Znamy najlepsze smaki na lato 2023!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Znamy najlepsze smaki na lato 2023!

10.07.2023

Chłodnik Szreniawski, sałatka z owoców zamorskich, czy napój z kwiatów czarnego bzu zwany hyćką – m.in. takie pyszności zaprezentowano wczoraj w Szreniawie w ramach konkursu „Smaki na lato 2023” dla Kół Gospodyń Wiejskich i agroturystyk z Wielkopolski. A które dania najbardziej ujęły Kapitułę Konkursową? Jak podkreślają jurorzy, poziom był bardzo wysoki, więc łatwo nie było!

Wczoraj w Szreniawie wyłoniono najlepsze lokalne potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz agroturystyki w terenu woj. wielkopolskiego. Wiele z nich ujęło Kapitułę Konkursową swoją prostotą, przywołując wspomnienie smaków dzieciństwa. Były też nietypowe zgłoszenia z zapomnianych już receptur, jak podpiwek czy kawa z jęczmienia. Uwagę jury zwracały też składniki rzadko wykorzystywane we współczesnej kuchni takie, jak lebioda, pokrzywa, czarny bez czy lawenda.

W konkursie wzięło udział 12 zespołów kulinarnych, które w sumie przygotowały 34 potrawy. Kapituła Konkursowa oceniała je pod względem zapachu, smaku oraz ogólnego wyglądu w trzech kategoriach: przekąski i konkrety, wypieki i desery oraz napoje. Jurorzy ocenili poziom konkursu jako bardzo wysoki. Co warte podkreślenia, jedną z jurorek była dziennikarka kulinarna, Katarzyna Bosacka, która szczególnie zwraca uwagę na jakość lokalnych dań i potraw na codziennym stole Polaków. Poniżej prezentujemy listę przyznanych nagród.

W kategorii Przekąski i konkrety:
Grand Prix: Aldona Cicha KGW w Trzeku (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za Młode ziemniaki podsmażane z lebiodą i jajkiem z dodatkiem zielonej fasolki z marchewką na słodko-kwaśno.
I miejsce: KGW Grupa dla Rybna Wielkiego (gm. Kiszkowo, pow. gnieźnieński) za Smalec z mięsem z piekarnika.
II miejsce: Paulina Stelmaszak KGW Marianki z Marianowa (gm. Kawęczyn, pow. turecki) za Wiejski pasztet z nadzieniem z pokrzywy i jajek podany z bukietem sosów.
III miejsce: KGW Plewiska (gm. Komorniki, pow. poznański) za Krem z pasternakiem i gruszką z chmurką z rukoli.

Wyróżnienia otrzymali:
  • Grzegorz Kosowski KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej (gm. Mosina, pow. poznański) za Kurczaka zapiekanego w glinie;
  • Roman Koprucki KGW Błażejewo (gm. Kórnik, pow. poznański) za Wędzonki Romana;
  • Regina Klawińska Karczma Szreniawa (gm. Komorniki, pow. poznański) za Chłodnik Szreniawski.

Nagrodę Specjalną „Z przeszłości dla przyszłości” ufundowało Muzeum Narodowe Rolnictwa
i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie dla Aldony Cichej KGW w Trzeku za Młode ziemniaki podsmażane z lebiodą i jajkiem z dodatkiem zielonej fasolki z marchewką na słodko-kwaśno.
W kategorii Wypieki i desery:
Grand Prix: KGW Grupa dla Rybna Wielkiego za Marmoladę z rabarbaru z imbirem.
1 miejsce: KGW w Skrzynkach (gm. Kórnik, pow. poznański) za Kruche ciasto z kremem, marmoladą z rabarbaru i hyćki oraz z dodatkiem letnich owoców.
2 miejsce: KGW Błażejewo za Jaglankę z morelową konfiturą.
3 miejsce: KGW Grupa dla Rybna Wielkiego za Konfiturę z wiśni.

Wyróżnienia otrzymali:
  • Elżbieta Dziurla KGW Urbanowo (gm. Opalenica, pow. nowotomyski) za Porzeczkowy popapraniec oraz za Urbanowski rabarbarowiec;
  • Monika Szymańska z KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Ciasto wiśniowo-truskawkowe z masą budyniową;
  • Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo za Jagodowe bułeczki z cytrynowym kremem.

Nagrodę Specjalną „Z przeszłości dla przyszłości” ufundowało Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie dla KGW Grupa dla Rybna Wielkiego za Marmoladę z rabarbaru z imbirem.

W kategorii Napoje:
Grand Prix: Grzegorz Kosowski KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kawę z jęczmienia.
1 miejsce: Urszula Pacześna KGW Marianki z Marianowa za Lemoniadę z czarnego bzu.
2 miejsce: Aldona Cicha KGW w Trzeku za Syrop z lawendy.
3 miejsce: KGW Grupa dla Rybna Wielkiego za Podpiwek.

