75 000 litrów mleka miesięcznie dzięki odpowiedniemu żywieniu i doborze buhajów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

75 000 litrów mleka miesięcznie dzięki odpowiedniemu żywieniu i doborze buhajów

18.02.2020

Taką wielkość produkcji na najbliższą przyszłość zaplanowali Małgorzata i Paweł Pawłowscy, wspólnie z synem Dawidem. Jest to o 5 tysięcy litrów więcej niż obecnie, które – jak się okazuje – nie będzie trudno uzyskać. Po lutowych wycieleniach jałowic oraz imponującej wydajności stada, sprzedaż miliona litrów mleka rocznie szybko stanie się faktem.

Z artykułu dowiesz się

  • Co spowodowało nagły spadek mleczności u krów
  • Na jakie cechy zwracają uwagę hodowcy, podczas doboru buhajów
  • Co jest gwarancja dobrych przyrostów u cieląt
Małgorzata, Paweł i Dawid Pawłowscy utrzymują stado bydła liczące ok. 180 sztuk, w tym ponad 70 krów dojnych. Dosłownie na dniach stado znacznie się powiększy i będzie liczyło 90 dojnych sztuk. Wydajności, jakiej przez lata pracy hodowlanej dopracowali się rolnicy, pozazdrościć może wielu hodowców. Za 2018 rok wyniosła 12 600 kg mleka od sztuki, a rekordzistki potrafią dać na udój 37 litrów mleka.
           

Oszczędności się nie opłacają

Powinniśmy mieć już 13 tys. kg od krowy – stwierdził z uśmiechem Dawid Pawłowski – wyjaśniając, że znaczny spadek mleczności wystąpił, gdy przez dwa miesiące w dawce pokarmowej zabrakło zadawanych stale wysłodków buraczanych. I właśnie 13 tysięcy kg od krowy w pełni satysfakcjonowałoby rodzinę Pawłowskich, którzy zgodnie podkreślili, że tak wysoko produkcyjne stado wymaga ogromnej dbałości o każdy aspekt chowu i hodowli.

r e k l a m a
Przy takim stadzie wszystko, a już szczególnie żywienie, musi być na najwyższym poziomie. Nie można oszczędzać na jakości pasz, dobrostanie, odchowie młodzieży czy pielęgnacji zwierząt. Każde bowiem zaniedbanie w jakimkolwiek zakresie oznacza straty – zaznaczyła pani Małgorzata, dodając jak bardzo duże znaczenie ma również stała i profesjonalna opieka weterynaryjna stada, uwzględniająca m.in. szczepienia przeciwko IBR/BVD, kontrolę nad zdrowiem i rozrodem stada.

Dobry rozród to wyzwanie

Rozrodem stada zajmuje się Paweł Pawłowski, który sam wybiera buhaje i sam inseminuje jałowice i krowy.

Wybierając dziś rozpłodniki do kojarzeń, kierujemy się nie tyle zwiększeniem mleczności – chociaż też na niej nam zależy – ale przede wszystkim poprawą zawartości tłuszczu i białka w mleku, ograniczaniem ilości komórek somatycznych oraz poprawą zdrowotności nóg i racic – wymieniał hodowca.

Niestety, podwyższenie parametrów mleka przy tak wysokowydajnych krowach nie jest łatwym zadaniem, podobnie jak ich rozród. Paweł Pawłowski przyznał, iż zaobserwował, że im większy potencjał produkcyjny pierwiastki, tym trudniejsze jest jej kolejne zacielenie i wiele w tej kwestii zależy od żywienia. Okres międzywycieleniowy w stadzie nie przekracza 400 dni, a średnia liczba dni laktacji  wynosi 150.

Jałówki zacielane są w 15–16 miesiącu, a kryterium ich dojrzałości do rozrodu jest wyrostowość zwierząt.

Nie spieszymy się z pierwszym zacieleniem, bowiem na bazie własnych doświadczeń przekonaliśmy się, że nieco starsze i dobrze wyrośnięte zwierzęta zdecydowanie lepiej radzą sobie później w stadzie – twierdzi hodowca.

