Jak czas zasuszenia krowy wpływa na odporność cieląt?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak czas zasuszenia krowy wpływa na odporność cieląt?

16.01.2020autor:

Im dłużej trwa okres zasuszenia, tym większa jest objętość pierwszej siary. Potencjalnie oznacza to, że jej jakość może być gorsza. I z tego właśnie powodu – w opinii wielu specjalistów – zasuszenie nie powinno trwać dłużej niż osiem tygodni, ale również nie krócej niż cztery.

Z artykułu dowiesz się

  • Ile powinien trwać okres zasuszania krów?
  • Co zaburza proces wytwarzania siary?
  • Czy długość zasuszania krów może mieć wpływ na odporność cieląt?
Gromadzenie immunoglobulin w gruczole mlekowym rozpoczyna się na około 4–5 tygodni przed wycieleniem, jednak proces ten bardzo przyspiesza w ostatnich dwóch tygodniach ciąży, a w szczególności w ostatnich kilka dniach przed porodem.
Przyjmuje się, że gromadzenie przeciwciał w efekcie zajmuje sporo czasu, ale okazuje się, że proces wydzielania immunoglobulin do siary może przebiegać także bardzo szybko.

Od czego zależy jakość siary?

Przeprowadzono bowiem badania, w których zdajano siarę od krów na kilkadziesiąt godzin przed porodem. U niektórych zwierząt zaobserwowano podobną koncentrację immunoglobulin w siarze przed, jak i po porodzie. Siarogeneza raptownie kończy się w momencie rozpoczęcia porodu. Najprawdopodobniej – gdyż jeszcze nie wszystkie mechanizmy zostały tutaj poznane – w tym zakresie dużą rolę odgrywają kortykosteroidy, czyli najprościej mówiąc hormony wydzielane w czasie stresu, które hamują proces wytwarzania siary. A zatem, jeżeli siarogeneza jest hamowana przez hormony stresu oznacza to, że duży wpływ na jakość siary uzyskiwanej od krowy będzie miało to, jak utrzymujemy zwierzęta w okresie okołoporodowym. Pomimo tego, że transport immunoglobulin do gruczołu mlekowego potencjalnie może być bardzo szybkim procesem, to jeżeli nie zastosujemy w ogóle okresu zasuszenia przełoży się to na mniejszą koncentrację immunoglobulin w siarze uzyskiwanej od krów. Jeśli jednak skrócimy okres zasuszenia do 30 dni, to nie ma to już większego znaczenia dla zawartości immunoglobulin.

Okres zasuszania a odporność cieląt

Nie wiemy jednak, jak najkrótszy może być ten okres, jednak przyjmuje się, że z punktu widzenia zawartości przeciwciał w siarze okres zasuszenia nie powinien być krótszy niż 4 tygodnie lub standardowe 60 dni. Z drugiej jednak strony, dłuższy okres zasuszenia nie poprawia jakości siary. Co więcej, badania pokazały, że cielęta urodzone od krów, które miały dłuższy okres zasuszenia niż 60 dni, miały większe prawdopodobieństwo niedoboru odporności biernej.

r e k l a m a
Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

75 000 litrów mleka miesięcznie dzięki odpowiedniemu żywieniu i doborze buhajów

Taką wielkość produkcji na najbliższą przyszłość zaplanowali Małgorzata i Paweł Pawłowscy, wspólnie z synem Dawidem. Jest to o 5 tysięcy litrów więcej niż obecnie, które – jak się okazuje – nie będzie trudno uzyskać. Po lutowych wycieleniach jałowic oraz imponującej wydajności stada, sprzedaż miliona litrów mleka rocznie szybko stanie się faktem.

czytaj więcej

Ciepła i wilgotna zima sprzyja zachorowalności na grypę przez cielęta

Ciepła i bardzo wilgotna zima, z dużą amplitudą temperatur predysponuje do pojawienia się w cielętnikach grypy cieląt. Wystąpienie choroby to efekt współdziałania zarówno czynników środowiskowych, jak i zakaźnych, warto więc w tak newralgicznym okresie wziąć pod lupę działania, które mogą jej sprzyjać.

czytaj więcej

Kiedy należy zakończyć dój krowy?

Do pustodoju dochodzi podczas zbyt długiego doju mechanicznego, gdy kubki udojowe pracują także wtedy, gdy w dojonej ćwiartce nie ma już mleka. Powoduje on uszkodzenia zarówno tkanki gruczołowej, jak i błony śluzowej strzyków.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)