Jak 23-letnia Kasia chce rozwijać swoje gospodarstwo rolne?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak 23-letnia Kasia chce rozwijać swoje gospodarstwo rolne?

10.12.2019autor:

Katarzyna Bukowska od dziecka interesowała się zwierzętami. Po maturze postawiła na rolnictwo i ukończyła zootechnikę na Uniwersytecie Przyrodniczo-Technologicznym w Bydgoszczy. Młoda 23-letnia rolniczka zaangażowana jest w rozwój rodzinnego gospodarstwa i hodowlę  hf-ów. W gospodarstwie, pod oceną użytkowości mlecznej, pozostaje 75 krów o wydajności 10 tys. kg mleka od sztuki.

Z artykułu dowiesz się

  • Co przekłada się na wydajność mleczną krów?
  • Co może wchodzić w skład dawki TMR-u?
  • Z czym związana jest wysoka koncentracja energii metabolicznej w ziarnie kukurydzy?
Po ukończeniu studiów Katarzyna Bukowska postanowiła przejąć rodzinne gospodarstwo i stać się trzecim, pracującym na nim pokoleniem. Wsparcie finansowe z premii dla młodego rolnika pozwoliło wyposażyć bogaty park maszynowy w kosiarkę dyskową oraz ładowarkę niezbędną do pracy w oborze.

Do inseminacji tylko najlepsze nasienie

Z zamiłowania do krów oraz koni nie wyobrażam sobie innego miejsca do życia jak rodzinna miejscowość – podkreśla Katarzyna Bukowska, która ma ambitne plany na przyszłość.

r e k l a m a
Młoda hodowczyni utrzymuje bydło w oborze wolnostanowiskowej z ogólnodostępnym okólnikiem, przygotowanym pod zadaszoną wiatą tworząc przyjazne warunki dla zwierząt.

Krowy i jałówki inseminowane są najwyższej klasy nasieniem przez zaufanego lekarza weterynarii, z którym państwo Bukowscy współpracują od wielu lat lub też przez młodą następczynię, która ma ukończony kurs inseminatorski. Cieliczki przeznaczone są na remont stada, a byczki sprzedawane.

Bydło utrzymywane jest w bezuwięziowej oborze
  • Bydło utrzymywane jest w bezuwięziowej oborze

Co stoi za wydajnością mleczną krów?

Jak twierdzi młoda hodowczyni, w żywieniu krów kryje się cały sekret wydajności. Bydło mleczne żywione jest w systemie TMR, w którego skład wchodzi: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, młóto browarniane, pasza granulowana, śruta sojowa NON GMO, kiszone ziarno kukurydzy oraz w zależności od zaleceń żywieniowca, kreda i dodatki mineralno-witaminowe. Udział poszczególnych pasz w dawce zależy od ich dostępności i zbilansowany jest tak, by lucerna podnosiła poziom białka, zaś kioszone ziarno kukurydzy stanowiło dodatkowe źródło energii. Wysoka koncentracja energii metabolicznej w ziarnie związana jest z wyższą niż w innych zbożach zawartością skrobi i tłuszczu. Niska zawartość czynników antyżywieniowych powoduje z kolei zwiększoną dostępność energii.

W optymalnym programie żywienia, dostosowanym do potrzeb w danej fazie laktacji oraz wydajności, pomocna jest – pracująca w oborze – stacja, w której krowy mają dostęp do wysokoenergetycznej paszy o zawartości 18% białka.

Ściółkowy system utrzymania krów ogranicza brakowanie spowodowane schorzeniami nóg i racic, a zarazem zwiększa zapotrzebowanie na słomę, która jest dokupywana od okolicznych rolników, szczególnie w latach suszy.

