Sortowanie prosiąt pomaga w licznych miotach
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Sortowanie prosiąt pomaga w licznych miotach

14.07.2020

Na śmiertelność przedodsadzeniową prosiąt największy wpływ mają masa urodzeniowa prosiąt oraz liczba porodów danej lochy. Prosięta, które padają przed odsadzeniem, są z reguły lżejsze w momencie urodzenia od zwierząt, które przeżyły do czasu odsadzenia. Wyrównywanie miotów i umożliwienie im pobrania siary jest jednym z elementów zwiększania szans na przeżycie prosiąt.

Z artykułu dowiesz się

  • W czym pomaga sortowanie prosiąt ?
  • Jakie są zalety sortowania prosiąt ?
  • Jak skutecznie kontrolować odchowalnie prosiąt ?
Sortowanie prosiąt według masy urodzeniowej oraz kolejności urodzeń może wpływać na pobranie siary. Zarówno masa urodzeniowa, jak i kolejność urodzenia mają wpływ na cechy, które są ważne dla wzrostu i przeżycia w okresie okołoporodowym. Niewłaściwy nadzór porodów i nieprawidłowości w przenoszeniu prosiąt między miotami, a także niezmienianie igieł podczas zabiegów sprzyjają roznoszeniu chorób i upadkom prosiąt. Dlatego należy przestrzegać podstawowych zasad, które mówią między innymi, że przy dosadzaniu prosiąt należy przenosić tylko te, w przypadku których jest to bezwzględnie konieczne. Nie można przenosić prosiąt po upływie 48 godzin od porodu oraz osobników chorych.

r e k l a m a
W celu poprawienia wyników odchowu dobrze jest wpłynąć na zrównywanie wagowe miotów, a rodzenie się prosiąt słabszych czy zróżnicowanie miotów mogą być wskazaniem do przeniesienia prosiąt do innych matek. Czasem powodem, dla którego należy przenieść prosięta, jest ratowanie życia słabszych. Również zbyt liczne mioty, których lochy nie są w stanie wykarmić, wymagają przegrupowania. Wtedy przenosimy prosięta tak, aby w miocie nie znajdowało się więcej niż 10–12 sztuk. Małe prosięta dobrze jest przenieść do loch, które mają mniej młodych, produkują dużo mleka i są w stanie je wykarmić bez rywalizacji. Dzięki grupowym wyproszeniom i wyrównywaniu miotów można skupić się na kontroli zwierząt podczas najbardziej krytycznych pierwszych dni życia.

Przeżywalność i wzrost prosiąt przed odsadzeniem są zagrożone w liczniejszych miotach                                            

Ważna jest zarówno masa urodzeniowa osesków, jak i kolejność urodzeń, zwłaszcza w bardzo licznych miotach, w których prosięta rodzą się mniejsze i słabsze. W takich miotach większa jest także rywalizacja o dostęp do gruczołu mlekowego. W badaniach wykazano, że śmiertelność prosiąt rosła wraz ze wzrostem liczebności miotu i liczbą porodów u poszczególnych loch. Ponadto te prosięta, które rodzą się jako ostatnie, też są bardziej narażone, gdyż większe jest prawdopodobieństwo, że pobiorą zbyt mało siary.

Przeżywalność i wzrost prosiąt przed odsadzeniem są zagrożone w liczniejszych miotach i przy wadze urodzeniowej poniżej 1,2 kg. Wówczas ryzyko upadków jest bardzo wysokie. Śmiertelność może objąć nawet 80% prosiąt o masie urodzeniowej poniżej 1 kg. Masa urodzeniowa prosiąt zależy od czynników genetycznych i żywienia macior w czasie całej ciąży.

Prosięta, których dotyczy zwiększona śmiertelność w pierwszych dniach po wyproszeniu, charakteryzują się też zwiększoną podatnością na infekcje. Dzięki opiece po porodzie można poprawić dostęp do siary poprzez tworzenie grupy prosiąt, o której wiadomo, że ma ograniczony dostęp do sutków. Okazuje się, że tymczasowe zabranie sześciu najcięższych prosiąt w miocie lub pierwszej połowy urodzonych sztuk (na 1,5 godziny) zapewnia wystarczający czas do pełnego dostępu do wymienia bez konkurencji dla pozostałych, słabszych prosiąt. Nie wpływa to negatywnie na zabrane chwilowo prosięta, które w przeprowadzonych badaniach i tak były cięższe po 7 dniach od porodu i miały większą masę ciała w porównaniu z prosiętami z miotów, w których nie wprowadzono żadnych zmian po porodzie. Prosięta urodzone w pierwszej połowie porodu mają mimo wszystko większą ochronę niż prosięta urodzone w drugiej.

