Jak powinien wyglądać idealny stół paszowy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak powinien wyglądać idealny stół paszowy?

17.02.2021

Wielkość pobrania suchej masy rozgrywa się przy stole paszowym. Z tego też względu zarządzanie stołem paszowym powinno być jednym z elementów kontroli i należy mu poświęcić szczególną uwagę.

Co wpływa na ilość pobrania paszy przez krowy?

Ilość paszy, jej zadawanie, a także pory żywienia to bardzo istotne i często niedoceniane elementy, wpływające na wielkość pobrania suchej masy przez krowy, które podchodzą do stołu średnio 12 razy na dobę, a odpas trwa za każdym razem około 20 minut.

r e k l a m a

Najważniejsze zasady zadawania paszy krowom

Przy stole paszowym wszystkim krowom powinna być zadawana zawsze powtarzalna ilość paszy. Każda krowa, o każdej porze powinna mieć także taki sam dostęp do dawki pokarmowej, w każdym miejscu stołu paszowego. Warunek ten powinien być spełniony również w obszarach częściej zajmowanych przez krowy, np. tam gdzie są przejścia czy poidła. Miejsca te powinny być szczególnie przestrzegane, gdy krowy wracają z doju. Ważne jest, aby stół paszowy nigdy nie był pusty. Na podstawie nagrań zaobserwowano, że krowy po doju często dość agresywnie szukają paszy. Jeżeli się nie dostaną, to w krótkim czasie się położą i nie wstaną od razu, nawet jeżeli niedługo po tym na stole paszowym pojawi się nowa dostawa świeżej paszy. Nadmierne zagęszczenie zwierząt przy stole paszowym zniechęca niższe w hierarchii osobniki do pobierania paszy. Doskonałym rozwiązaniem, do którego dąży wielu hodowców jest wyodrębnienie oddzielnej grupy krów pierwiastek. Okazuje się bowiem, że kiedy utrzymywane są one osobno, przy stole paszowym spędzają nawet o 15% więcej czasu niż w przypadku utrzymywania z wieloródkami.

Zwróć uwagę na to, gdzie zadawana jest pasza

Podczas zadawania paszy należy zwrócić uwagę na to, czy pasza zadawana jest bezpośrednio przed drabinami paszowymi. Jeśli umieścimy karmę w odległości 20 cm większej, krowy będą musiały włożyć więcej wysiłku, żeby się do niej dostać. Błąd ten nie jest co prawda widoczny bezpośrednio po zadaniu paszy, jednak po kilku godzinach widać, iż większość paszy, która była w zasięgu krów została zjedzona, a do reszty krowy nie dosięgają i po pewnym czasie przestają próbować.

Zawsze zadawaj TMR o tej samej porze

Pasza powinna być zadawana zawsze o tych samych porach dnia. Przy dwukrotnym zadawaniu, łatwiej jest zwabić krowy do stołu paszowego, co w efekcie zwiększa pobranie paszy. W badaniach wykazano wprawdzie, że wielokrotne podgarnięcie (co dwie godziny) nie przynosi tych samych efektów, co drugie zadanie paszy, jednakże podgarnianie samo w sobie ma sens. Dzięki niemu krowy mogą dostać się do świeżej paszy, która leżała poza ich zasięgiem.

Krowy powinny mieć w każdym miejscu taki sam dostęp do paszy, która musi być zadawana o stałych porach
  • Krowy powinny mieć w każdym miejscu taki sam dostęp do paszy, która musi być zadawana o stałych porach

Dlaczego warto ważyć niedojady?

I jeszcze jedna ważna kwestia. Przed zadaniem paszy, stół paszowy powinien być dokładnie uprzątnięty z resztek jedzenia, a niedojady należy zważyć na przykład poprzez ponowne załadowanie ich do wozu i wykorzystanie później np. dla młodzieży.

Ważenie resztek okazuje się mieć ogromne znaczenie. Dlaczego? Gdyż tylko dzięki temu zabiegowi da się określić rzeczywistą ilość pobrania suchej masy. Jak wykazały amerykańskie badania, pobranie paszy jest przeceniane średnio o 0,5 kg. Niedojady powinny stanowić 2–3%. Taki wynik uzyskamy tylko wtedy, gdy przestrzegać będziemy jakże ważnej zasady: stałe ilości paszy, stałe pory jej zadawania i stały do niej dostęp.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Co wpływa na apetyt u krów i pobranie paszy?

W dawce wysoko wydajnych krów udział pasz treściwych stanowić może nawet 50% w suchej masie. Im wyższa wydajność, tym większe jest zapotrzebowanie krów na składniki pokarmowe. Ale – ku utrapieniu hodowców – zwiększona wydajność nie oznacza większego apetytu krów.

czytaj więcej

Jak poprawnie sporządzić TMR w wozie paszowym?

Wykonana w wozie paszowym mieszanina musi jak najlepiej spełniać wymagania mikroflory żwacza krów, która preferuje jednostajny dopływ składników pokarmowych, odpowiednią strukturę pobieranej paszy oraz jej stabilność.

czytaj więcej

Melasa – prosty sposób na poprawę smakowitości TMR-u dla krów

Dodatek melasy do TMR-u jest szybkim i prostym sposobem na poprawę smakowitości mieszaniny, a tym samym zwiększającym jej pobranie. Przy stosowaniu melasy w żywieniu bydła jest jednak jedno „ale”. Jej ilość musi być dostosowana do ilości i wartości pokarmowej pozostałych komponentów paszowych.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)