W konkursie wzięło udział 12 zespołów kulinarnych, które w sumie przygotowały 34 potrawy. Kapituła Konkursowa oceniała je pod względem zapachu, smaku oraz ogólnego wyglądu w trzech kategoriach: przekąski i konkrety, wypieki i desery oraz napoje. Jurorzy ocenili poziom konkursu jako bardzo wysoki. Co warte podkreślenia, jedną z jurorek była dziennikarka kulinarna, Katarzyna Bosacka, która szczególnie zwraca uwagę na jakość lokalnych dań i potraw na codziennym stole Polaków. Poniżej prezentujemy listę przyznanych nagród.
W kategorii Przekąski i konkrety:
Wyróżnienia otrzymali:
- Grzegorz Kosowski KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej (gm. Mosina, pow. poznański) za Kurczaka zapiekanego w glinie;
- Roman Koprucki KGW Błażejewo (gm. Kórnik, pow. poznański) za Wędzonki Romana;
- Regina Klawińska Karczma Szreniawa (gm. Komorniki, pow. poznański) za Chłodnik Szreniawski.
Nagrodę Specjalną „Z przeszłości dla przyszłości” ufundowało Muzeum Narodowe Rolnictwa
Wyróżnienia otrzymali:
- Elżbieta Dziurla KGW Urbanowo (gm. Opalenica, pow. nowotomyski) za Porzeczkowy popapraniec oraz za Urbanowski rabarbarowiec;
- Monika Szymańska z KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Ciasto wiśniowo-truskawkowe z masą budyniową;
- Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo za Jagodowe bułeczki z cytrynowym kremem.
Nagrodę Specjalną „Z przeszłości dla przyszłości” ufundowało Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie dla KGW Grupa dla Rybna Wielkiego za Marmoladę z rabarbaru z imbirem.
W kategorii Napoje:
Wyróżnienia otrzymali:
- Urszula Pacześna KGW Marianki z Marianowa za nalewkę z czarnego bzu;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top Tomyśl z Nowego Tomyśla za Chłodnik.
Nagrodę Specjalną „Z przeszłości dla przyszłości” ufundowało Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie dla Grzegorza Kosowskiego KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kawę z jęczmienia.
Ponadto uczestnicy Konkursu ubiegali się o wyróżnienia za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smaki na lato 2023”. Certyfikaty otrzymali:
- Regina Klawińska Karczma Szreniawa (gm. Komorniki, pow. poznański) za Chłodnik Szreniawski;
- Aldona Cicha KGW w Trzeku za Młode ziemniaki podsmażane z lebiodą i jajkiem z dodatkiem zielonej fasolki z marchewką na słodko-kwaśno;
- Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo za Jagodowe bułeczki z cytrynowym kremem;
- KGW Błażejewo za Jaglankę z morelową konfiturą;
- KGW w Skrzynkach (gm. Kórnik) za Kruche ciasto z kremem, marmoladą z rabarbaru i hyćki oraz z dodatkiem letnich owoców;
- Aldona Cicha KGW w Trzeku za Syrop z lawendy;
- Grzegorz Kosowski KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kawę z jęczmienia.
Organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki przy współpracy z: Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszeniem Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszeniem Polska Akademia Smaku, Siecią Culinary Heritage Europe oraz Browarem SZRENIAWA. Nasza redakcja również brała udział w tym projekcie. Wydarzenie odbywało się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.