Czy żyto hybrydowe może zastąpić kukurydzę w żywieniu krów?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy żyto hybrydowe może zastąpić kukurydzę w żywieniu krów?

27.02.2020

Ziarno kukurydzy to jeden z podstawowych i drogich komponentów mieszanki treściwej dla wysokowydajnych krów. Dodatkowo, powtarzające się susze i związane z nią coraz niższe plony nie rokują, by ceny kukurydzianego ziarna malały. Czy wobec tego istnieje jakaś alternatywa? Owszem. Coraz większe nadzieje wiąże się obecnie z hybrydowymi odmianami żyta.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie są zalety żyta hybrydowego pod względem przydatności żywieniowej
  • Czy żyto hybrydowe może zastąpić inne zboża w żywieniu krów

Jakie są zalety żyta hybrydowego?

Podczas tegorocznego Forum Hodowli Bydła, Produkcji Mleka i Żywca Wołowego, jakie odbyło się na Targach Ferma Bydła w Łodzi, prof. Piotr Micek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zaprezentował wyniki doświadczeń, jakie przeprowadzone zostały na uczelni, wspólnie z Instytutem Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu.

r e k l a m a
Hybrydowe odmiany żyta mogą być uprawiane na glebach słabszych, mają niewielkie zapotrzebowanie na środki ochrony roślin i nawożenie, są odporne na niedobory wody w glebie oraz mają wysoką odporność na szkodniki i choroby grzybowe. Ponadto odmiany te odznaczają się wysokim i stabilnym plonowaniem oraz dużą odpornością na wyleganie. W porównaniu z ziarnem zbóż innych gatunków, ziarno żyta hybrydowego wyróżnia mniejsze skażenie mikotoksynami – wymieniał zalety prof. Piotr Micek.

Żyto hybrydowe podobne składem do pszenicy

Pod względem przydatności żywieniowej, czyli zawartości białka, tłuszczu i włókna, żyto hybrydowe zbliżone jest do ziarna pszenicy. W życie występują jednak substancje antyodżywcze (polisacharydy nieskrobiowe, rezorcynole, taniny, pektyny), które w przypadku żywienia przeżuwaczy są rozkładane przez mikroorganizmy żwacza, tak jak np. polisacharydy nieskrobiowe. Z kolei tanina chroni białko przed zbyt szybkim rozkładem w żwaczu i przeciwdziała wzdęciom oraz hamuje rozwój pasożytów przewodu pokarmowego. Z kolei rezorcynole mają działanie bakteriobójcze i grzybobójcze i nie stanowią większego problemu.

Pod względem wartości pokarmowej ziarno żyta zawiera nieco mniej białka w porównaniu z innymi gatunkami zbóż, zawartość skrobi jest na zbliżonym poziomie, a włókna NDF nieco wyższa niż w pszenicy i pszenżycie – tłumaczył prelegent.


  • Doświadczenia wykazały, iż zwierzęta żywione dawką z udziałem żyta hybrydowego produkowały średnio o 1, 38 kg/szt./dzień mleka więcej w porównaniu ze zwierzętami żywionymi dawkami z udziałem żyta odmiany populacyjnej (niezależnie od stopnia rozdrobnienia ziarniaków)

Czy żyto hybrydowe może być alternatywą dla innych zbóż w żywieniu krów mlecznych?

Mając na uwadze powyższe zalety żyta hybrydowego UR w Krakowie oraz Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu przeprowadziło trzy doświadczenia, które miały odpowiedzieć, czy odpowiednio przygotowane ziarno współczesnych odmian hybrydowych żyta może być alternatywą dla ziarna kukurydzy lub innych gatunków zbóż w żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych; czy skarmianie tegoż żyta nie powoduje zmniejszenia wydajności i pogorszenia przydatności technologicznej mleka. Badania przeprowadzono na 30 krowach w pełnej laktacji, a analizowanym czynnikiem był skład dawki pokarmowej – udział w dawce ziarna hybrydowego żyta. Określono indywidualne pobranie paszy przez krowy oraz wydajność mleka, jego skład chemiczny i przydatność technologiczną

I tak, w pierwszym doświadczeniu (ziarno kukurydzy vs. żyto hybrydowe) określono przydatność paszową obu tych surowców dla bydła oraz badano efekty zastąpienia kukurydzy ziarnem żyta. W drugim badaniu określono wpływ zastąpienia ziarna pszenicy (w 50% lub w 100%) ziarnem żyta hybrydowego, a w doświadczeniu trzecim, określono wpływ zastąpienia ziarna żyta odmiany populacyjnej ziarnem hybrydowym. Jakie uzyskano wyniki? Otóż, w pierwszym badaniu nie stwierdzono różnic w pobraniu suchej masy przez krowy. Niemniej krowy żywione ziarnem żyta hybrydowego produkowały nieco mniej mleka, jednak miało ono nieznacznie wyższą zawartość białka i tłuszczu.


Prof. Piotr Micek
  • Prof. Piotr Micek
W drugim doświadczeniu nie stwierdzono istotnego wpływu zmiany ziarna pszenicy na ziarno żyta hybrydowego w dawkach pokarmowych dla krów na pobranie suchej masy oraz wydajność i skład mleka. Ponadto wykazano, że krowy otrzymujące w mieszance treściwej ziarno żyta i pszenicy (50/50%) w porównaniu do krów żywionych wyłącznie ziarnem pszenicy, istotnie zwiększyły pobranie paszy oraz wydajność mleka. To dowodzi, że w żywieniu krów w pełnej laktacji korzystne jest stosowanie ziarna dwóch różnych gatunków zbóż, np. żyta i pszenicy. Wyniki ostatniego doświadczenia nie wykazały istotnych różnic w pobraniu suchej masy przez krowy, a ponadto okazało się, że zastosowanie ziarna żyta odmiany hybrydowej w miejsce żyta populacyjnego w dawce powoduje zwiększenie wydajności i może być czynnikiem stymulującym efekty ekonomiczne gospodarstw.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czym charakteryzuje się dobrze przygotowany TMR?

Przygotowując TMR należy kierować się zasadą, iż powinien być on dobrze wyliczony, dobrze wymieszany i dobrze wysypany.

czytaj więcej

Uprawa żyta wraca do łask

Patrząc na nasze pola wyraźnie widać, szczególnie w dużych gospodarstwach, że dominuje trójpolówka, czyli rzepak, pszenica i pszenżyto. Rolnicy nakręcili się i trochę zapędzili walcząc o tony i skupiając się na intensyfikacji produkcji.

czytaj więcej

Zakiszanie wysłodków – w silosie, rękawie, a może w balotach?

Prasowane wysłodki buraczane często po kiszonce z kukurydzy i sianokiszonce są trzecią paszą objętościową stosowaną w żywieniu krów mlecznych. Pomimo że jest to pasza odpadowa z cukrowni, to wyróżnia się smakowitością i stosunkowo dużą koncentracją energii.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)