Jak zapewnić krowom odpowiedni komfort żywienia?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak zapewnić krowom odpowiedni komfort żywienia?

16.07.2021autor: Beata Dąbrowska

Krowy mają bardzo mało czynności, którymi mogą się zająć, a jednym z ulubionych jest sortowanie paszy. Najczęściej paszę sortują krowy stojące wysoko w hierarchii stada. To one podchodzą jako pierwsze do stołu paszowego zajmując zazwyczaj trzy miejsca (bo inne sztuki boją się i nie podchodzą blisko) i wybierają najlepsze kąski paszy treściwej.

Sposób skarmiania ma ogromne znaczenie podczas żywienia krów mlecznych

W ten sposób zjadają dużo więcej niż potrzebują, a gdy kolejna krowa zajmie opuszczone po niej miejsce, pobiera przebrane już resztki. Takie zachowanie stwarza oczywiście problemy w postaci negatywnego wpływu na kondycję, zakwaszenie organizmu i spadek wydajności. Zjawisko to dobitnie pokazuje jak ogromne znaczenie – obok jakości zadawanych pasz – ma sposób ich skarmiania.

r e k l a m a
Aby uniknąć tych niepożądanych sytuacji zaleca się, aby przestrzeń przy stole paszowym na krowę wynosiła minimum 76 cm (w oborach z robotem jest to nieco mniej). Jeżeli mamy krótszy stół paszowy to należy zadawać pasze dwa razy dziennie albo często ją podgarniać. Konieczne jest bowiem, aby wszystkie krowy najadły się w 90 minut po zadaniu paszy i po każdym doju.


Jaka jest odpowiednia długość stołu paszowego?

Przeprowadzone zostały badania, w których sprawdzano trzy różne długości stołu paszowego przypadające na krowę: 61, 69 i 76 cm. Przy szerokości 61 cm tylko 80% krów mogło znajdować się przy stole w momencie „szczytu”, a dopiero przy 76 cm na krowę wszystkie zwierzęta mogły jeść w odpowiednim czasie.

Potwierdzeniem, dlaczego miejsce przy stole paszowym ma tak ogromne znaczenie jest z pewnością kolejne doświadczenie, w którym dowiedziono, że gdy przy stole krowa ma do dyspozycji jedno miejsce, to około 55% czasu (w stosunku do czasu stania) przy nim spędzonego będzie jadła. Gdy do dyspozycji będzie miała np. 1,3 miejsca, to czas przeznaczony na jedzenie wzrasta do ponad 60%.

Krowa spędza przy stole paszowym średnio około 2,5 godziny na dobę

  •  Krowa spędza przy stole paszowym średnio około 2,5 godziny na dobę

Jak zapewnić krowom komfort przy stole paszowym?

Aby sprawdzić, czy nasze krowy mają odpowiedni komfort żywienia należy przede wszystkim obserwować stado i odpowiedzieć na poniższe pytania:

  1. jaki procent krów leży i przeżuwa,
  2. czy żwacz jest odpowiednio wypełniony,
  3. jaki jest rozkład oceny kondycji BCS dla stada,
  4. jaka jest konsystencja kału,
  5. czy widać konkurencję przy stole paszowym,
  6. czy widać sortowanie,
  7. czy krowy liżą stół paszowy, czy czekają, aby jeść,
  8. czy stół jest czysty i higieniczny,
  9. ile razy na dzień zdawana jest pasza,
  10. ile razy jest podgarniana.

Pamiętajmy także, że stół paszowy musi być czysty i higieniczny, co zapewnia m.in. jego gładka powierzchnia, którą łatwo można wyczyścić. Na chropowatych powierzchniach gromadzą się bakterie i grzyby, które – szczególnie w okresie letnim – prowadzą do szybkiego zagrzewania się i psucia paszy. Staje się ona mniej smaczna, a tym samym jest mniej chętnie pobierana przez zwierzęta.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy żywienie cieląt pełnym mlekiem jest opłacalne?

Odwiedzając licznie mleczne gospodarstwa na terenie całego kraju widać wyraźnie, iż coraz bardziej popularne staje się skarmianie mleka pełnego przez pierwsze 2–4 tygodnie życia cielęcia. Czy to się opłaca?

czytaj więcej

Jak zmniejszyć stres cieplny u krów żywieniem?

Z powodu przegrzania krowy produkują nawet o 15% mleka mniej, które na domiar złego cechuje się znacznie gorszymi parametrami jakościowymi i zdrowotnymi. Stres cieplny oznacza także pogorszenie wskaźników rozrodu, spadek pobrania paszy oraz odporności krów na choroby, co zwiększa podatność na mastitis.

czytaj więcej

Naturalne i tanie żywienie krów mlecznych? Tylko na pastwisku

Intensyfikacja produkcji mleka sprawiła, że pasące się stada krów mlecznych to dziś rzadki widok. Są jednak hodowcy, którzy pastwiskowanie z powodzeniem stosują, a jednym z nich jest Piotr Piecyk, który potwierdza, że ma ono niezaprzeczalne walory zdrowotne oraz obniża koszty produkcji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)