Z artykułu dowiesz się
- Dlaczego rolnicy zdecydowali się zmienić kierunek produkcji?
- Jakimi rasami mięsnymi hodowcy zacielają swoje jałówki?
- Na czym rolnicy najwięcej zarabiają?
Z artykułu dowiesz się
Do 2017 roku gospodarstwo braci Majewskich specjalizowało się w produkcji mleka. Stado krów mlecznych liczyło około 20 sztuk. Obecnie hodowcy posiadają 20 krów, ale mięsnych.
Rozród stada odbywa się głównie przez krycie naturalne, ale hodowcy stosowali także inseminację.
Od tego roku hodowcy trochę zmieniają strategię, zmniejszają ilość buhajków pozostawianych do opasu, a zwiększają ilość sprzedawanych odsadków. Taką decyzję uzasadniają dwoma
argumentami.
Józef Nuckowski
dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Siedlec
dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Siedlec
Najważniejsze tematy