Kukurydza z Ukrainy, pełna mikotoksyn. Rolnicy przedstawiają badania
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kukurydza z Ukrainy, pełna mikotoksyn. Rolnicy przedstawiają badania

16.03.2023autor: Patrycja Bernat

Nieprawdą jest, że kukurydza pochodząca z Ukrainy wolna jest od mikotoksyn. Rolnicy posiadają badania, które to potwierdzają, a zarząd Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, Prezes IRWŁ Bronisław Węglewski, skierowali w tej sprawie pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rolnicy są w posiadaniu badań, w których udowodnione są przekroczenia w zawartości mikotoksyn w badanej kukurydzy pochodzącej z Ukrainy, a do tego towarzyszy jej stęchły zapach. Wyniki badań zostały również przekazane w ręce ministra Kowalczyka.




Zobacz także: Ukraina: eksport i niekorzystna pogoda podnoszą ceny kukurydzy

- Wnoszę o ponowne wnikliwe przebadanie kukurydzy pochodzącej z Ukrainy przez certyfikowane laboratoria pod kątem zawartości mikotoksyn, które są szkodliwe zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Wnosimy również, aby inspekcje kontrolne sprawdziły kukurydzę, która jest już w magazynach – czytamy w oficjalnym piśmie.



Niekontrolowany napływ zbóż z Ukrainy spowodował wiele pytań na temat możliwości zahamowania tego eksportu za pomocą ceł, kontyngentów czy kaucji gwarancyjnych. Niestety wydaje się, że możliwości ich wprowadzenia są bardzo ograniczone. Czytaj dalej: Dlaczego nie można zablokować napływu ukraińskiego zboża?


Bernat Patrycja
Źródło: Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego
Fot: envato.elements
autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Żywność na unijnym rynku pod kontrolą - Które produkty były zbadane przez EFSA?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zbadał dostępną na unijnym rynku żywność pod kątem zawartości pestycydów. W zaledwie 2,1% badanych próbek stwierdzono przekroczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości.

czytaj więcej
Kukurydza

Krytyczne fazy rozwoju kukurydzy – jak w pełni wykorzystać jej potencjał?

Kukurydza stała się alternatywą dla wielu gospodarstw, w których pszenica jakościowa i rzepak ozimy rozczarowały plonami i opłacalnością. I nic dziwnego, bo jej agrotechnika jest stosunkowo prosta i nie ma jeszcze tak wielu zagrożeń ze strony agrofagów, jak w przypadku pszenicy czy rzepaku, zwłaszcza w kontekście chorób. Jakie są jej krytyczne fazy rozwoju i jak w pełni wykorzystać jej potencjał plonotwórczy?

czytaj więcej
Kukurydza

Cel: szybkie i równe wschody kukurydzy

Jak posiejesz, tak zbierzesz – ze wszystkich zbóż w największym stopniu powiedzenie to dotyczy kukurydzy. Dlatego, aby uzyskać wysokie plony, nie można popełnić żadnego błędu na starcie. Jak zapewnić szybkie i równe wschody kukurydzy?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)