Od energii wiele zależy

Hodowcom w żywieniowym prowadzeniu stada pomaga dwóch doradców: z firmy Blattin i De Heus. Drobne kwestie sami jednak korygują.

Dbamy, by w dawce pokarmowej przede wszystkim nie brakowało energii, dlatego wykorzystujemy śrutowane ziarno kukurydzy oraz tłuszcz chroniony – tłumaczy Dawid Pawłowski. – Wcześniej stosowaliśmy śrutę sojową i rzepakową jako komponenty dawki, dziś kupujemy gotową mieszankę pełnoporcjową dla krów, a śrutę rzepakową stosujemy wyłącznie w żywieniu jałowic.


Dawna obora zaadaptowana została na cielętnik, gdzie hodowcy zamontowali stację odpajania, z  której cielęta korzystają przez pierwsze 85 dni życia
  • Dawna obora zaadaptowana została na cielętnik, gdzie hodowcy zamontowali stację odpajania, z  której cielęta korzystają przez pierwsze 85 dni życia
Bezuwięziowa obora (o wymiarach 42 x 26 m) powstała w 2003 r. i dwa razy była już rozbudowywana. Jedynym jej mankamentem jest zbyt wąski korytarz paszowy, bo tylko o szerokości ponad 3 m
  • Bezuwięziowa obora (o wymiarach 42 x 26 m) powstała w 2003 r. i dwa razy była już rozbudowywana. Jedynym jej mankamentem jest zbyt wąski korytarz paszowy, bo tylko o szerokości ponad 3 m
Krowy laktacyjne podzielone są tutaj na dwie grupy żywieniowe: do 200 dnia laktacji i powyżej 200 dnia. Pierwsza grupa otrzymuje TMR zbilansowany na produkcję ponad 40 litrów dziennie, druga na 34 litry.

Najwydajniejsza grupa otrzymuje TMR, w skład którego wchodzi: kiszonka z kukurydzy, lucerna, wysłodki buraczane, słoma, mieszanka pełnoporcjowa, śruta z pszenżyta, tłuszcz chroniony, śruta kukurydziana, melasa, kreda oraz witaminy – wymieniał młody hodowca.

Odrębnym zagadnieniem jest zasuszenie wysokowydajnych zwierząt. Pawłowscy zasuszają krowy natychmiast zaprzestając doju i przenosząc je do oddzielnej grupy, z dawką złożoną z: sianokiszonki, słomy i znikomych ilości kiszonki z kukurydzy. Zasuszenie odbywa się oczywiście pod osłoną antybiotyków. Przygotowując do zasuszenia najbardziej wydajne sztuki, rolnicy przez 2–3 dni przeganiają je do grupy zasuszonej, by nauczyły się pobierać „słabszą” dawkę pokarmową.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Nowoczesne rozwiązania w oborze rolników z Podlasia

W oborze i starym chlewie, w stodole i w wynajmowanym od sąsiadów pomieszczeniu. W takich warunkach jeszcze dwa lata temu swoje mleczne stado utrzymywali Beata i Jarosław Paniczkowie, którzy – jak wspominają – musieli wówczas długo i ciężko pracować, przy codziennej obsłudze stada.

czytaj więcej

Zadawanie paszy 4 razy dziennie znacznie zwiększyło wydajność krów

Ten hodowca stara się urządzać gospodarstwo tak, aby zredukować koszty produkcji, ale także ułatwiać sobie pracę, aby mieć więcej czasu dla siebie i rodziny.

czytaj więcej

Jak czas zasuszenia krowy wpływa na odporność cieląt?

Im dłużej trwa okres zasuszenia, tym większa jest objętość pierwszej siary. Potencjalnie oznacza to, że jej jakość może być gorsza. I z tego właśnie powodu – w opinii wielu specjalistów – zasuszenie nie powinno trwać dłużej niż osiem tygodni, ale również nie krócej niż cztery.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)