Dobre, bo nasze – regionalne!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Dobre, bo nasze – regionalne!

18.09.2023autor: dr Maria Walerowska

Coraz bardziej doceniamy naszych, regionalnych twórców, nie tylko rękodzieła, ale także nasze regionalne smaki. Działający w podpoznańskiej miejscowości Skrzynki, Instytut Skrzynki (woj. wielkopolskie) kultywuje i wspiera ten trend, organizując m.in. takie konkursy, jak „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” czy „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”. 

Przy okazji konkursu odbywają się także różnego rodzaju warsztaty, ale to także miejsce spotkań, w których lokalni wytwórcy czy producenci mogą pochwalić się swoimi produktami. Zaprezentować swoją ofertę, ale także my – odwiedzający możemy bliżej poznać lokalnych wytwórców, skosztować potraw czy zrobić ciekawe zakupy. Takich inicjatyw potrzebujemy! 

Podczas ostatniego kiermaszu, który odbył się 1.09.2023 r. w przepięknie odrestaurowanym Dworze w Skrzynkach, na terenie okalającego go kompleksu parkowego, mieliśmy właśnie taką okazję.
Agata Króliczak (Ser-ce Jadzi) produkująca różne sery z mleka krowiego

Warsztaty z wyrabiania kiełbasy białej parzonej cieszyły się ogromnym zainteresowaniem

Pasta z orzecha laskowego to ciekawostka oferowana przez gospodarstwo „Eko-zakątek”

Przepiękne dekoracje - rękodzieło wykonane przez Annę i Patrycję Maciejewskie z Barwnej Chaty

Oczywiście, wszystkie te wydarzenia były także tłem dla dwóch konkursów: „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” czy „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”. Ocenie poddanych zostało ok. 40 potraw w trzech kategoriach: owoce i warzywa, grzyby oraz zioła i inne.  Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” otrzymali:
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że Hej” z Wysogotowa (gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za Powidła z czereśni
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Sos do spaghetti
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie "Kobiety sukcesu"(gm. Dopiewo, powiat poznański) za Vege tatar oraz za Powidła cebulowe
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek (gm. Stęszew, powiat poznański) za Powidła ze śliwek, Grzyby w pomidorach z papryką, Syrop z mięty oraz Syrop malinowy
  • Borówkowy Gaj Plantacja ekologiczna z Konarskich (gm. Kórnik, powiat poznański) za Ocet borówkowy oraz za Sok borówkowy
  • Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Grzybki w occie
  • Miody Ibrona z Puszczykowa (powiat poznański) za Miód nektarowo-spadziowy leśny
W konkursie regionalnym „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” przyznano następujące wyróżnienia i nagrody: 
1. W kategorii owoce i warzywa:
  • Grand Prix Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni
  • I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Sos do spaghetti
  • II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie "Kobiety sukcesu" za Vege tatar
  • III miejsce: Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Sok borówkowy
Wyróżnienia otrzymali:
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek za Powidła ze śliwek
  • Magdalena Grześkowiak Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że Hej” z Wysogotowa za Powidła ze śliwki
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Konfiturę z jeżyn oraz za Dżem z dyni
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” KGW „Babki, że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni.

2. W kategorii grzyby:
  • GRAND PRIX: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Grzyby w pomidorach z papryką
  • 1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Grzyby w occie
  • 2 miejsce: Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna za Grzybki w occie
  • 3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Krem z nóżek
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Grzyby w occie

3. W kategorii zioła i inne
  • GRAND PRIX: Grochówka Psarskie z Psarskich (gm. Śrem, powiat śremski) za Bigos
  • 1 miejsce: Agnieszka Stroińska-Kowala Eko-Zakątek zdrowia z Chraplewa (gm. Kuślin, powiat nowotomyski) za Pasta z orzechów laskowych
  • 2 miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód nektarowo-spadziowy leśny
  • 3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty 
Wyróżnienie otrzymali: 
  • Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Ocet borówkowy
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Krem z dyni
  • Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód wielokwiatowy z rabarbarem
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty.

Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Fot. Walerowska, Instytut Skrzynki
autor dr Maria Walerowska

dr Maria Walerowska

zastępca redaktora naczelnego, szef działu Uprawa

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Niedobór witaminy B12 ma zły wpływ na organizm

Coraz więcej wątpliwości pojawia się w odniesieniu do diety opartej na bazie mięsa pochodzenia roślinnego. Pojawiają się liczne głosy krytyczne mówiące o tym , że w tego typu mięsie miało zabraknąć witaminy B12. Czy wspomniana witamina pojawia się wyłącznie w mięsie odzwierzęcym?

czytaj więcej

Znamy najlepsze smaki na lato 2023!

Chłodnik Szreniawski, sałatka z owoców zamorskich, czy napój z kwiatów czarnego bzu zwany hyćką – m.in. takie pyszności zaprezentowano wczoraj w Szreniawie w ramach konkursu „Smaki na lato 2023” dla Kół Gospodyń Wiejskich i agroturystyk z Wielkopolski. A które dania najbardziej ujęły Kapitułę Konkursową? Jak podkreślają jurorzy, poziom był bardzo wysoki, więc łatwo nie było!

czytaj więcej
Inne

Ile Kół Gospodyń Wiejskich wnioskowało o wsparcie i w jakiej wysokości?

  Pod koniec września zakończył się nabór wniosków na wsparcie finansowe działalności statutowej Kół Gospodyń Wiejskich. Część pieniędzy została już wypłacona.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)