Jakie produkty były kontrolowane?
- bakłażany,
- banany,
- brokuły,
- grzyby uprawne,
- grejpfruty,
- melony,
- słodka papryka,
- winogrona stołowe,
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- pszenica,
- tłuszcz bydlęcy i jaja kurze.
- stwierdzono, że 58,1% (8 043 próbki) jest wolne od ilościowych poziomów pozostałości.
- 39,8% (5 507) zawierało jedną lub więcej pozostałości w stężeniu niższym, lub równym dozwolonym poziomom (znanym jako najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości lub NDP).
- 2,1% (295) zawierało pozostałości przekraczające dozwolone poziomy.
Ocena EFSA - wskaźnik NDP z tendencją wzrostową
Z wyjątkiem grejpfrutów średni wskaźnik przekroczenia NDP wyniósł w 2021 r. 1,4%, podobnie jak w 2018 r. W 2021 r. państwa członkowskie zwróciły uwagę na większą obecność pozostałości pestycydów w grejpfrutach przywożonych spoza UE, a w tym samym roku Komisja Europejska zwiększyła kontrole graniczne.
W swoim sprawozdaniu EFSA sugeruje, że przeanalizowane w 2021 r. towary żywnościowe prawdopodobnie nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Niemniej jednak sprawozdanie zawiera także szereg zaleceń mających na celu zwiększenie skuteczności europejskich systemów kontroli pozostałości pestycydów.
wk
fot. envato.elements