Strategia Od pola do stołu – jakie zmiany czekają rolników?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Strategia Od pola do stołu – jakie zmiany czekają rolników?

04.06.2020autor: Magdalena Szymańska

Do 2050 r. Europa ma być pierwszym kontynentem neutralnym dla klimatu, tak zakłada Europejski Zielony Ład. To, w jakim stopniu ma się do tego przyczynić rolnictwo określono m.in. w strategii „od pola do stołu”. Strategia ta został przyjęta przez Komisję Europejską 20 maja br. Aby mogła wejść w życie, musi być zatwierdzona przez Parlament i Radę Europejską, czyli m.in. przez poszczególne kraje członkowskie.

Od pola do stołu przyjęte przez Komisję Europejską - co zakładają nowe rozwiązania?

Przyjęto, iż wiele rozwiązań ma być realizowane w ramach nowej WPR, zarówno z I, jak i II filara, a kraje członkowskie powinny je uwzględnić w przygotowywanych planach strategicznych. Plany mają uwzględniać nie tylko odpowiednie wsparcie finansowe, ale także zapewnić dostęp rolnikom do doradztwa. By zyskać, a nie stracić na Zielonym Ładzie fachowe wsparcie będzie rolnikom bardzo potrzebne.

r e k l a m a
Strategia ma być realizowana na sześciu płaszczyznach:
  • zapewnianie bezpieczeństwa żywnościowego,
  • zapewnienie zrównoważonej produkcji żywności,
  • pobudzanie zrównoważonych praktyk w zakresie przetwórstwa spożywczego, sprzedaży hurtowej i detalicznej, hotelarstwa i gastronomii,
  • promowanie zrównoważonej konsumpcji żywności oraz ułatwienie przejścia na zdrową i zrównoważoną dietę,
  • ograniczenie strat i marnotrawienia żywności,
  • zwalczanie fałszowania żywności w łańcuchu dostaw żywności.

Bliżej natury, czyli znaczne ograniczenia w produkcji zanieczyszczeń

Przyjęto, iż produkcja, przetwórstwo, sprzedaż detaliczna, pakowanie i transport żywności w znacznym stopniu przyczyniają się do zanieczyszczenia powietrza, gleby i wody oraz emisji gazów cieplarnianych. Wywierają one także duży wpływ na różnorodność biologiczną. Stąd zaproponowano, by w produkcji rolniczej pilnie zmniejszyć zależność od pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych, ograniczyć nadmierne nawożenie, wzmocnić rolnictwo ekologiczne, poprawić dobrostan zwierząt oraz odwrócić proces utraty różnorodności biologicznej.

Kto pierwszy, ten lepszy. Rolnicy powinni szybko przystosować się do nowej strategii, by czerpać największe korzyści

Rolnicy muszą szybciej zmieniać swoje metody produkcji, jak najszerzej korzystać z rozwiązań opartych na środowisku naturalnym, rozwiązań technologicznych, cyfrowych i wykorzystujących nawigację satelitarną.

Proponuje się, aby rolnicy stosowali praktyki, które usuwają CO2 z atmosfery oraz korzystali z możliwości zmniejszenia emisji metanu z chowu zwierząt gospodarskich. Ma się to odbywać poprzez rozwój produkcji energii ze źródeł odnawialnych i inwestowanie w komory fermentacyjne do produkcji biogazu z odpadów rolnych oraz pozostałości, takich jak obornik. Na zabudowaniach gospodarczo-inwentarskich mają być umieszczane panele słoneczne. Takie inwestycje maja być priorytetowe w planach strategicznych.

Od pola do stołu to znacznie ograniczenia w stosowaniu pestycydów

Oceniono, iż stosowanie pestycydów w rolnictwie przyczynia się do zanieczyszczenia gleby, wody i powietrza i utraty różnorodności biologicznej. Stąd przyjęto, iż rolnicy będą musieli zmniejszyć ogólne stosowanie pestycydów o 50% oraz stosowania bardziej niebezpiecznych pestycydów o 50% do 2030 r.

Komisja Europejska ma w tym celu dokonać przeglądu dyrektywy w sprawie zrównoważonego stosowania pestycydów, wzmocnić przepisy dotyczące integrowanej ochrony roślin.

Integrowana ochrona roślin ma zachęcać do stosowania zmianowania upraw i odchwaszczania mechanicznego. Ma także ułatwić wprowadzanie do obrotu pestycydów zawierających biologiczne substancje czynne poprzez skrócenie czasu trwania procedury udzielania zezwoleń na ich stosowanie przez państwa członkowskie.

W celu ograniczenia wpływu na zmiany klimatu nadmiaru składników pokarmowych, które nie są wykorzystywane przez rośliny, proponuje się ograniczenie stosowania nawozów o co najmniej 20% do 2030 r.

