r e k l a m a
Partnerzy portalu
Jak zmniejszyć stres cieplny u krów żywieniem?
14.06.2021autor: Beata Dąbrowska
Z powodu przegrzania krowy produkują nawet o 15% mleka mniej, które na domiar złego cechuje się znacznie gorszymi parametrami jakościowymi i zdrowotnymi. Stres cieplny oznacza także pogorszenie wskaźników rozrodu, spadek pobrania paszy oraz odporności krów na choroby, co zwiększa podatność na mastitis.
Odpowiednim żywieniem zmniejszyć stres cieplny
Jednym ze sposobów zmniejszenia negatywnych skutków stresu cieplnego jest właściwe żywienie zwierząt. Każdego lata przypominamy najważniejsze zalecenia w tym zakresie, bowiem, jak przekonujemy się podczas naszych licznych wizyt w mlecznych gospodarstwach, gdy tylko rosną temperatury powietrza niemal natychmiast obserwowany jest spadek pobrania paszy, który wynieść może nawet 25%. Krowy narażone na stres cieplny nie tylko mniej pobierają paszy, ale również wytwarzają mniej masy ciała na jednostkę pobranej paszy. Jednym słowem chudną. Zwierzęta muszą bowiem wydatkować więcej energii na pobudzenie procesu rozpraszania ciepła wewnętrznego poprzez pocenie się, przyspieszone bicie serca i zwiększenie liczby oddechów, ograniczając w ten sposób ilość energii na cele produkcyjne. Obniżone pobranie paszy, wraz ze zwiększoną ilością wypitej wody, wpływa na wypełnienie żwacza.
r e k l a m a
Jak żywić krowy w okresie upałów?
Poniżej prezentujemy najważniejsze zalecenia:
- Zwiększenie pobrania potasu i sodu. Pocące się zwierzęta wyprowadzają z organizmu wodę wraz z elektrolitami. W warunkach sprzyjających stresowi cieplnemu zawartość potasu w dawce pokarmowej powinna być zwiększona do ok. 1,5%, co przy pobraniu 25 kg suchej masy daje pobranie 375 g potasu
- Zwiększenie udziału pasz treściwych w dawce pokarmowej kosztem mniejszego udziału pasz objętościowych, których fermentacja w żwaczu generuje ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że żywienie dawkami ze zwiększoną zawartością pasz treściwych zwiększa zagrożenie kwasicą, dlatego konieczne jest stosowanie np. kwaśnego węglanu sodu czy żywych kultur drożdży.
- Stosowanie dodatków tłuszczowych. W czasie przemian tłuszczu krowy wydzielają mniej ciepła niż w czasie przemian węglowodanów.
- Montowanie wentylatorów nad stołem paszowym.
- Dodawanie melasy do TMR-u, w ilości 1–2 kg/sztukę, która powoduje, że mieszanina wolniej wysycha. Melasa jest dodatkowo dobrym źródłem potasu.
- Częstsze żywienie i żywienie „na noc”, czyli 70–80% dziennej dawki zadawane powinno być wieczorem.
- Dbałość o staranne wybieranie kiszonek z silosu, unikanie ich przegrzewania się.
- Intensywnie pocąca się krowa wydala ze swojego organizmu wodę, a wraz z nią elektrolity, czyli sód i potas. Wówczas to zwiększa się pobranie lizawek solnych, których nie powinno zabraknąć w żadnej grupie technologicznej
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Beata Dąbrowska
redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka
redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a