Wyróżnienia otrzymali:
  • Urszula Pacześna KGW Marianki z Marianowa za nalewkę z czarnego bzu;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top Tomyśl z Nowego Tomyśla za Chłodnik.

Nagrodę Specjalną „Z przeszłości dla przyszłości” ufundowało Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie dla Grzegorza Kosowskiego KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kawę z jęczmienia.

Ponadto uczestnicy Konkursu ubiegali się o wyróżnienia za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smaki na lato 2023”. Certyfikaty otrzymali: 
  • Regina Klawińska Karczma Szreniawa (gm. Komorniki, pow. poznański) za Chłodnik Szreniawski;
  • Aldona Cicha KGW w Trzeku za Młode ziemniaki podsmażane z lebiodą i jajkiem z dodatkiem zielonej fasolki z marchewką na słodko-kwaśno;
  • Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo za Jagodowe bułeczki z cytrynowym kremem;
  • KGW Błażejewo za Jaglankę z morelową konfiturą;
  • KGW w Skrzynkach (gm. Kórnik) za Kruche ciasto z kremem, marmoladą z rabarbaru i hyćki oraz z dodatkiem letnich owoców;
  • Aldona Cicha KGW w Trzeku za Syrop z lawendy;
  • Grzegorz Kosowski KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kawę z jęczmienia.

Organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki przy współpracy z: Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszeniem Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszeniem Polska Akademia Smaku, Siecią Culinary Heritage Europe oraz  Browarem SZRENIAWA. Nasza redakcja również brała udział w tym projekcie. Wydarzenie odbywało się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
CZYTAJ CAŁY ARTYKUŁ W www.topagrar.pl
r e k l a m a

Kto zarobił na wzroście cen nawozów i gdzie trafia ukraińskie zboże? NIK to sprawdzi

23.10.2022

Na podstawie wniosku KRIR - Najwyższa Izba Kontroli będzie kontrolować polski rynek rolny. NIK ma sprawdzić czy wysokie ceny nawozów mają swoje odzwierciedlenie w kosztach produkcji, czy ktoś zarobił na rolnikach oraz co się dzieje ze zbożem i rzepakiem z Ukrainy, który trafia do Polski.

Prezes Najwyższej Izby Kontroli uwzględnił wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych i zajmie się dwoma tematami, które w ostatnim czasie mają ogromny wpływ na rynki rolne w Polsce: wysokie ceny nawozów oraz to jak ceny ziarna importowanego z Ukrainy wpływają na ceny zbóż w Polsce. 

Import zboża z Ukrainy wpływa na ceny zboża w Polsce - w jaki sposób?

Wiktor Szmulewicz, prezes samorządu rolniczego w swoim piśmie do szefa NIK zwraca uwagę na spadek cen zbóż w Polsce w ostatnim czasie, co znacznie pogarsza sytuację polskich rolników, ponieważ w tym roku znacznie wzrosły im koszty produkcji zbóż. Izby rolnicze chcą, aby kontrolerzy NIK sprawdzili w jakim stopniu wpływ na to miało otwarcie polskiej i unijnej granicy na ziarno z Ukrainy. 

– Rozumiemy trudną sytuację rolników ukraińskich, ale pomoc dla tych producentów nie może odbywać się kosztem polskich rolników, którzy z powodu niskich cen i braku możliwości sprzedaży zapasów mogą być zagrożeni upadkiem gospodarstw, tym bardziej, że wkrótce będą żniwa – napisał Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Obawom szefa samorządu rolniczego wtórują także przedstawiciele Lubelskiej Izby Rolniczej. W ich opinii, to głównie rolnicy z Lubelszczyzny i Podkarpacia w największym stopniu ponoszą konsekwencję napływu zbóż, kukurydzy i rzepaku z Ukrainy. Z tego powodu zarząd LIR chciałby dowiedzieć się jaka jest rzeczywista skala importu ziarna z Ukrainy i ile tego zboża zostaje w Polsce. Lubelscy rolnicy chcą także poznać listę podmiotów gospodarczych importujących te surowce na terytorium Polski. Według przedstawiciele LIR pozwoli, to lepiej zarządzać tym ryzykiem oraz podjąć odpowiednie kroki w przyszłości.

Przedstawiciele Krajowej Rady Izb rolniczych poprosili Mariana Banasia, prezesa NIK, aby ta instytucja zbadała:

  • czy zboże importowane z Ukrainy jest w Polsce tylko tranzytem i trafia ostatecznie do kolejnych państw czy część z tego ziarna zostaje w polskich magazynach? 
  • które zboże w polskich portach jest ładowane w pierwszej kolejności: ukraińskie czy polskie, a jeżeli to ziarno zza wschodniej granicy ma priorytet, to czy przez to polskie zboże nie może być eksportowane ze względu na ograniczone możliwości przeładunkowe?
  • czy ziarno ukraińskie spełnia polskie i unijne wymogi fitosanitarne?
CZYTAJ ARTYKUŁ
r e k l a m a

Czy działka nabyta po ślubie wlicza się do wspólnoty majątkowej małżeńskiej?

