Naturalne i tanie żywienie krów mlecznych? Tylko na pastwisku
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Naturalne i tanie żywienie krów mlecznych? Tylko na pastwisku

11.06.2021autor: Beata Dąbrowska

Intensyfikacja produkcji mleka sprawiła, że pasące się stada krów mlecznych to dziś rzadki widok. Są jednak hodowcy, którzy pastwiskowanie z powodzeniem stosują, a jednym z nich jest Piotr Piecyk, który potwierdza, że ma ono niezaprzeczalne walory zdrowotne oraz obniża koszty produkcji.

Naturalne, letnie żywienie pozwala obniżyć koszty produkcji mleka

Szczególnie teraz, kiedy obserwujemy znaczny wzrost kosztów produkcji – podkreśla Piotr Piecyk.

r e k l a m a
Pastwiska położone w bezpośrednim sąsiedztwie siedliska stwarzają doskonałe warunki do prowadzenia naturalnego, letniego żywienia mlecznego stada. Krowy wychodzą na łąki najwcześniej jak to tylko możliwie i przebywają na nich najdłużej jak się da.

Pastwiskowanie – to w mojej opinii – bardzo korzystny dla zwierząt i hodowcy system żywienia – zaznaczył pan Piotr. – Krowy są przede wszystkim zdecydowanie zdrowsze. Ruch, słońce, świeże powietrze – to wszystko dobroczynnie wpływa na kondycję stada. W okresie letnim praktycznie nie mamy żadnych problemów z krowami, dlatego lekarz weterynarii w tym czasie w ogóle nas nie odwiedza.

Najgorsze jest przedwiośnie, kiedy krowy długo już stoją w oborze i wówczas zaczynają pojawiać się różnorakie problemy.

Jak zapobiegać problemom żywieniowym związanymi z pastwiskowaniem?

Niewątpliwie wadą pastwiskowania jest szybka zmiana wartości pokarmowej runi w miarę upływu wegetacji. Piotr Piecyk skutecznie temu zapobiega. Na pastwiskach zamontował trzy paśniki, gdzie krowy mają stały dostęp do słomy, siana i sianokiszonki.

A że system doskonale zdaje egzamin, świadczy fakt, że – jak podkreśla gospodarz – kiedy tylko krowy wychodzą na pastwiska wrasta ich wydajność.

Innym, sporadycznie wręcz spotykanym rozwiązaniem jest brak w codziennej diecie krów kiszonki z kukurydzy. Pan Piotr przed laty zrezygnował z uprawy tej energetycznej rośliny paszowej. – Przede wszystkim dlatego, że nasze gospodarstwo nie dysponuje odpowiednio dużym areałem. Kolejną kwestią są wysokie koszty uprawy kukurydzy – argumentował hodowca.

Kiszone wysłodki buraczane przechowywane w starannie wykonanej i wybieranej pryzmie stanowią jeden z głównych komponentów dawki pokarmowej
  • Pastwisko to – zdaniem Piotra Piecyka – zdrowie dla krów oraz tańsza pasza
Kiszone wysłodki buraczane przechowywane w starannie wykonanej i wybieranej pryzmie stanowią jeden z głównych komponentów dawki pokarmowej
  • Kiszone wysłodki buraczane przechowywane w starannie wykonanej i wybieranej pryzmie stanowią jeden z głównych komponentów dawki pokarmowej
Oparta na zielonce latem i sianokiszonkach zimą dawka pokarmowa uzupełniana jest kiszonymi wysłodkami buraczanymi oraz paszami treściwymi. Każdego roku Piotr Piecyk kupuje 20 tirów (mieszczących w każdym po około 35 ton) wysłodków buraczanych, które zakisza na pryzmie oraz każdego miesiąca około 4 ton gotowych mieszanek treściwych, przechowywanych w silosach. Wysłodki oraz pasza treściowa zadawana jest latem krowom przed i po pastwiskowaniu.

Cielęta tylko na pełnym mleku i krycie naturalne zamiast inseminacji

W gospodarstwie państwa Piecyków utrzymywane są wyłącznie krowy mleczne, których pogłowie liczy 28 sztuk. Wszystkie cielęta (łącznie z cieliczkami) po okresie odpajania mlekiem pełnym, które trwa tydzień, góra dwa tygodnie, sprzedawane są innym hodowcom, którzy zajmują się ich odchowem. Pan Piotr odkupuje je już jako wysoko cielne jałowice. Czy takie rozwiązanie jest opłacalne?

