600 ton serów powstanie w nowej fabryce Mlekovity w Białek Podlaskiej
Mlekovita ma aż 22 zakłady produkcyjne, w tym jeden w Białej Podlaskiej. To tu została uruchomiona fabryka serów twardych dojrzewających, która może przerobić aż 200 tys. litrów mleka dziennie i miesięcznie wyprodukować 600 ton sera. Jakie sery są tu wytwarzane?
Nowa fabryka serów Mlekovity w zakładzie w Białej Podlaskiej
Jednym z podmiotów wchodzących w skład największej grupy mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej jest zakład produkcyjny w Białej Podlaskiej, w którym Mlekovita sfinalizowała i 19 listopada 2022 r. uroczyście otworzyła nową inwestycję. Została tam uruchomiona fabryka serów twardych dojrzewających, z której pochodzą już pierwsze nowości w linii Regionalne Rarytasy: ser Bialski z Doliny Krzny oraz ser Bialski z dziurami z Doliny Krzny.
Inwestycja nie tylko pozwala na wyprodukowanie najlepszych serów dojrzewających o zróżnicowanym bukiecie smakowo-zapachowym (typu szwajcarskiego, holenderskiego oraz szwajcarsko-holenderskiego), ale dzięki zastosowaniu najnowocześniejszego, innowacyjnego parku maszynowego realizuje przyjęte w firmie Mlekovita standardy najwyższej jakości oraz standardy dotyczące ochrony środowiska – produkcję przyjazną środowisku naturalnemu.
Nowa fabryka Mlekovity będzie produkować 600 ton sera miesięcznie
Linia serowarska w Białej Podlaskiej pozwoli produkować minimum 600 ton sera miesięcznie. Aby uzyskać taką wielkość produkcji, niezbędne jest dostarczanie do zakładu 200 000 litrów mleka dziennie.
– Sery z nowej linii produkcyjnej będą trafiać nie tylko na polskie stoły, ale i na rynki zagraniczne. Dzięki rozwijaniu możliwości produkcyjnych w naszych zakładach, już teraz możemy co miesiąc dostarczać na rynek 8 tysięcy ton serów rożnego typu – mówi Dariusz Sapiński, prezes Grupy Mlekovita.
– Istotny jest również aspekt środowiskowy, gdyż zastosowana w nowej fabryce technologia zakłada zmniejszenie do minimum zużycia czynników energetycznych oraz wody, potrzebnych do produkcji najwyższej jakości sera – dodaje prezes Sapiński.
Fabryka w Białej Podlaskiej z najnowszymi rozwiązaniami oszczędzającymi mleko i środowisko
Dzięki wyposażeniu linii w urządzenia firmy marbo, precyzja ich działania pozwala wytworzyć powtarzalny produkt, który będzie wyglądał i smakował tak samo wyśmienicie przy każdym warze. Co ważne, cały proces produkcji przebiega w sterylnych warunkach, aby zapewnić konsumentom produkt zdrowy i bezpieczny. Dodatkowo, mycie maszyn za pomocą stacji mycia CIP, czyli w systemie, w którym ciecz pracuje w obiegu zamkniętym, pozwala zaoszczędzić aż do 60% wody.
Co więcej, według wytycznych dla branży mleczarskiej (BAT), stacje te usprawniają proces przejścia z etapu mycia do etapu napełnienia surowcem i odwrotnie, co wpływa na zmniejszenie poziomu strat surowca. Ponadto, pozwala oszczędzać czas czyszczenia w porównaniu do innych, stosowanych metod oraz możliwość domycia miejsc trudno dostępnych, dzięki czemu zachowane jest bezpieczeństwo i higiena całego procesu produkcyjnego.
Jednocześnie w zakładzie w Białej Podlaskiej kotłownia węglowa została zastąpiona nowoczesną kotłownią gazową, ograniczającą emisję CO2. To kolejny element prowadzonej przez Grupę Mlekovita racjonalnej gospodarki surowcami.
Mlekovita ma aż 22 zakłady produkcyjne
Zakład w Białej Podlaskiej jest jednym z 22 zakładów produkcyjnych skupionych pod szyldem Mlekovity – marki obchodzącej w 2022 r. jubileusz 30-lecia. Każdego dnia, w całej grupie łącznie przetwarzanych jest 8 milionów litrów najlepszego mleka dostarczanego przez 15 000 polskich rolników, a 5000 wykwalifikowanych pracowników dba o najwyższą jakość produktów wytwarzanych na ponad 185 liniach produkcyjnych. Ponad 1555 mlecznych smakowitości znanych jest nie tylko w polskich domach, ale i w 167 krajach świata.
Najważniejsze tematy