Komisja wraz z państwami członkowskimi ma określić w jaki sposób zredukować zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, stosując zrównoważone nawożenia i gospodarkę składnikami odżywczymi. Nacisk będzie kładziony na lepsze zarządzanie azotem i fosforem. Plan działania ma dotyczyć również zwiększenia zrównoważenia sektora produkcji zwierzęcej. Na obszarach gdzie jest prowadzona intensywna hodowla zwierząt mają być stosowane w większym stopniu precyzyjne techniki nawożenia i zrównoważone praktyki rolnicze, w tym także recykling odpadów organicznych.

Koniec z importem pasz?

Strategia uwzględnia również kwestie uniezależnienia się UE od importu pasz, w tym soi uprawianej na gruntach wylesionych. Ma się to odbywać przez promowanie produkowanych w UE białek roślinnych i alternatywnych materiałów paszowych, takich jak owady, morskie zapasy paszy (np. algi) oraz produkty uboczne z biogospodarki (np. odpady rybne). Bardzo duży nacisk będzie kładziony na niskoemisyjne metody produkcji zwierzęcej. Pod kątem KE będzie też oceniać wszelkie wnioski dotyczące wsparcia powiązanego z produkcją w planach strategicznych.

Komisja przewiduje również zmniejszenie o 50% do 2030 r. całkowitej unijnej sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych przeznaczonych dla zwierząt utrzymywanych w warunkach fermowych.

Strategia zakłada, iż poddane zostaną przeglądowi przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt, w tym przepisy dotyczące transportu i uboju zwierząt. Rozważa się również wprowadzenie możliwości etykietowania produktów informującego o dobrostanie zwierząt.

Jedna czwarta gruntów pod ekologię. KE ułatwi rejestrację odmian materiału siewnego

Przyjęto, iż rolnicy muszą mieć dostęp do wysokiej jakości materiału siewnego odmian roślin dostosowanych do zmian klimatu. By to osiągnąć, KE ułatwi rejestrację odmian materiału siewnego, w tym przewidzianych w rolnictwie ekologicznym. Ma być łatwiejszy dostępu do rynku dla odmian tradycyjnych i dostosowanych do warunków lokalnych. Nadal będzie promowane rolnictwo ekologiczne. Założono, iż do 2030 r. co najmniej 25% gruntów rolnych w UE będzie przeznaczone na rolnictwo ekologiczne.

Wsparciu rolnictwa ekologicznego, precyzyjnego oraz upraw sprzyjających pochłanianiu dwutlenku węgla przez glebę i system rolnoleśny mają służyć "ekoprogramy" wdrażane w ramach planów strategicznych.

Środki na działania związane z ochroną środowiska

Poza tym, państwa członkowskie zostaną zobowiązane, aby co najmniej 30% funduszy w ramach II filaru UE przeznaczyć na działania bezpośrednio związane z ochronę środowiska i klimatu. Będą utrzymane dotychczasowe działania rolnośrodowiskowo-klimatyczne, Natura 2000 oraz rolnictwo ekologiczne i wsparcie na zalesianie. Wśród inwestycji, które nie mają być wspierane, bo uznano je za szkodliwe dla środowiska, wymienia się inwestycje w nawadnianie.

Twórcy Zielonego Ładu wychodzą z założenia, iż coraz częstsze występowanie suszy, powodzi, pożarów lasów i nowych agrofagów nieustannie przypomina o tym, że unijny system żywnościowy jest zagrożony i musi stać się bardziej zrównoważony i odporny. To słuszna teza, miejmy nadzieję, że planowane strategie będą tak poprowadzone, iż zamiast zamierzonego celu, nie doprowadzą do bankructwa unijnych, w tym polskich, producentów żywności.

Magdalena Szymańska
fot. M. Szymańska
autor Magdalena Szymańska

Magdalena Szymańska

Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki

Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rolnicy zostaną odcięci od swoich pól przez ścieżkę rowerową

Powstająca wzdłuż wylotówki z Chełma w kierunku Hrubieszowa ścieżka rowerowa odetnie wielu rolnikom dostęp do pól. Będzie można zjechać tylko na część z ponad 50 działek. Są jeszcze dojazdy od drogi lokalnej, ale z czasem rolnicy mogą stracić i tę możliwość.

czytaj więcej

Małe i średnie gospodarstwa podstawą europejskiego rolnictwa

Janusz Wojciechowski, unijny komisarz ds. rolnictwa, uczestniczył 4 czerwca w posiedzeniu unijnej Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności. Przedmiotem rozmów była reforma WPR i jej połączenie z przyjętymi ostatnio strategiami: „Od pola do stołu” oraz bioróżnorodności. Ich celem jest, aby obywatele Unii Europejskiej jedli zdrową żywność.

czytaj więcej

Komu przysługuje zasiłek opiekuńczy?

Złożyłam do KRUS wniosek o zasiłek opiekuńczy z powodu konieczności opieki nad dzieckiem, które nie uczęszczało do szkoły. KRUS stwierdził jednak, że mi się to świadczenie nie należy, gdyż korzystam już z dofinansowania składek na ubezpieczenie emerytalno-rentowe i zaprzestałam działalności rolniczej. Mamy jeszcze młodszą córkę. Czy decyzja KRUS jest prawidłowa? Czy warto się odwoływać?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)