Choroby układu oddechowego świń groźne dla ciężarnych loch
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Choroby układu oddechowego świń groźne dla ciężarnych loch

02.08.2021autor: Dominika Stancelewska

Niektóre z chorób świń traktowane są jako występujące od dawna i w związku z tym poświęca się im mało uwagi, a tak naprawdę przyczyniają się do poważnych strat w produkcji. U tuczników są to spowolnienie przyrostów masy ciała i większe zużycie paszy na kilogram przyrostu. U loch dochodzi do powtórek rui i spada wskaźnik zapłodnień.

Zarówno bakteryjne, jak i wirusowe schorzenia układu oddechowego są częstymi problemami w stadach świń i przyczyną obniżonych wyników produkcyjnych. W chowie trzody chlewnej największe znaczenie i jednocześnie największe straty przynoszą zakażenia Mycoplasma hyopneumoniae (Mhp). Wykazano, że około 5–20% prosiąt w momencie odsadzania ma dodatni wynik w kierunku Mhp – i to zarówno w stadach o cyklu zamkniętym, jak i w wielkofermowym systemie produkcji. Duże straty ponoszone przez producentów trzody przy mykoplazmowym zapaleniu płuc wynikają przede wszystkim ze zwiększonego zużycia paszy oraz zahamowania przyrostów zwierząt. Tempo wzrostu chorych świń może spadać o kilka lub nawet o ponad 40%.

r e k l a m a

Szczepionka przeciwko mykoplazmom da niewątpliwe korzyści 

Szczepionka przeciwko mykoplazmowemu zapaleniu płuc nie chroni przed zakażeniem, ale obniża kolonizację drobnoustroju na błonach śluzowych, stymuluje limfocyty w drogach oddechowych do produkcji specyficznych przeciwciał, zmniejsza nasilenie objawów klinicznych oraz zmian patologicznych w płucach, a w konsekwencji poprawia wskaźniki produkcyjne stada. Za pomocą wyłącznie szczepionek nie da się całkowicie wyeliminować bakterii Mycoplasma hyopneumoniae z zakażonego stada. Jednak niewątpliwe korzyści z ich stosowania to zwiększone o 2–8% przyrosty masy ciała, zmniejszone o 2–5% zużycie paszy, krótszy okres do uzyskania masy ubojowej, redukcja objawów klinicznych oraz zmian patologicznych w płucach, obniżenie ilości drobnoustroju w układzie oddechowym, a w konsekwencji spadek poziomu infekcji w stadzie.

Istnieje kilka strategii szczepienia, które uzależnione są od typu fermy, systemu produkcji, sposobu zarządzania oraz przebiegu zakażenia w stadzie. W cyklu zamkniętym można zastosować wczesne szczepienie prosiąt (poniżej 4. tygodnia życia). Można przeprowadzać tzw. immunizację późną na początku tuczu u świń pomiędzy 4. a 10. tygodniem. W celu obniżenia siewstwa i ochrony prosiąt przez przeciwciała szczepi się lochy przed porodem. Można również uodparniać loszki pochodzące ze stad wolnych od Mycoplasma hyopneumoniae lub z gospodarstw o niskim poziomie zakażenia w celu utrzymania stabilności immunologicznej stada przyjmującego.

Nie ma uniwersalnego momentu szczepień świń przeciwko Mhp. Szczepienie jednokrotne jest uzasadnione w wieloetapowym systemie produkcji, gdy stado jest stabilne immunologicznie, przy stosowaniu zasady całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste oraz przy szczepieniu świń pod koniec pobytu na warchlakarni (9.–10. tydzień życia). Jest ono polecane także w sytuacji, gdy nie występują takie choroby, jak zespół rozrodczo-oddechowy świń (PRRS), grypa świń (SIV), wielonarządowy poodsadzeniowy zespół wyniszczający (PMWS) czy zespół skórno-nerkowy (PDNS).

Wskazania do dwukrotnego szczepienia przeciwko mykoplazmowemu zapaleniu płuc to występowanie innych zakażeń w formie aktywnej (PRRS, PMWS, grypa), wczesne szczepienie prosiąt (wysoki poziom przeciwciał), zamknięty cykl produkcji, ale z systemem komorowym w odchowie prosiąt, różne źródła pochodzenia prosiąt.

Szczepienie prosiąt pozwala ustrzec się przed skutkami schorzeń układu oddechowego i gorszymi wynikami w tucz

  • Szczepienie prosiąt pozwala ustrzec się przed skutkami schorzeń układu oddechowego i gorszymi wynikami w tuczu

Dlaczego grypa jest groźna dla płodności loch?

W dużych stadach grypa świń może mieć charakter endemiczny z nawracającym pojawianiem się choroby oraz problemami związanymi z niepłodnością. Stado kolejno mogą zakażać różne szczepy, jedne po drugich. Odporność organizmu przeciwko grypie jest często krótka (6 miesięcy), a profil odpornościowy stada jest różny w różnych okresach. Wybuchy choroby zdarzają się przez cały rok, oczywiście ze szczytem w miesiącach zimowych. Zebrane dotychczas w Europie dane na temat wirusa grypy świń i wywoływanej przez niego choroby wskazują na endemiczne utrzymywanie się zakażeń, różne nasilenie infekcji, występowanie infekcji na tle różnych podtypów grypy oraz zróżnicowanie klinicznego obrazu choroby.

