Jak zapobiec stratom w gospodarstwie z tytułu braku odszkodowań?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak zapobiec stratom w gospodarstwie z tytułu braku odszkodowań?

09.10.2020

Przestrzeganie zasad bioasekuracji jest dla producentów trzody chlewnej ważne nie tylko ze względów higieniczno-zdrowotnych dla stada. Uchybienia w wymogach ochrony zdrowia świń skutkują brakiem wypłaty odszkodowań w przypadku wystąpienia afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwie. 

Transport stanowi najczęstszą bramę dla wirusa ASF

Najczęstszą drogą przenikania wirusa ASF do stada jest transport, dlatego w pierwszej kolejności sprawdzany jest rejestr środków transportu do przewozu zwierząt, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestr wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie. Przez 3 lata należy przechowywać dokumentację weterynaryjną dotyczącą przebiegu leczenia, przeprowadzonych zabiegów weterynaryjnych oraz padłych zwierząt.

r e k l a m a
Spis zwierząt z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki musi być aktualizowany na bieżąco, a wszystkie świnie wprowadzane do gospodarstwa zaopatrzone w świadectwo zdrowia. Przy wejściach do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta, powinny być umieszczone tabliczki z napisem: „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”. Inspektorzy oceniają stan mat przed wjazdem do gospodarstwa i wejściami do budynków, w których są utrzymywane świnie. Szerokość mat musi odpowiadać szerokości wejścia, a maty utrzymywane w sposób zapewniający skuteczność działania płynu dezynfekcyjnego (czyste, często uzupełniane środkiem odkażającym).

Rezerwa odszkodowań na 2020 na wyczerpaniu już w sierpniu

Producentom trzody chlewnej, których stada zostały zlikwidowane wskutek wybuchu ogniska afrykańskiego pomoru świń, przysługują odszkodowania, które są finansowane z rezerwy celowej przeznaczonej na zwalczanie chorób zakaźnych. W 2020 roku zaplanowano na tę rezerwę 320 mln zł, ale do końca sierpnia została prawie całkowicie wykorzystana. Główny lekarz weterynarii wystąpił o dodatkowe środki w wysokości 245 mln zł. Póki co, 74 gospodarstwa otrzymały odszkodowania w związku z likwidacją stada z powodu ASF. Dotyczy to zarówno gospodarstw, w których stwierdzono ognisko, jak również stad kontaktowych, czyli powiązanych z ogniskiem choroby. Do 11 września wypłacono odszkodowania w łącznej kwocie 5,32 mln zł.

Nie wiadomo, ile gospodarstw w tym roku nie otrzymało odszkodowania, ale w ubiegłym ten odsetek wyniósł aż 40%. W 2019 roku potwierdzono 48 ognisk, w których znajdowało się ponad 35 tys. świń, a pozytywną decyzję o wypłacie odszkodowań otrzymały 44 gospodarstwa. Łączna kotwa wyniosła wówczas 13,35 mln zł. W 2018 roku wybito 25 tys. świń, a odszkodowania otrzymało 179 gospodarstw, w których stwierdzono ogniska, jak i kontaktowych na kwotę 9,82 mln zł.

Rolnicy uważają, że ocena zasad bioasekuracji często bywa krzywdząca dla tych, którzy spełnili większość wymogów, a jedynie niewielkie uchybienia sprawiły, że ich gospodarstwo utraciło rekompensatę.

Dominika Stancelewska
Zdjęcia: Pixabay


r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

ASF w kolejnych regionach Wielkopolski

Kolejne złe wieści dla producentów trzody chlewnej, zwłaszcza w Wielkopolsce. W dotychczas wolnym od wirusa ASF powiecie obornickim potwierdzono pierwszy przypadek choroby u dzika. Ponadto główny lekarz weterynarii poinformował o kolejnym ognisku w stadzie w powiecie kaliskim.

czytaj więcej

Jelenie zniszczyły niemal 3 ha pszenicy. Myśliwi chcą dać rolnikowi niecałe 30 zł odszkodowania!

Konrad Gawłowski z Kurowa Kolonii w powiecie włocławskim na polu o powierzchni 2,83 ha zasiał we wrześniu 2019 roku pszenicę ozimą. Jelenie tak zniszczyły i przerzedziły zboże, że przed żniwami pole wyglądało niemal jak nieużytek. Za tę szkodę myśliwi naliczyli 29 zł odszkodowania.

czytaj więcej

Śruta rzepakowa może dawać dobre efekty w żywieniu świń. Ale jest jeden warunek

Jednym ze składników decydujących o jakości paszy jest białko, które, obok energii, jest najkosztowniejsze. Produkty rzepakowe to dobre źródło białka w żywieniu świń, ale należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Badania pokazują, że mogą być jednak bardzo cennym surowcem, zwłaszcza po poddaniu ich specjalnej obróbce czy fermentacji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)