Ściółkowy system utrzymania krów ogranicza brakowanie spowodowane schorzeniami nóg i racic
  • Ściółkowy system utrzymania krów ogranicza brakowanie spowodowane schorzeniami nóg i racic
- W bieżącym roku – jak podkreśla Katarzyna Bukowska – plony zbóż oraz zbiory z użytków zielonych, są zdecydowanie mniejsze. IUNG stwierdził suszę, natomiast zwierzęta ,zawyżają wskaźniki’, które uniemożliwiają otrzymanie wsparcia zapowiedzianego przez rząd i realizowanego za pośrednictwem ARiMR. Niestety, deszcze na naszym terenie, w zakolu dolnej Wisły nie były zbyt częste i obfite.

Czas na młodych

W lipcu 2019 r. młoda hodowczyni została delegatem do powiatowej izby rolniczej i jednocześnie jest najmłodszym reprezentantem IR w kraju.

Izby rolnicze powinny wpływać na kształtowanie polityki rolnej i uczestniczyć w jej realizacji, jednakże nie posiadają pełnych kompetencji, jak np.w Austrii czy Francji, dlatego czas na ludzi młodych, którzy wiedzą, jakich należy dokonać zmian, aby zatrzymać proces likwidacji rodzinnych gospodarstw, który nieustannie postępuje w Polsce – twierdzi Katarzyna Bukowska. – Od najmłodszych lat towarzyszyłam ojcu w pracy w gospodarstwie oraz nierzadko w wyjazdowych spotkaniach na szkolenia branżowe i formacji duchowej w Duszpasterstwie Rolników Diecezji Toruńskiej. Zagadnienia rolnicze i polityka rolna nie są mi obce i marzę, aby moi rówieśnicy pozostali na wsi i mogli godnie żyć i utrzymać swoje rodziny z pracy na roli. Niestety, poważną barierą jest utrudniony dostęp do ziemi zarówno z KOWR, jak i z rąk prywatnych, gdzie posiadacze hektarów nie chcą formalizować umów dzierżaw.


     Katarzyna Bukowska gospodaruje w obrębie Natury 2000 oraz Nadwiślańskiego Parku Krajobrazowego we wsi Dąbrowa Chełmińska
  • Katarzyna Bukowska gospodaruje w obrębie Natury 2000 oraz Nadwiślańskiego Parku Krajobrazowego we wsi Dąbrowa Chełmińska
Marcin Konicz
Zdjęcia: Marcin Konicz/archiwum rodzinne
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak zadbać o krowy by dawały mleko w wieku nawet 12 lat?

Brak rąk do pracy w gospodarstwach powoduje, że hodowcy szukają nowych prostych i ekonomicznie uzasadnionych rozwiązań. Marcin Sieńko z Suchowoli, po odwiedzeniu obór w Niemczech i uczestniczeniu w procesie doju stwierdził, że hala udojowa Dairymaster, to idealne dla niego rozwiązanie. Od połowy sierpnia w oborze funkcjonuje już nowa dojarnia hali Swing – Over 2 x 12, którą wkomponowano w nowo wybudowany obiekt.

czytaj więcej

Suszone ziarno kukurydzy sposobem na zatuczone krowy

Szacuje się, że każde dodatkowe 50 kg masy ciała krowy przy wycieleniu obniża jej produkcyjność w ciągu całej laktacji przeciętnie o 500–750 kg mleka. Z kolei nagła utrata 1 kg rezerw tłuszczu z „grzbietu” krowy, w okresie okołowycieleniowym, to o około 7–10 kg mniej mleka dziennie.

czytaj więcej

Młody hodowca podniósł wydajność krów z 6 do ponad 10 tys. kg mleka. W jaki sposób?

Gdy przed siedmioma laty nasza redakcja odwiedziła gospodarstwo rodziny Dobrodziejów, to średnia wydajność od krowy wynosiła 6 tys. kg mleka. Dziś rolnicy doją znacznie więcej, bo ponad 10 tys. kg białego surowca od przeciętnej krowy w 305 dni laktacji, co dało im pierwsze miejsce wśród obór ocenianych w całym powiecie przysuskim za rok 2018.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)