych zmianach w przepisach dotyczących gospodarowania odpadami. Zastanawiali się także nad zmianami w upodobaniach konsumenckich oraz w sytuacji rynkowej mleczarstwa.

Konferencję otworzył Wiktor Kolbowicz, szef kliniki „Pod Tężniami”, który wraz z prof. Włodzimierzem Bednarskim oraz prof. Zygmuntem Zanderem czuwał nad jej sprawnym przebiegiem.
r e k l a m a

Aktualna sytuacja na rynku mleka

- Bydło mleczne w Polsce utrzymuje ok. 240 tys. gospodarstw, a z tego 120 tys. dostarcza surowiec do przetwórstwa. Mleko surowe jest w rolnictwie najważniejszym produktem, bo daje około 20% produkcji towarowej – wyjaśniał dr Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który zaprezentował aktualne trendy i sytuację na rynku mleka. Jak podkreślał, mleczarstwo ma charakter spółdzielczy i generuje roczne przychody ze sprzedaży na poziomie 33,7 mld złotych (w 2018 r.). Ponieważ produkujemy o 20% za dużo mleka, mamy też duży eksport, który przynosi nam dodatnie saldo w wysokości 1,3 mld euro rocznie (w 2019 r.).

Obecnie do przetwórstwa rolnicy dostarczają 85,2% wyprodukowanego mleka, wobec 57% w 2000 r. Nadal jednak jest to mniej niż w starych krajach Unii, gdzie do przetwórstwa trafia 96,9% wyprodukowanego mleka. Jak podkreślił dr Szajner, cykl koniunkturalny w światowym i krajowym mleczarstwie trwa średnio dwa lata — i to jest kluczowy element zarządzania ryzykiem produkcyjnym i handlowym, aby np. z tym cyklem zgrać inwestycje w zakładach.

Do Ciechocinka licznie przybyli przedstawiciele spółdzielni mleczarskich i firm z nimi współpracujących z całego kraju
  • Do Ciechocinka licznie przybyli przedstawiciele spółdzielni mleczarskich i firm z nimi współpracujących z całego kraju
Jak szacuje IERiGŻ, spożycie artykułów mleczarskich w przeliczeniu na mleko (bez mleka przerobionego na masło) od 2006 r. wykazuje tendencję wzrostową do 227 litrów/osobę w 2019 r. Spożycie masła charakteryzuje się zmiennością od 4 do 4,7 kg/osobę ze względu na wahania cen. Bilansowa konsumpcja mleka na rynku wewnętrznym (ok. 11,1 mln t) ma duży wpływ na ceny w łańcuchu marketingowym. Właśnie tzw. łańcuch marketingowy ma decydujący wpływ na sytuację polskiego mleczarstwa.

Analiza skumulowanych wskaźników cen w łańcuchu marketingowym branży mleczarskiej potwierdziła, że ceny wykazywały dużą zmienność. Największa zmienność dotyczyła cen skupu – wyjaśniał dr Piotr Szajner.

Jak wiemy z praktyki, ceny skupu podążały za cenami zbytu produktów mleczarskich. Tego tematu jednak IERiGŻ nie analizował, co mamy nadzieję, w przyszłości się zmieni.

Piotr Szajner z IERiGŻ mówił o aktualnych trendach na rynku mleka
  • Piotr Szajner z IERiGŻ mówił o aktualnych trendach na rynku mleka

Butelki plastikowe z odzysku

Prof. Andrzej Babuchowski z Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, przedstawił projektowane w Unii Europejskiej zmiany związane z recyklingiem odpadów z tworzyw sztucznych. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko zakłada m.in. znaczne zaostrzenie przepisów związanych z plastikowymi opakowaniami.

Z wykładu prof. Babuchowskiego wynikało, że np. butelki typu PET stosowane także w mleczarstwie, od 2025 r. powinny zawierać co najmniej 25% tworzyw pochodzących z odzysku, w 2030 r. ten odsetek powinien wzrosnąć do 30%. W 2021 r. wprowadzony będzie zakaz stosowania do produkcji opakowań polistyrenu ekspandowanego (styropianu). Obydwie zmiany są dla mleczarstwa niekorzystne i nakładają na nie dodatkowe obciążenia. Butelki PET zawierające odpady mają bowiem mniejszą wytrzymałość, a styropianowe opakowania pozwalają na uwalnianie gazów powstających w „żywych” (zawierających bakterie) produktach mleczarskich. Dzięki temu opakowania nie puchną. Zmiany te skomplikują i podniosą koszty funkcjonowania spółdzielni mleczarskich.

Prof. Andrzej Babuchowski wyjaśniał zebranym jakie czekają ich w najbliższych latach kłopoty związane z recyklingiem plastikowych opakowań
  • Prof. Andrzej Babuchowski wyjaśniał zebranym jakie czekają ich w najbliższych latach kłopoty związane z recyklingiem plastikowych opakowań

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Trudne lata dla mleczarstwa dopiero nadejdą

– Sytuacja na rynku mleka zaczyna się pogarszać. Mleczarstwo przechodzi dwuletni cykl koniunkturalny. Ostatnie dwa lata były złe, ale jak spojrzeć na początek tego roku, to uważam, że ten też jest zły – Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich w ten sposób rozpoczął 26 lutego spotkanie przedstawicieli rad nadzorczych, zarządów spółdzielni oraz innych firm z Janem Krzysztofem Ardanowskim, ministrem rolnictwa.

czytaj więcej

Mlekovita w rajdzie w Afryce przekaże mleko do Dakaru

Ponad 5 mld zł przychodu osiągnęła Mlekovita w 2019 roku – to już kolejny rekordowy i historyczny wynik w ponad 90-letniej historii firmy.

czytaj więcej

Jak mistrzowie Agroligi z Podlasia produkują mleko i dbają o krowy?

Po raz kolejny wracamy do wyjazdu studyjnego dla dziennikarzy, zorganizowanego na Podlasiu przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi. Taka wizyta w województwie słynącym z produkcji mleka nie byłaby ważna bez zaprezentowania gospodarstwa mlecznego. Dziennikarze zwiedzili rodzinną hodowlę Gertrudy i Krzysztofa Szmurłów, którzy w 2012 roku zostali krajowymi mistrzami Agroligi.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)