Z uwagi na fakt, że mamy niewielką oborę, taki system umożliwia nam utrzymywanie większej ilości krów dojnych i oczywiście produkcję większej ilości mleka – odpowiada hodowca, który od wielu lat stosuje w stadzie krycie naturalne.

Latem buhaj przebywa z krowami na pastwisku, zimą w oborze. Wówczas będąca w rui krowa wyprowadzana jest na specjalny wybieg, do której dołącza – wymieniany co dwa lata – rozpłodnik. Jak zapewnia gospodarz, system ten eliminuje jakiekolwiek problemy z rozrodem stada.

Obora dla krów to pomieszczenia po dawnej chlewni, wymagające dużej ilości pracy fizycznej. 3 lata temu gospodarze wyposażyli budynek w dojarkę przewodową
  • Obora dla krów to pomieszczenia po dawnej chlewni, wymagające dużej ilości pracy fizycznej. 3 lata temu gospodarze wyposażyli budynek w dojarkę przewodową
Piotr Piecyk (z lewej) wspólnie z żoną Aleksandrą prowadzi gospodarstwo w miejscowości Józefkowo, w gminie Płużnica. Rolnicy uprawiają 17 ha ziemi własnej i 8 dzierżawionej. 17 ha zajmują użytki zielone, pozostałe grunty – naprzemiennie – obsiewane są pszenicą i rzepakiem. Państwo Piecykowie są dostawcami do GK Polmlek – oddział Polmlek Grudziądz Sp. z o.o., gdzie rocznie sprzedają około 200 tysięcy litrów mleka.  Na zdjęciu hodowca z Jarosławem Ziółkowskim (z prawej) – pracownikiem działu skupu GK Polmlek
  • Piotr Piecyk (z lewej) wspólnie z żoną Aleksandrą prowadzi gospodarstwo w miejscowości Józefkowo, w gminie Płużnica. Rolnicy uprawiają 17 ha ziemi własnej i 8 dzierżawionej. 17 ha zajmują użytki zielone, pozostałe grunty – naprzemiennie – obsiewane są pszenicą i rzepakiem. Państwo Piecykowie są dostawcami do GK Polmlek – oddział Polmlek Grudziądz Sp. z o.o., gdzie rocznie sprzedają około 200 tysięcy litrów mleka. Na zdjęciu hodowca z Jarosławem Ziółkowskim (z prawej) – pracownikiem działu skupu GK Polmlek
Piotr Piecyk, wspólnie z 8 innymi producentami mleka, należy do utworzonej przed laty grupy producenckiej. Podkreśla, że głównym motywem jej założenia była przede wszystkim możliwość negocjacji cen za surowiec.

Dla gospodarstw takich jak moje tylko współpraca z dobrym podmiotem skupowym i obniżanie kosztów produkcji pozwala się utrzymać – dodał na koniec hodowca.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak mikotokosyny w paszy wpływają na krowy?

Wyjątkowo dynamiczna jest tegoroczna, letnia aura – upały na przemian z opadami. Wysokie temperatury i duża wilgotność sprawiają, że wzrasta niebezpieczeństwo występowania wtórnej fermentacji w kiszonkach, a wraz z nią większe stężenie mikotoksyn w paszach.

czytaj więcej

Jak zapewnić krowom odpowiedni komfort żywienia?

Krowy mają bardzo mało czynności, którymi mogą się zająć, a jednym z ulubionych jest sortowanie paszy. Najczęściej paszę sortują krowy stojące wysoko w hierarchii stada. To one podchodzą jako pierwsze do stołu paszowego zajmując zazwyczaj trzy miejsca (bo inne sztuki boją się i nie podchodzą blisko) i wybierają najlepsze kąski paszy treściwej.

czytaj więcej

Jak zmniejszyć stres cieplny u krów żywieniem?

Z powodu przegrzania krowy produkują nawet o 15% mleka mniej, które na domiar złego cechuje się znacznie gorszymi parametrami jakościowymi i zdrowotnymi. Stres cieplny oznacza także pogorszenie wskaźników rozrodu, spadek pobrania paszy oraz odporności krów na choroby, co zwiększa podatność na mastitis.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)