Więcej mleka od krów przy redukcji pasz – jak to możliwe?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Więcej mleka od krów przy redukcji pasz – jak to możliwe?

08.11.2021autor: Andrzej Rutkowski

Czy jest możliwe, aby ograniczenie zużycia paszy treściwej szło w parze ze wzrostem wydajności mlecznej i jeszcze do tego pozytywnie wpłynęło na zdrowotność krów? Okazuje się, że tak, a można to zaobserwować w stadzie Stanisława Galikowskiego.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie są zalety korzystania posiadania w oborze paszowej?
  • Dlaczego warto poddawać analizie sporządzane przez siebie kiszonki?
  • Jak zmiana paszowozu z pionowego na poziomy wpłynęła na strukturę paszy?

Stacja paszowa pozwoliła zaoszczędzić na żywieniu i podnieść mleczność krów

W ostatnim roku zanotowaliśmy dynamiczny wzrost mleczności naszych krów, których średnia wydajność laktacyjna liczona z oceny przekroczyła 10 tys. kg mleka. Jednocześnie tniemy koszty poprzez ograniczenie podaży najdroższych pasz treściwych. Jest to możliwe dzięki zamontowaniu stacji paszowej GEA oraz lepszemu zbilansowaniu pasz, co pomogło w większym stopniu wykorzystać potencjał genetyczny naszych krów. Do takich zmian przekonali mnie doradcy żywieniowi Marcin Mróz oraz Sebastian Fosiński z firmy EKOPLON, z którymi współpracujemy od kilku lat – powiedział Stanisław Galikowski dodając, że wcześniej pasza treściwa w całości trafiała do TMR-u, do którego dostęp miały wszystkie krowy, również te kończące laktację, produkujące już stosunkowo mało mleka. To prowadziło do ich zapasania i problemów w okresie okołoporodowym. Obecnie TMR ustawiony jest na produkcję dzienną 25 kg mleka, a wydajniejsze krowy premiowane są na stacji paszowej.

r e k l a m a


Analiza paszy przed skarmianiem

Precyzyjne żywienie ze stacji paszowej wedle aktualnej wydajności i zaawansowania laktacji przekłada się na lepsze wykorzystanie paszy treściwej, a więc mniejsze koszty jej zakupu. Mamy też mniej przypadków ketozy, gdyż krowy są szczuplejsze, łatwiej się cielą i szybciej odzyskują apetyt po wycieleniu. Na stacji paszowej zadajemy paszę zawierającą 22% białka o podwyższonym poziomie energii z dodatkiem tłuszczu chronionego, to pasza o nazwie "Krowa 22 Energia Plus" z oferty firmy EKOPLON – stwierdził Stanisław Galikowski dodając, że sama stacja paszowa nic by nie dała, gdyby nie odpowiednie zbilansowanie dawki TMR przez żywieniowców z EKOPLON-u, którzy doradzili rolnikowi również, jaką paszę wybrać do stacji paszowej oraz w jakich ilościach ją dawkować.

Co ważne, rolnik wykonuje regularne analizy składu pasz objętościowych, przed zastosowaniem ich w dawce. Zatem najpierw pobierana jest próbka do analizy, a dopiero potem pryzma zostaje otwarta do skarmiania.

Żadna pasza treściwa nie naprawi błędów, jakie popełnimy na etapie przygotowania pasz objętościowych, dlatego swoje kiszonki przygotowujemy z dużą starannością dbając o idealny termin zbioru oraz zapewnienie warunków beztlenowych dla prawidłowego przebiegu fermentacji mlekowej. Z kolei analiza dostarcza nam danych dotyczących składu pasz, z których najbardziej przydatne są: zawartość skrobi, włókna, białka i suchej masy – przyznał Stanisław Galikowski dodając, że w tym roku sporządził dwie pryzmy kiszonki z kukurydzy na przełomie września i października, zaś sianokiszonkę zbiera w balotach, gdyż zarówno sieczkarnia, jak i przyczepa zbierająca są zbyt ciężkie, aby pracować na jego torfowych łąkach.

