Co wpływa na apetyt u krów i pobranie paszy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Co wpływa na apetyt u krów i pobranie paszy?

27.01.2021

W dawce wysoko wydajnych krów udział pasz treściwych stanowić może nawet 50% w suchej masie. Im wyższa wydajność, tym większe jest zapotrzebowanie krów na składniki pokarmowe. Ale – ku utrapieniu hodowców – zwiększona wydajność nie oznacza większego apetytu krów.

Od czego zależy apetyt u krów?

Przyczyn takiego stanu jest wiele, a wśród nich ogromne znaczenie ma: jakość i smakowitość pasz, występowanie schorzeń typowych dla okresu okołoporodowego, dostępność do stołu paszowego i wody, stres cieplny, hierarchia w stadzie, a także struktura dawki pokarmowej. Okazuje się, że to właśnie struktura dawki ma bezpośredni wpływa na apetyt krów.

W żywieniu krów istotna jest właściwa zawartość włókna

Większość energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu krowy pochodzi z trawienia pasz roślinnych, które są rozkładane z wykorzystaniem mikroorganizmów zasiedlających żwacz. Cechą charakterystyczną przeżuwaczy jest odłykanie pobranego wcześniej pokarmu, w celu dalszego rozdrobnienia i wydzielania śliny, która dzięki wysokiemu pH (ok. 8) przeciwdziała zmianom odczynu żwacza, zapewniając bardziej stabilne warunki dla funkcjonowania bytujących w nim mikroorganizmów. Z powyższych względów bardzo ważne jest, aby dawka pokarmowa cechowała się właściwą zawartością włókna. W tym celu określa się frakcje włókna neutralno-detergentowego (NDF) oraz kwaśno-detergentowego (ADF). Oznaczane w analizach chemicznych pasz włókno NDF (czyli włókno neutralne detergentowo, w skład którego wchodzi celuloza, hemiceluloza i lignina) określa wyłącznie chemiczne właściwości włókna pokarmowego, a nie jego cechy fizyczne, jak na przykład długość.
Minimalna zawartość NDF w dawce pokarmowej dla krów mlecznych, która umożliwia utrzymanie właściwego pH w żwaczu oraz odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku, mieści się w granicach 25–30% suchej masy dawki pokarmowej. NDF określa jednak wyłącznie chemiczne właściwości włókna pokarmowego, a nie jego cechy fizyczne, takie jak długość czy kruchość włókien, które – jak się okazuje – mają istotne znaczenie dla zdrowia krów.

Wielkość cząstek ma znaczenie

I właśnie, aby uwzględnić fizyczne właściwości włókna neutralno-detergentowego, którego długie cząstki – powyżej 1 cm – motywują krowy do przeżuwania, wprowadzono określenie włókna fizycznie efektywnego – peNDF. Fizycznie efektywne włókno wyznacza się przez określenie udziału cząstek paszy o wielkości powyżej 1 mm, a minimalna zawartość peNDF w dawce pokarmowej dla krów mlecznych powinna wynosić nie mniej niż 22% w kilogramie jej suchej masy. Wartość ta pozwala na utrzymanie pH żwacza na poziomie 6,0–6,2. Badania wykazały, iż cząsteczki paszy które były większe niż 1,1 mm, zdecydowanie wolniej przemieszczają się przez żołądek niż, te które były od nich mniejsze. Warto wiedzieć, że charakterystyczną reakcją na zbyt małe pobranie włókna surowego w dawce pokarmowej jest obniżenie zawartości tłuszczu w mleku.

r e k l a m a
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Archiwum
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak powinien wyglądać idealny stół paszowy?

Wielkość pobrania suchej masy rozgrywa się przy stole paszowym. Z tego też względu zarządzanie stołem paszowym powinno być jednym z elementów kontroli i należy mu poświęcić szczególną uwagę.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)