Grypa świń jest chorobą niedocenianą w Polsce, głównie ze względu na krótkie utrzymywanie się objawów (5–6 dni) oraz niską śmiertelność (1–4%). Nie zwraca się uwagi na straty związane z utratą apetytu przez zwierzęta oraz zahamowaniem przyrostów masy ciała. Straty ekonomiczne, jakie wynikają z tego powodu, to znaczny wzrost zużycia paszy oraz pogorszenie współczynnika jej wykorzystania. U świń dotkniętych endemiczną formą grypy czas tuczu wydłuża się o około 2 tygodnie. Przykładem kraju, który odczuł wyraźnie skutki zakażeń SIV, jest Norwegia, która przed wybuchem epidemii w 2009 roku była wolna od grypy świń. Natomiast pod koniec 2010 roku już 40% stad było zakażonych szczepem pandemicznym.

Do rozpoznawania terenowych przypadków grypy można wykorzystywać płyn ustny. Wystarczy zawiesić w kojcu sznur, do którego dostęp będą miały zwierzęta. Żucie sznura przez świnie to bezstresowe, łatwe i szybkie pozyskanie prób do badań. Obniżamy w ten sposób także koszty diagnostyki. Jest to dobry sposób do ustalenia momentu szczepienia stada. Można również pobierać wymazy z nosa.

Jak dotąd nie opracowano jeszcze w pełni skutecznej strategii szczepień przeciwko wirusowi grypy świń w fermach loch. Szczepienia wykonuje się na 6 tygodni i 2 tygodnie przed porodem. Można również przeprowadzać szczepienia masowe stada loch przeciwko grypie cztery razy w roku, z tym że w przypadku rozpoczęcia szczepień przeprowadza się podwójną immunizację loch i loszek w odstępach 4 tygodni. Najważniejszą zasadą, jaką należy przestrzegać przy ustalaniu programu szczepień w kierunku grypy, a także PRRS, w celu ochrony stada macior przed klinicznym wybuchem schorzeń, jest pewność, że loszki zostały właściwie zaszczepione przed ich wprowadzeniem do gospodarstwa, a w czasie immunizacji loch i loszek wyeliminowanie wszystkich czynników, które mogą wpływać negatywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego szczepionych zwierząt (żywienie, środowisko, inne choroby).

Masowe szczepienia w przypadku PRRS przeprowadza się dwukrotnie w odstępach 4 tygodni przy wybuchu choroby. Loszki muszą być dwukrotnie zaszczepione, zanim zostaną wprowadzone do gospodarstwa. Po użyciu żywej szczepionki loszki wprowadzamy do stada po upływie 4 tygodni.

Do diagnostyki grypy można wykorzystywać płyn ustny zebrany ze  sznura, który służy świniom do żucia

  • Do diagnostyki grypy można wykorzystywać płyn ustny zebrany ze sznura, który służy świniom do żucia

Dominika Stancelewska

Zdjęcia: Dominika Stancelewska, archiwum

 

autor Dominika Stancelewska

Dominika Stancelewska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego", ekspertka z zakresu chowu i hodowli trzody chlewnej oraz innych zwierząt gospodarskich

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego", ekspertka z zakresu chowu i hodowli trzody chlewnej oraz innych zwierząt gospodarskich

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak mądrze postępować z lochami?

Zawsze warto nadzorować wyproszenia macior, gdyż w przypadku komplikacji dzięki szybkiej pomocy można uratować prosięta. Stres i niepokój nie tylko opóźniają porody, ale jeśli lochy ciągle się zrywają, to wzrasta również ryzyko przygnieceń prosiąt i większych strat.

czytaj więcej

Fotowoltaika i biogazownia przy produkcji świń. Jak to działa w praktyce?

Produkcja zwierzęca nie musi kojarzyć się tylko z obciążeniem dla środowiska. Może być wykorzystana do wytwarzania zielonej energii. To cegiełka, którą rolnicy mogą dołożyć do ochrony środowiska i zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. Prosty sposób na zamknięcie cyklu produkcyjnego w ramach gospodarstwa: wykorzystać to, co wytworzą zwierzęta, do produkcji energii i ciepła zasilających budynki inwentarskie i mieszkalne oraz uzyskania bionawozu, który zwiększy plony paszy potrzebnej dla świń.

czytaj więcej

Probiotyki drożdżowe świetne w diecie świń podczas upałów

Już w 2003 roku oszacowano, że stres cieplny generuje w produkcji trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych straty w wysokości 299 mln dolarów rocznie. Udowodniono, że stał się problemem nie tylko w krajach tropikalnych, ale również w klimacie umiarkowanym i może mieć znaczący wpływ na produkcyjność zwierząt. Wykazano też, że stosowanie probiotyków w żywieniu świń może pomóc w procesach trawiennych, a tym samym w ograniczaniu negatywnych skutków wysokiej temperatury.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)