r e k l a m a
Partnerzy portalu
Czym charakteryzuje się dobrze przygotowany TMR?
26.03.2020
Przygotowując TMR należy kierować się zasadą, iż powinien być on dobrze wyliczony, dobrze wymieszany i dobrze wysypany.
Dobry TMR, czyli jaki?
Dobry TMR, dobrze zadany na stół paszowy to taka mieszanina pasz, której każdy kęs ma taką samą wartość pokarmową i strukturę fizyczną. Ponad to struktura mix-u powinna uniemożliwiać zwierzętom sortowanie lub pomijanie jakichkolwiek komponentów pasz. Prawidłowo wykonany i zadany TMR powinien więc być zgodny z zapotrzebowaniem krów co oznacza, że jego wartość pokarmowa powinna być dostosowana do średniej wydajności mleka w grupie żywieniowej czy wymagań krów zasuszonych.
r e k l a m a
TMR musi być codziennie taki sam
Mieszanina powinna mieć właściwą strukturę fizyczną, umożliwiającą ślinienie się krów, nie pozwalającą na sortowanie pasz. Musi być dobrze wymieszana, co oznacza, że każdy pobrany kęs jest taki sam pod względem wartości pokarmowej i struktury fizycznej. Pamiętajmy, że struktura TMR-u jest równie ważna jak jego wartość pokarmowa. TMR musi być codziennie taki sam i zadawany w takiej ilości, aby niedojady stanowiły około 5% zadanej masy. Każda zmiana dawki pokarmowej zmniejsza aktywność mikroorganizmów żwacza. Pasza powinna być równomiernie rozsypana na stole paszowym, chętnie pobierana przez krowy, bez pomijania lub wybierania niektórych pasz lub ich części i – co bardzo istotne – nie może zawierać pasz zepsutych. Stabilny skład chemiczny TMR-u jest warunkiem prawidłowej fermentacji w żwaczu, dzięki której możliwa jest wysoka produkcja mleka.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a