Melasa – prosty sposób na poprawę smakowitości TMR-u dla krów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Melasa – prosty sposób na poprawę smakowitości TMR-u dla krów

17.12.2020

Dodatek melasy do TMR-u jest szybkim i prostym sposobem na poprawę smakowitości mieszaniny, a tym samym zwiększającym jej pobranie. Przy stosowaniu melasy w żywieniu bydła jest jednak jedno „ale”. Jej ilość musi być dostosowana do ilości i wartości pokarmowej pozostałych komponentów paszowych.

Z artykułu dowiesz się

  • Jaki jest skład melasy buraczanej?
  • Kiedy stosować melasę w żywieniu krów mlecznych?
  • W jakich ilościach skarmiać melasą i u jakich grup żywieniowych jej nie stosować?

Jaka jest wartość pokarmowa melasy buraczanej?

Melasa to produkt uboczny powstający w procesie produkcji cukru i jest gęstym, lepkim syropem o ciemnobrązowej barwie. W swoim składzie zawiera około 50% sacharozy, ok. 22% wody oraz ok. 10% białka, które nie ma jednak większego znaczenia, gdyż znajdują się w nim niewielkie ilości białka ogólnego, które składa się w całości ze związków azotowych niebiałkowych, ulegających całkowitemu rozkładowi w żwaczu. Według norm INRA, wartość pokarmowa 1 kg suchej masy melasy to 1,03 JPM, 1,04 JPŻ, 84 BTJN i71 BTJE. Melasa jest zasobna w szereg ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, mangan i cynk oraz witaminy z grupy B.

r e k l a m a

Kiedy skarmiać krowy melasą?

Jednak melasa jest przede wszystkim paszą, która stanowi doskonałe źródło energii dla bakterii zasiedlających żwacz, z wysoką zawartością węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie i szybko metabolizowanych w żwaczu. W opinii prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie, melasa jest szczególnie przydatna w dawkach zawierających nadmiar białka szybko ulegającemu rozkładowi w żwaczu (np. przy żywieniu pastwiskowym), a także wówczas, gdy w dawce dominującą paszą objętościową jest kiszonka z traw i lucerny. Ze względu na wysoką zawartość łatwo fermentujących cukrów (sacharozy, jak też glukozy i fruktozy) w wyżej wymienionych sytuacjach melasa dostarcza bakteriom żwaczowym prostej energii, poprawiając syntezę białka bakteryjnego w żwaczu. Melasę można oczywiście z powodzeniem stosować również w dawkach, w których główną paszą objętościową jest kiszonka z kukurydzy.

Jak stosować melasę w żywieniu krów?

Przed skarmianiem należy ją rozcieńczyć wodą, w zalecanym stosunku 1:4, a potem polewać paszę na stole paszowym lub dodawać bezpośrednio do TMR-u. Melasa w swej konsystencji jest również bardzo dobrym lepiszczem powodującym przyklejanie się paszy treściwej do pasz strukturalnych w TMR-ze, co zdecydowanie ogranicza sortowanie mieszaniny przez zwierzęta. ​Przy skarmianiu melasy należy jednak zwracać szczególną uwagę na dawkę pokarmową. Źle zbilansowana dawka poprzez nadmiar cukrów prowadzi do zwiększonej produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, co w efekcie może doprowadzić do kwasicy żwacza. W żywieniu krów mlecznych udział melasy w mieszance treściwej w dawce z udziałem kiszonek z traw może wynosić około 9%, jednak trzeba pilnować wielkości podawanej dawki melasy, która pozwoli uzyskać zawartość cukrów rozpuszczalnych wynoszącą około 6% w suchej masie dawki.

Melasa w swoim składzie zawiera znaczne ilości potasu, który odgrywa główną rolę w procesie wchłaniania wody w organach wewnętrznych, mięśniach i kościach oraz wpływa na wzrost wartości bilansu kationowo-anionowego.

  • Dodawanie melasy poprawia smakowitość i zapach paszy, co zachęca zwierzęta do jej pobierania

Nie skarmiaj melasą krów zasuszonych

Jednakże melasy nie należy stosować w żywieniu krów zasuszonych, gdyż jej dodatek może powodować poronienia lub prowadzić do występowania zalegania poporodowego. Melasa doskonale sprawdza się w okresie letnich upałów, gdyż jej smakowitość sprawia, że większe jest pobranie paszy. Zalecenia odnośnie ilości stosowania melasy u krów mlecznych mówią o 0,5 do 2 kg na sztukę dziennie.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak powinien wyglądać idealny stół paszowy?

Wielkość pobrania suchej masy rozgrywa się przy stole paszowym. Z tego też względu zarządzanie stołem paszowym powinno być jednym z elementów kontroli i należy mu poświęcić szczególną uwagę.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)