Mocznik w mleku a ocena poprawności żywienia krów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Mocznik w mleku a ocena poprawności żywienia krów

06.11.2019autor:

Praktyczne wykorzystanie informacji dotyczącej poziomu mocznika w mleku pozwala ocenić zbilansowanie energetyczno-białkowe dawek pokarmowych, a także obniżyć koszty i straty azotu. Stężenie mocznika w mleku jest wykorzystywane do monitorowania skuteczności wykorzystania białka przez krowy.

Z artykułu dowiesz się

  • Z czym związana jest obecność mocznik w mleku?
  • Jaka powinna być koncentracja mocznika w mleku w przypadku zbilansowanego żywienia krów?
  • Jaki wpływ ma mocznik na zdrowie krów?
Mikroorganizmy w żwaczu degradują białko paszy do amoniaku. Jeżeli produkcja odbywa się w optymalnej ilości węglowodanów, wówczas obecne w żwaczu mikroorganizmy wychwytują amoniak i wykorzystują zawarty w nim azot do budowy własnych aminokwasów.
r e k l a m a

O czym świadczy mocznik i jaki powinien być jego poziom w mleku?

W wyniku niedoboru energetycznego, w żwaczu następuje nadmiar amoniaku absorbowanego przez ścianę żwacza do krwi, a następnie do wątroby. W narządzie tym (w hepatocytach) jest przekształcany w cyklu mocznikowym w mocznik. Poziom mocznika w mleku stanowi informację dotyczącą ilości azotu, który przy niedoborze energii nie jest wykorzystywany do wzrostu drobnoustrojów żwacza oraz syntezy białek mleka. Jeżeli dawki pokarmowe zawierają zbyt dużo białka, wówczas nadmiar azotu wydzielany jest do osocza krwi, mleka i moczu. Poziom mocznika w mleku jest szczególnie ważnym wskaźnikiem, ponieważ pozwala ocenić zbilansowanie energetyczno-białkowe dawki pokarmowej, obniżyć koszty paszy lub potencjalne straty azotu. Poziom tego pierwiastka w kale zwierząt jest w zasadzie stały, natomiast około 50% nadmiaru mocznika jest usuwane z moczem.

Ilość tego parametru w mleku jest zróżnicowana i uzależniona od szeregu czynników. W przypadku stosowania zbilansowanych dawek pokarmowych dla krów mlecznych koncentracja mocznika powinna kształtować się w granicach 150–250 mg w 1 litrze. Jeżeli w dawkach pokarmowych występuje nadmiar białka lub niski poziom energii, górne wartości graniczne wyraźnie wzrastają, nawet do ponad 400 mg w 1 litrze mleka.

Mocznik wpływa na rozród

Niektóre badania wykazały, że w okresie letnim występuje więcej mocznika w porównaniu do sezonu zimowego, co może być związane z większą podażą białka paszowego. Również zwiększona ilość sodu i potasu prowadzi do zwiększonego zużycia wody i zwiększonej produkcji moczu, obniżając poziom mocznika w mleku. Istotny jest również termin pobrania próbek mleka, bowiem wykazano, że najwyższy poziom zawartości mocznika w mleku miał miejsce w 4–6 godzinie po pobraniu paszy.

Wiele badań dowodzi, że mocznik wykazuje znaczny wpływ na płodność krów.  Wykazano, że wywiera on istotny wpływ na procent krów zacielonych po pierwszym zabiegu unasienniania. Najkorzystniejsze wskaźniki rozrodu uzyskano u krów, gdy ilość mocznika w mleku z udoju poprzedzającego pierwszy zabieg inseminacyjny była w granicach do 150 mg/l, a średnio od 200 do 250 mg/l. Należy zatem sądzić, że obniżanie poziomu mocznika może prowadzić do istotnej poprawy użytkowości rozpłodowej.

Prof. dr hab. Adam Traczykowski
Zdjęcie: Archiwum TPR
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Krowy też cierpią na alergię! Jak ją rozpoznać i jak leczyć?

Co prawda wstrząs anafilaktyczny u bydła występuje stosunkowo rzadko, to niemniej wielu hodowców nie zdaje sobie sprawy, że podobnie jak ludzie, tak i zwierzęta mogą być uczulone na różne związki chemiczne zawarte w preparatach leczniczych.

czytaj więcej

Suszone ziarno kukurydzy sposobem na zatuczone krowy

Szacuje się, że każde dodatkowe 50 kg masy ciała krowy przy wycieleniu obniża jej produkcyjność w ciągu całej laktacji przeciętnie o 500–750 kg mleka. Z kolei nagła utrata 1 kg rezerw tłuszczu z „grzbietu” krowy, w okresie okołowycieleniowym, to o około 7–10 kg mniej mleka dziennie.

czytaj więcej

Kontrola żywienia krów: czym jest dawka strawiona?

Żywienie krów, szczególnie tych wysoko wydajnych nie jest sprawą prostą, gdyż specyfika trawienia przeżuwaczy sprawia, że nie od razu wiadomo, jak będzie wykorzystana pasza, którą podajemy krowom. We wcześniejszym artykule została omówiona kontrola najważniejszej dla hodowcy dawki wykorzystanej, która decyduje o tym jaka będzie wydajność, zdrowotność, płodność i kondycja krów, a także opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)