Korektor z mikosorbentem do TMR-u

W skład dawki mieszanej w wozie paszowym wchodzą: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, kiszone wysłodki buraczane, kiszone młóto browarniane, kiszone ziarno kukurydzy, a także korektor "Koreko Protein 40" zawierający aż 40% białka, którego ważnym składnikiem jest mikosorbent dezaktywujący mikotoksyny. Do paszowozu trafia też kompleksowy dodatek zawierający minerały, witaminy oraz bufory dawkowany w ilości 350 g na krowę, który, podobnie jak korektor, rolnik wybrał z oferty firmy EKOPLON.

Dwa lata temu Stanisław Galikowski wymienił wóz paszowy na większy, a przy okazji zmienił system mieszania z pionowego na poziomy.

Nasz poziomy paszowóz Storti o pojemności 22 m3 daje bardzo dobrą strukturę dawki TMR. Kawałki paszy są dobrze docięte, a składniki równomiernie wymieszane, dzięki czemu krowy nie mają możliwości segregacji pasz – wyjaśnił rolnik.

Poziomy paszowóz Storti współpracuje z Masseyem Fergusonem 6713s
Poziomy paszowóz Storti współpracuje z Masseyem Fergusonem 6713s

Mocznik i parametry utrzymane w ryzach

Rodzina Galikowskich budowała stado głównie ze sztuk własnej hodowli, ale były też po drodze zakupy materiału hodowlanego z bardzo dobrych obór m.in. z OHZ Lubiana. Na przestrzeni dwóch ostatnich lat średnia wydajność wzrosła o ok. 2 tys. kg mleka. Był to jedyny sposób na zwiększenie produkcji, gdyż czynnikami limitującymi są areał uprawianych ziem oraz wielkość obory. Pomimo wzrostu wydajności udało utrzymać się przyzwoite parametry mleka 3,3% białka oraz 4,1% tłuszczu, przy bardzo dobrym poziomie mocznika wynoszącym średnio 250 mg/l mleka.

Obecnie hodowcom wystarcza własnych jałówek na remont stada, pomimo że nie stosują nasienia seksowanego. Dobrze wyglądają też parametry rozrodu, nie ma większych problemów ze skutecznym zacieleniem, o czym świadczy średni dzień laktacji wynoszący 185 dni.
Dawkę TMR podgarnia robot GEA, w oborze zastosowano ponadto wentylację tunelową tego producenta, widoczną na górze fotografii

Dawkę TMR podgarnia robot GEA, w oborze zastosowano ponadto wentylację tunelową tego producenta, widoczną na górze fotografii



Rolnik wraz z doradcami żywieniowymi pracuje nad udoskonaleniem dawki żywieniowej krów zasuszonych, póki co w tej grupie ograniczono ilość energii, a w planach jest wdrożenie soli gorzkich. Z kolei w odchowie cieląt dobrze sprawdza się mieszanka treściwa "Dynamiko Musli".


Krowy korzystają z obory wolnostanowiskowej z 2007 roku. Wcześniej rolnik utrzymywał 30 krów na uwięzi, a gospodarstwo przejął od rodziców w roku 1992, kiedy to krów było 15. Dziś dój odbywa się na hali udojowej GEA typu rybia ość 2x10 stanowisk. Z nowszych inwestycji warto wymienić robot do podgarniania paszy oraz tunelowy system wentylacyjny. Polega on na tym, że wentylatory zamontowane w zewnętrznych ścianach budynku nadmuchują świeże powietrze, które dostaje się do obory poprzez otwory wykonane w dwóch tunelach przypominających rurociągi zawieszone nad krowami.

Andrzej Rutkowski, opracowała Kamila Dłużewicz
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 45/2021 na str. 48.
Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

autor Andrzej Rutkowski

Andrzej Rutkowski

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Czy opłaca się hodować bydło mięsne? Opasy w cenie, ale koszty wysokie

Hodowcy bydła mięsnego na ceny skupu bydła, narzekać nie mogą, bo są rekordowo wysokie, ale podobnie jest niestety z kosztami produkcji. Czy opłaca się teraz hodować opasy?

czytaj więcej

Rolnicy z Podlasia zamienili bydło mleczne na mięsne. Na czym najwięcej zarabiają?

Bracia Sebastian i Krzysztof Majewscy prowadzili hodowlę bydła mlecznego. W pewnym momencie stanęli przed wyborem – zwiększać skalę produkcji i inwestować, czy zmienić specjalizację gospodarstwa. Podjęli decyzję, której nie żałują.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)