Jak mikotokosyny w paszy wpływają na krowy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak mikotokosyny w paszy wpływają na krowy?

22.07.2021autor: Beata Dąbrowska

Wyjątkowo dynamiczna jest tegoroczna, letnia aura – upały na przemian z opadami. Wysokie temperatury i duża wilgotność sprawiają, że wzrasta niebezpieczeństwo występowania wtórnej fermentacji w kiszonkach, a wraz z nią większe stężenie mikotoksyn w paszach.

W których paszach najczęściej występują mikotoksyny?

Mikotoksyny produkowane są głównie przez grzyby magazynowe, w czasie przechowywania pasz. Ich występowanie zależy m.in. od temperatury, cech genetycznych roślin, od zawartości wody aktywnej oraz od uszkodzenia lub niedorozwoju roślin. Do pasz szczególnie narażonych na skażenie pleśniami należą: kiszonki, śruty zbożowe, ziarno kukurydzy czy poekstrakcyjna śruta sojowa. Obecność mikotoksyn najłatwiej jest wykryć we krwi zwierząt żywionych skażonymi paszami. Najwięcej stwierdza się ich już na 3 dzień od rozpoczęcia podawania takich pasz. Ich obecność można wykryć nawet po 3 tygodniach od zakończenia skarmiania, jednak jest ich nie więcej niż 10% maksymalnej wartości początkowej.

r e k l a m a

Czym może się objawiać zatrucie mikotoksynami?

Do najgroźniejszych dla przeżuwaczy mikotoksyn zalicza się alfatoksyny, które wytwarzane są przez pleśnie z rodzaju Aspergillus. Spożycie paszy skażonej aflatoksynami nie tylko wpływa niekorzystnie na organizm zwierzęcia, ale już po 24 godzinach mikotoksyny dostają̨ się do mleka. Zależy to jednak od dawki spożytych aflatoksyn, wieku oraz gatunku zwierząt. Działanie aflatoksyn może przejawiać się – obok spadku apetytu i przyrostu masy ciała – także utratą sierści, ostrym mastitis oraz zaburzeniami w pracy żwacza (na skutek obniżenia się trawienia celulozy, spadku tworzenia się kwasów tłuszczowych, utrudnieniu procesu rozkładu białek).

Reakcje organizmu zwierzęcego na zatrucie aflatoksynami mogą być zróżnicowane. Chroniczne zatrucie może objawiać się spadkiem apetytu, zahamowaniem wzrostu młodych zwierząt czy przekrwieniem wątroby. Mogą także wystąpić uszkodzenia nerek, płuc i śledziony.

Kolejną – najważniejszą z powodu wywoływanych szkód i związanych z tym kosztów mikotoksyną jest zearalenon. Wytwarzany jest przez kilka gatunków Fusarium i znajdowany jest głównie w kiszonkach, pszenicy, jęczmieniu, owsie, sorgo i kukurydzy. Zearalenon stymuluje receptory estrogenowe oraz obniża poziom hormonu luteinizującego i progesteronu. Mikotoksyna ta może więc znacznie obniżać płodność, poprzez zmniejszenie skuteczności zapłodnień. Jej obecność w organizmie wpływa także na powstawanie cyst na jajnikach, występowanie upławów z pochwy, wydłużenie okresu do rui, nieinfekcyjne poronienia oraz powiększenie sutków u jałówek.

Do pleśni rozwijających się już w czasie przechowywania kiszonki należy zaliczyć Penicillium roqueforti. Zakażenie tym grzybem można łatwo zidentyfikować po obecności białych do zielonobłękitnych przebarwień w zakiszanym materiale. Wytwarzane przez niego mikotoksyny również wpływają negatywnie na rozród bydła. Grzyb ten potrafi rozwijać się w środowisku o niskim stężeniu tlenu, dlatego pojawia się, gdy tylko dojdzie do jakichkolwiek nieprawidłowości przy kiszeniu.

Opinia, że bydło jest mniej wrażliwie na działanie mikotoksyn, ze względu na ich degradację w żwaczu jest błędna. Owszem, część z nich zostaje w nim zdegradowana, ale mikroorganizmy bytujące w żwaczu nie radzą sobie ze zbyt dużą ilością toksyn

  • Opinia, że bydło jest mniej wrażliwie na działanie mikotoksyn, ze względu na ich degradację w żwaczu jest błędna. Owszem, część z nich zostaje w nim zdegradowana, ale mikroorganizmy bytujące w żwaczu nie radzą sobie ze zbyt dużą ilością toksyn

Gdy wraz z paszą mikotoksyny dostaną się do organizmu krów powodują spadek pobrania paszy i wykorzystania składników pokarmowych, zmianę fermentacji żwaczowej, obniżenie odporności immunologicznej, pogorszenie rozrodu i podrażnienie tkanek wewnętrznych

  • Gdy wraz z paszą mikotoksyny dostaną się do organizmu krów powodują spadek pobrania paszy i wykorzystania składników pokarmowych, zmianę fermentacji żwaczowej, obniżenie odporności immunologicznej, pogorszenie rozrodu i podrażnienie tkanek wewnętrznych


Jak zneutralizować mikotoksyny w paszach?

Środkami neutralizującymi mikotoksyny są substancje o właściwościach sorpcyjnych, czyli detoksykanty. Działają one przede wszystkim w przewodzie pokarmowym zwierząt, odrywając cząsteczki mikotoksyn od cząsteczek paszy i przemieszczając się przez cały układ pokarmowy zostają wydalone wraz z kałem. Dużą skutecznością cechują się też produkty na bazie metabolitów drożdży Saccharomices Cerevisiae. Jak wykazały badania naukowe, wyizolowane fragmenty ścian komórkowych tych drożdży wykazują silne działanie wiążące dla mikotoksyn o dużych rozmiarach, takich jak np. zearalenon. Czas ich usuwania z organizmu jest 7–8 razy krótszy w porównaniu do glinokrzemianów.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy żywienie cieląt pełnym mlekiem jest opłacalne?

Odwiedzając licznie mleczne gospodarstwa na terenie całego kraju widać wyraźnie, iż coraz bardziej popularne staje się skarmianie mleka pełnego przez pierwsze 2–4 tygodnie życia cielęcia. Czy to się opłaca?

czytaj więcej

Jak zmniejszyć stres cieplny u krów żywieniem?

Z powodu przegrzania krowy produkują nawet o 15% mleka mniej, które na domiar złego cechuje się znacznie gorszymi parametrami jakościowymi i zdrowotnymi. Stres cieplny oznacza także pogorszenie wskaźników rozrodu, spadek pobrania paszy oraz odporności krów na choroby, co zwiększa podatność na mastitis.

czytaj więcej

Naturalne i tanie żywienie krów mlecznych? Tylko na pastwisku

Intensyfikacja produkcji mleka sprawiła, że pasące się stada krów mlecznych to dziś rzadki widok. Są jednak hodowcy, którzy pastwiskowanie z powodzeniem stosują, a jednym z nich jest Piotr Piecyk, który potwierdza, że ma ono niezaprzeczalne walory zdrowotne oraz obniża koszty produkcji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)