Jak zmniejszyć stres cieplny u krów żywieniem?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak zmniejszyć stres cieplny u krów żywieniem?

14.06.2021autor: Beata Dąbrowska

Z powodu przegrzania krowy produkują nawet o 15% mleka mniej, które na domiar złego cechuje się znacznie gorszymi parametrami jakościowymi i zdrowotnymi. Stres cieplny oznacza także pogorszenie wskaźników rozrodu, spadek pobrania paszy oraz odporności krów na choroby, co zwiększa podatność na mastitis.

Odpowiednim żywieniem zmniejszyć stres cieplny

Jednym ze sposobów zmniejszenia negatywnych skutków stresu cieplnego jest właściwe żywienie zwierząt. Każdego lata przypominamy najważniejsze zalecenia w tym zakresie, bowiem, jak przekonujemy się podczas naszych licznych wizyt w mlecznych gospodarstwach, gdy tylko rosną temperatury powietrza niemal natychmiast obserwowany jest spadek pobrania paszy, który wynieść może nawet 25%. Krowy narażone na stres cieplny nie tylko mniej pobierają paszy, ale również wytwarzają mniej masy ciała na jednostkę pobranej paszy. Jednym słowem chudną. Zwierzęta muszą bowiem wydatkować więcej energii na pobudzenie procesu rozpraszania ciepła wewnętrznego poprzez pocenie się, przyspieszone bicie serca i zwiększenie liczby oddechów, ograniczając w ten sposób ilość energii na cele produkcyjne. Obniżone pobranie paszy, wraz ze zwiększoną ilością wypitej wody, wpływa na wypełnienie żwacza.

r e k l a m a

Jak żywić krowy w okresie upałów?

Poniżej prezentujemy najważniejsze zalecenia:
  • Zwiększenie pobrania potasu i sodu. Pocące się zwierzęta wyprowadzają z organizmu wodę wraz z elektrolitami. W warunkach sprzyjających stresowi cieplnemu zawartość potasu w dawce pokarmowej powinna być zwiększona do ok. 1,5%, co przy pobraniu 25 kg suchej masy daje pobranie 375 g potasu
  • Zwiększenie udziału pasz treściwych w dawce pokarmowej kosztem mniejszego udziału pasz objętościowych, których fermentacja w żwaczu generuje ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że żywienie dawkami ze zwiększoną zawartością pasz treściwych zwiększa zagrożenie kwasicą, dlatego konieczne jest stosowanie np. kwaśnego węglanu sodu czy żywych kultur drożdży.
  • Stosowanie dodatków tłuszczowych. W czasie przemian tłuszczu krowy wydzielają mniej ciepła niż w czasie przemian węglowodanów.
  • Montowanie wentylatorów nad stołem paszowym.
  • Dodawanie melasy do TMR-u, w ilości 1–2 kg/sztukę, która powoduje, że mieszanina wolniej wysycha. Melasa jest dodatkowo dobrym źródłem potasu.
  • Częstsze żywienie i żywienie „na noc”, czyli 70–80% dziennej dawki zadawane powinno być wieczorem.
  • Dbałość o staranne wybieranie kiszonek z silosu, unikanie ich przegrzewania się.

  • Intensywnie pocąca się krowa wydala ze swojego organizmu wodę, a wraz z nią elektrolity, czyli sód i potas. Wówczas to zwiększa się pobranie lizawek solnych, których nie powinno zabraknąć w żadnej grupie technologicznej
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ceny skupu żywca. Ile zakłady płacą za świnie i za bydło?

Ceny trzody chlewnej stoją w miejscu. Drgnęło natomiast na rynku bydła. Jakie stawki oferują zakłady? I jak zmieniły się w porównaniu do końcówki pierwszego tygodnia sierpnia?

czytaj więcej

Wahania cen żywca. Ile punkty skupu płacą za świnie, a ile za byki?

Rynek żywca należy do jednego z bardziej dynamicznych rynków w rolnictwie. Ceny w skupach potrafią wahać się z tygodnia na tydzień. Aktualnie obowiązujące zestawiliśmy z tymi sprzed dwóch tygodni, które pokazują, w jakim kierunku ceny powędrowały.

czytaj więcej

Jak mikotokosyny w paszy wpływają na krowy?

Wyjątkowo dynamiczna jest tegoroczna, letnia aura – upały na przemian z opadami. Wysokie temperatury i duża wilgotność sprawiają, że wzrasta niebezpieczeństwo występowania wtórnej fermentacji w kiszonkach, a wraz z nią większe stężenie mikotoksyn w paszach.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)