Jak poprawnie sporządzić TMR w wozie paszowym?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak poprawnie sporządzić TMR w wozie paszowym?

26.01.2021

Wykonana w wozie paszowym mieszanina musi jak najlepiej spełniać wymagania mikroflory żwacza krów, która preferuje jednostajny dopływ składników pokarmowych, odpowiednią strukturę pobieranej paszy oraz jej stabilność.

Z artykułu dowiesz się

  • Które komponenty wymagają najdłuższego mieszania?
  • W której kolejności dodawać pasze wilgotne
  • Co sprawia największy problem przy wykonywaniu jednorodnego miksu?

Czy kolejność ładowania komponentów do paszowozu ma znaczenie?

Spełnienie tych wymagań możliwie jest między innymi poprzez prawidłowe przygotowanie TMR-u w wozie paszowym. Często padają pytania, czy istnieje jeden uniwersalny schemat kolejności ładowania poszczególnych komponentów dawki do wozu. Wydaje się że nie, jednak – jak twierdzi wielu hodowców wysoko wydajnych stad – kolejność ma istotne znaczenie. Każde gospodarstwo stosuje zwykle swoją indywidualną technikę załadunku uwzględniającą m.in. typ wozu paszowego. Istnieją jednak pewne zasady, które warto znać. Jako pierwsze do paszowozu powinny trafiać komponenty najdłuższe, czyli słoma, siano, kiszonka z traw czy lucerny. Najdłuższego mieszania wymagają oczywiście pasze treściwe: śruta zbożowa, sojowa, rzepakowa, kiszone ziarno kukurydzy, dlatego też powinny trafiać do wozu jako jeden z pierwszych.

r e k l a m a

Jak po kolei dodawać komponenty dawki paszowej?

Pasze wilgotne (produkty uboczne przemysłu gorzelnianego i browarnianego) takie jak wysłodki czy młóto, najlepiej dodawać zaraz po paszach treściwych. Pasze te stanowią swego rodzaju lepiszcze, bo doskonale oklejają się z paszą treściwą i zabezpieczają przed wybieraniem i częściowym sortowaniem TMR-u przez krowy. W dalszej kolejności do wozu ładujemy kiszonkę z kukurydzy, a na końcu dodajemy komponenty płynne: melasę lub wodę. Woda jest najtańszym i niedocenianym komponentem mieszaniny TMR, który jest mniej chętnie pobierany przez zwierzęta, gdy jest za suchy. Ponadto im suchszy jest TMR, tym gorzej się tnie, a zatem dodatek wody sprawia, że skraca się czas rozdrabniania. Jeśli mówimy już o wilgotności TMR-u należy wspomnieć, że krowy najchętniej jedzą mieszaninę o wilgotności 42–45% s.m.Warto więc kontrolować suchą masę mieszaniny za pomocą kuchenki mikrofalowej i kiedy jej wilgotność jest za niska, dolać wody podczas mieszania, w ilości nawet do 50 litrów na tonę. Największym bowiem problemem podczas wykonywania miksu są suche dawki pasz treściwych połączone z suchymi paszami objętościowymi.


  • Kolejność dodawania komponentów mieszaniny powinna być taka sama każdego dnia

Paszowóz nie może być nadmiernie obładowany

Po załadowaniu ostatniego komponentu dawki potrzeba jeszcze 3 do 5 minut na jego wymieszanie. Podkreślić trzeba również, że błędem nadmierne ładowanie wozu. Optymalne załadowanie kosza to 70% do 90% maksymalnej jego objętości, wówczas uzyskamy homogenną mieszaninę. Dzieła uzyskania dobrego TMR-u dopełnia równa powierzchnia, na której stawiamy wóz paszowy podczas załadunku i mieszania. Pamiętajmy bowiem, że drobne komponenty mają tendencję do gromadzenia się w jednym miejscu.

Obserwuj czy TMR smakuje krowom

Po zadaniu TMR-u wskazana jest obserwacja krów pod kątem pobierania paszy, jej sortowania i przerzucania. Zachowanie się krów wiele nam może o dawce powiedzieć. Spotkałam hodowców wydajnych stad, którzy jako wyznacznik dobrej zdrowotności stada uwzględniają, iż po dwóch godzinach od pobrania paszy 50% krów w stadzie leży i przeżuwa. Gdyby przeżuwało mniej niż połowa stada, to jest sygnał, że dawkę pokarmową trzeba wziąć pod lupę i to nie tylko pod kątem dobrego zbilansowania, ale również dobrego pocięcia, wymieszania i homogenności.


 Po dodaniu ostatniego komponentu należy dopilnować, by czas mieszania nie był za krótki
  • Po dodaniu ostatniego komponentu należy dopilnować, by czas mieszania nie był za krótki
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak powinien wyglądać idealny stół paszowy?

Wielkość pobrania suchej masy rozgrywa się przy stole paszowym. Z tego też względu zarządzanie stołem paszowym powinno być jednym z elementów kontroli i należy mu poświęcić szczególną uwagę.

czytaj więcej

Paszowóz pionowy czy poziomy? Który lepiej tnie baloty?

Wymieniając wóz paszowy na nowszy, zmienił też system mieszania z poziomego na pionowy, bo jak twierdzi, wozy poziome mieszają bardzo dobrze i szybko, ale jak trafi się jakaś dłuższa niepocięta podczas zbioru trawa, to pojawia się problem. Marek Niestępski mówi wprost – pionowe wozy paszowe lepiej tną, co zwłaszcza przydaje się przy dłuższej sianokiszonce np. gromadzonej w postaci balotów.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)