Rolnicy z Irlandii protestują. "Tracimy 55 euro na każdej świni"
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rolnicy z Irlandii protestują. "Tracimy 55 euro na każdej świni"

11.05.2022autor: Kamila Szałaj

Irlandzcy rolnicy domagają się wyższych cen skupu trzody chlewnej. Obecnie dokładają do jednej świni 55 euro. Jednocześnie otrzymują tylko 12 proc. ceny, jaką konsumenci płacą za szynkę. Dlatego wczoraj zorganizowali protesty pod zakładami mięsnymi w całym kraju. 

Wczoraj w Irlandii odbył się protest producentów trzody chlewnej. Rolnicy zorganizowali cztery manifestacje pod zakładami mięsnymi:  Carty Meats w Athlone; Kerry Foods w Shillelagh, Oakpark Foods w Cahir i Connollys Pork and Becon w Monaghan.

Protestujący uniemożliwiali przez cały dzień ciężarówkom i dostawcom wjazd i wyjazd z zakładów przetwórczych.

r e k l a m a

„Nie będzie irlandzkiej wieprzowiny w sklepach”

Hodowcy domagali się wyższych cen za swoje świnie. Chcą, by do 1 czerwca stawka za wbc wzrosła do 2 euro/kg. Teraz otrzymują 30 centów mniej, czyli raptem o kilka centów więcej niż rok temu, kiedy koszty produkcji były dużo niższe.

Taka cena, podobnie jak w Polsce, nie wystarcza na pokrycie rosnących kosztów produkcji. Dlatego Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników walczy o podwyżki i ostrzega, że jeśli zakłady nie podniosą stawek, irlandzka wieprzowina zniknie ze stołów.

- Potrzebujemy wzrostu ceny do 2 euro/kg do końca miesiąca. W przeciwnym razie branża trzodziarska jest zagrożona likwidacją. Nie będzie irlandzkiej wieprzowina na półkach sklepowych – wyjaśniał Roy Gallie z Irlandzkiego Stowarzyszenia Rolników.

Gallie dodał, że obecnie irlandzcy hodowcy świń otrzymują tylko 12 proc. ceny, jaką konsumenci płacą za szynkę.

Rolnicy tracą 55 euro na świni

Gallie podkreślał, że aby sektor mógł przetrwać, desperacko potrzebne są wyższe ceny.

- Hodowcy trzody chlewnej znajdują się teraz w punkcie krytycznym. Tracą 55 euro na sprzedaną świnię – mówił przedstawiciel rolników.

Zwrócił też uwagę, że hodowcy nie radzą sobie ze wzrostem cen pasz, które podrożały niemal dwukrotnie. A przecież pasza stanowi 70 procent kosztów produkcji świń.

- Jęczmień, pszenica i kukurydza podrożały niesamowicie. Cena oleju sojowego wzrosła z 700 euro do 2000 euro za tonę, brakuje też fosforu – mówił Gallie.

Jeden z zakładów mięsnych obiecał hodowcom podwyżkę

Irlandzkie media informują, że do tej pory jeden z przetwórców – Carty Meats w Athlone – podjał rozmowy z protestującymi i zobowiązał się do podwyżki cen skupu.

Jak donosi Irish Farmers Journal, rolnicy będą jednak nadal protestować pod pozostałymi zakładami, dopóki nie dostaną wyższych cen.

oprac. Kamila Szałaj, na podst. IFA, Agriland, Irish Farmers Journal, fot. IFA

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

redaktor w zespole PWR Online, odpowiedzialna głównie za stronę www.tygodnik-rolniczy.pl

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Pomoc do loch będzie kontynuowana

Wiele newralgicznych tematów dotyczących polskich rolników zostało poruszonych 13 czerwca w Luksemburgu podczas posiedzenia Rady Unii Europejskiej ds. Rolnictwa i Rybołówstwa (AGRIFISH). Kilkanaście państw członkowskich, w tym Polska, opowiedziało się za odstąpieniem w 2023 r. od obowiązku realizacji niektórych wymagań warunkowości – chodzi o normy GAEC 7 oraz GAEC 8 – w celu zwiększenia możliwości produkcyjnych wobec kryzysu żywnościowego spowodowanego wojną w Ukrainie.

czytaj więcej

Gigantyczny protest rolników w Holandii. Ciągniki zablokowały centrum kraju

Nawet 60 tysięcy rolników zablokowało dziś centrum Holandii, protestując przeciwko likwidacji gospodarstw rolnych. W geście solidarności zastrajkowały też dzieci, które do szkół przyjechały traktorami na pedały. 

czytaj więcej

Jak zmienić dietę świń, aby ograniczyć wydatki na leki?

Nieracjonalne wykorzystanie antybiotyków można ograniczyć, zapobiegając problemom zdrowotnym poprzez lepszą organizację produkcji i dobrze zbilansowaną paszę. Wiele dodatków paszowych przyczynia się do utrzymania właściwej mikroflory układu trawiennego oraz kontrolowania namnażania się patogennych bakterii.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)