Okres okołoporodowy, w tym sortowanie prosiąt, ma wpływ na przeżywalność prosiąt i ich przyrosty aż do odsadzenia
  • Okres okołoporodowy, w tym sortowanie prosiąt, ma wpływ na przeżywalność prosiąt i ich przyrosty aż do odsadzenia

Nie wolno dopuszczać do kontaktu między różnymi grupami wiekowymi

Wyższa masa odsadzeniowa prosiąt może być spowodowana większym pobraniem paszy przez maciorę w dniach poprzedzających poród i w szczytowej laktacji, co sprzyja rozwojowi sutków, a zatem produkcji mleka dostępnego dla prosiąt. Niektóre badania wykazują, że pobranie paszy przez lochę w dniach poprzedzających poród nie wpływa na masę urodzeniową poszczególnych prosiąt, jednak wiąże się z większą masą ciała prosiąt przy odsadzeniu.

W okresie odsadzenia zwykle różne partie prosiąt kontaktują się ze sobą, mimo że są rozdzielone na różne kojce lub nawet pomieszczenia. W systemach, w których poszczególne grupy wiekowe są umieszczone w oddzielonych miejscach, łatwiej utrzymać ujemny status zakażeń. Większa odległość uniemożliwia używanie tego samego sprzętu oraz ogranicza przemieszczanie się osób obsługujących z jednej grupy wiekowej do drugiej, a tym samym zmniejsza się ryzyko przeniesienia patogenów.

Nie wolno dopuszczać do kontaktu między różnymi grupami wiekowymi, w tym do kontaktu pomiędzy odsadzonymi prosiętami a lochami. Należy pracować zawsze od najmłodszych grup do najstarszych. Gdy zostanie już utworzona grupa zwierząt, nigdy nie dodaje się do niej młodszych świń ani nie miesza się jej ze starszymi. Najważniejszy powód stosowania tej metody to ograniczenie narażenia zwierząt na pato-geny w środowisku, w którym są utrzymywane, oraz przenoszenia chorób ze starszych świń na młodsze.

Kluczowa jest kontrola na odchowalni

Aż do odsadzenia ochrona przeciwko patogenom polega głównie na odporności przekazanej z mlekiem matki. Pobranie odpowiedniej ilości przeciwciał zabezpiecza prosięta do 3 tygodni. Po przyjęciu siary przez prosię w ciągu 24 godzin immunoglobuliny przechodzą z siary do krwi noworodka, osiągając koncentrację w surowicy identyczną z koncentracją u lochy. Stres środowiskowy czy szczepienia mogą negatywnie wpływać na rozwój odpowiedzi immunologicznej prosiąt.

W celu zminimalizowania ryzyka rozprzestrzeniania się chorób należy unikać zbędnego kontaktu z prosiętami, a jedynie wykonywać konieczne czynności. Przy przeprowadzaniu szczepień należy zmieniać igły między kolejnymi miotami, a nie używać sprzętu zootechniczno-weterynaryjnego w całym sektorze prosiąt odsadzonych. W przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że wirusy czy bakterie zostaną przeniesione wraz z igłą do kolejnego kojca, powodując krążenie patogenów. Jest to w niektórych przypadkach powód krążenia wirusa w okresie odsadzenia.

Dobrze jest przynajmniej na początku obserwować odsadzone prosięta i zachęcać je do poruszania się, aby upewnić się, że pobrały mieszankę paszową. Jeżeli paszy nie pobiera większa liczba prosiąt, przyczyną tej sytuacji może być:
  • zła smakowitość paszy,
  • nieodpowiedni sposób karmienia,
  • złej jakości woda lub jej niewłaściwy przepływ,
  • nieodpowiednie warunki środowiskowe (wychłodzenie, duże wahania temperatur),
  • reakcje poszczepienne,
  • stresujące odsadzanie,
  • choroby (PRRS, grypa, PCV2, zakażenia rotawirusowe, wirusowe zapalenie żołądka i jelit).

Dominika Stancelewska
Zdjęcie: Dominika Stancelewska


r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Gryzienie się świń – czym jest spowodowane?

Obgryzanie ogonów i uszu jest poważnym problemem związanym z dobrostanem zwierząt i stratami ekonomicznymi w produkcji trzody chlewnej. Należy mu zapobiegać, aby uniknąć dalszych uszkodzeń ciała oraz minimalizować ból i cierpienie świń wynikające najczęściej z intensywnych systemów chowu.

czytaj więcej

Prosięta rozsmakowały się w malinowej paszy

Niedostateczna ilość pobranej mieszanki jest jednym z głównych czynników pogarszających efekty odchowu prosiąt. Świnie mają znacznie więcej receptorów węchowych niż ludzie, dlatego zapachy, o ile są odpowiednio dobrane, mogą być dobrym sposobem na wzbudzenie zainteresowania prosiąt paszą.

czytaj więcej

Czy można bezpiecznie odsadzić prosięta bez wysokich dawek tlenku cynku?

Prace nad redukcją zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej są prowadzone od lat – z różnymi efektami. W najbliższym czasie producenci trzody chlewnej i firmy paszowe będą musieli odpowiedzieć sobie na pytanie, czy można bezpiecznie odsadzać prosięta nie tylko bez antybiotyków, ale także bez wysokich dawek tlenku cynku przy równoczesnym zachowaniu dotychczasowych wyników produkcyjnych w odchowie prosiąt.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)