21.10.2022

Chciałabym zakupić działkę do majątku odrębnego, a potem przekazać ją synowi z pierwszego małżeństwa. Czy jest to możliwe, skoro mam wspólność majątkową małżeńską od ponad 20 lat? Jakie składniki wchodzą w skład majątku odrębnego małżonków?

Czym jest małżeńska wspólność majątkowa?

Artykuł 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego określa, że z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

Majątek osobisty każdego z małżonków - czyli jaki?

Z kolei według art. 33 k.r.o., do majątku osobistego każdego z małżonków należą m.in.: przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej oraz nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę (chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił). Należą do niego też te służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków. Majątkiem osobistym są również prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, oraz przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków. Do majątku osobistego wlicza się ponadto przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Istotne jest źródło finansowania

W skład majątku odrębnego wchodzą także przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Przykładowo, gdyby przed wstąpieniem w związek małżeński była Pani właścicielką lokalu, a potem go sprzedała i z tych pieniędzy zakupiła działkę budowlaną, wtedy należy podać te informacje w akcie notarialnym, że pieniądze na zakup działki pochodzą ze sprzedaży lokalu, który był własnością osobistą.

Reasumując: to, czy może Pani nabyć działkę budowlaną do majątku osobistego, zależy głównie od źródła jej finansowania.

dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
fot. M. Czubak

CZYTAJ ARTYKUŁ

Poddzierżawy - dla kogo? Ilu rolników korzysta?

20.10.2022

Od 2017 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poddzierżawił jedynie 5 tys. ha gruntów W jakich sytuacjach rolnik może liczyć na zgodę KOWR na poddzierżawienie gruntów od dzierżawcy?

Poddzierżawianie gruntów wzbudza w ostatnim czasie wiele emocji. O wyjaśnienia w tej sprawie poprosiła resort rolnictwa opozycja. - Od początku września biura poselskie są wręcz zasypywane informacjami i pytaniami od małopolskich (ale nie tylko) rolników odnośnie do bulwersującej sprawy poddzierżawy 141 ha gruntów rolnych we wsi Kępie pod Miechowem w Małopolsce przez rodzinę (brata) Norberta Kaczmarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oburzenie rolników wzbudza zarówno opisany przez portal WP.pl tryb przystąpienia do umowy poddzierżawy członków rodziny wiceministra, jej podpisanie (zatwierdzenie wniosku przez samego ówczesnego dyrektora generalnego KOWR), wysokość czynszu dzierżawnego poddzierżawy, a w szczególności fakt, że powierzchnia całkowita poddzierżawionych nieruchomości dla jednego użytkownika (rolnikowi niespokrewnionemu z dotychczasowym dzierżawcą, prowadzącemu gospodarstwo na odległość, spoza danej gminy/gmin graniczących – nieposiadającemu gruntów rolnych w gminie, gdzie znajduje się nieruchomość, lub w gminie sąsiedniej, o powierzchni powyżej 100 ha) to aż 141 ha – napisała w interpelacji Dorota Niedziela oraz Kazimierz Plocke z Platformy Obywatelskiej, którzy zadali szereg pytań dotyczących praktyki związanej z poddzierżawianiem gruntów.

CZYTAJ ARTYKUŁ

Przeczytaj także

Inne

Dobre, bo nasze – regionalne!

Coraz bardziej doceniamy naszych, regionalnych twórców, nie tylko rękodzieła, ale także nasze regionalne smaki. Działający w podpoznańskiej miejscowości Skrzynki, Instytut Skrzynki (woj. wielkopolskie) kultywuje i wspiera ten trend, organizując m.in. takie konkursy, jak „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” czy „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”. 

czytaj więcej
Zdrowie

Chcesz zdrowo schudnąć? Pij kefir na utratę kilogramów!

Jest wiele mniej i bardziej bezpiecznych sposobów i specyfików na chudnięcie. Jednym z tych zdrowych, jak udowodnili naukowcy, jest kefir. Jakie właściwości ma ten produkt?

czytaj więcej

Barwy jesieni - pomysły na dekoracje

Późną jesienią ogród stroi się w intensywne barwy – czerwone, pomarańczowe, żółte i różowe. W słotne dni zasuszone kwiatostany i kilka zerwanych gałązek z kolorowymi liśćmi czy owocami będą idealną dekoracją w domu, altanie lub obejściu.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)