r e k l a m a
Partnerzy portalu
Kolejne ogniska ptasiej grypy w Wielkopolsce i na Pomorzu
09.01.2023autor: Michał Czubak
W powiecie pleszewskim zlokalizowano kolejne ognisko ptasiej grypy. Dwa następne ujawniono na terenie województwa opolskiego.
Nowe ogniska ptasiej grypy
Liczba gospodarstw zaatakowanych przez ptasią grypę wzrasta. 10 tysięcy indyczek zostało zutylizowanych we wsi Dębie w Wielkopolsce. Także w tym województwie wybito 6 tys. małych kaczek. Stało się t po tym, jak we wsi Masanów potwierdzono wystąpienie ogniska ptasiej grypy.r e k l a m a
Strach spadł na hodowców z opolskiego
Hodowcy ptactwa z województwa opolskiego z trwogą śledzą doniesienia inspekcji weterynaryjnej. Na terenie województwa stwierdzono dwa ogniska H5N1 u dziko żyjącego ptactwa, obaw w powiecie nyskim. Pierwsze wykryto u łabędzie niemego i kaczki krzyżówki, a kolejne padłe ptaki gatunku łabędzie niemego i mewy srebrzystej potwierdzono badaniami z 5 stycznia.Białoruś wprowadza ograniczenia
Departamentu Nadzoru Weterynaryjnego i Spożywczego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Republiki Białorusi rozszerzone zostały restrykcje importowe wprowadzone z uwagi na występowanie w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków poprzez wprowadzenie zakazu importu dla województwa warmińsko-mazurskiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego i mazowieckiego.W związku z powyższym obecnie obowiązuje zakaz wwozu na terytorium Republiki Białorusi następujących towarów z województwa wielkopolskiego, łódzkiego, opolskiego, warmińskomazurskiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego i mazowieckiego:
- żywego drobiu:
- jaj wylęgowych i konsumpcyjnych;
- mięsa drobiowego, jaj w proszku, melanżu, albuminy i innych produktów spożywczych przetwórstwa jaj kurzych;
- puchu i pierza;
- trofeów myśliwskich dzikich zwierząt (ptactwa);
- pasz i dodatków paszowych, zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie (z wyjątkiem dodatków paszowych i poddanych obróbce termicznej gotowych karm dla kotów, psów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt akwariowych i terrariowych);
- nieprzeznaczonych do spożycia surowców pochodzenia zwierzęcego, zawierających składniki z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie i przeznaczonych do produkcji karm dla drobiu;
- pasz i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego (z wyjątkiem dodatków do karm oraz gotowych karm dla kotów i psów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt akwariowych i terrariowych).
- żywego drobiu (z wyjątkiem dzikiego, zoologicznego i cyrkowego);
- jaj wylęgowych;
- mięsa drobiowego, jaj w proszku, melanżu, albuminy i innych produktów spożywczych przetwórstwa jaj kurzych;
- puchu i pierza;
- trofeów myśliwskich dzikiego ptactwa (drobiu);
- nieprzeznaczonych do spożycia surowców pochodzenia zwierzęcego, zawierających składniki z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie i przeznaczonych do produkcji karm dla drobiu.
- dzikiego ptactwa oraz ptactwa przeznaczonego do ogrodów zoologicznych i cyrków;
- jaj konsumpcyjnych;
- pasz i dodatków paszowych, zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie (z wyjątkiem dodatków paszowych i poddanych obróbce termicznej gotowych karm dla kotów, psów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt akwariowych i terrariowych);
- pasz i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego (z wyjątkiem dodatków do karm oraz gotowych karm dla kotów i psów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt akwariowych i terrariowych).
Jak zminimalizować ryzyko zachorowania ptactwa na wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków?
W zasadzie trudno ograniczyć do zera zjawisko zachorowalności, ale możne je zminimalizować. W tym celu warto stosować się do zasad i wytycznych przedstawianych przez lekarzy weterynarii.Hodowcy powinni:
- unikać miejsc bytowania dzikiego ptactwa,
- myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i drobiem utrzymywanym w stadach przydomowych,
- myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem drobiowym,
- przy obsłudze drobiu w gospodarstwie zakładać odzież i obuwie przeznaczone wyłącznie do obsługi drobiu i zmieniać je po wyjściu z kurnika,
- stosować maty dezynfekcyjne przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób;
- zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich;
- dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwego dzikiego ptactwa lub ptaków sprawiających wrażenie chorych;
- karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany;
- poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
Michał Czubak
fot. arch. red.
Michał Czubak
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a