Jakie znaczenie ma właściwe żywienie świń?
Właściwe żywienie i postępowanie z lochami w okresie okołoporodowym wpływa na ograniczenie problemów związanych z gorączką poporodową. W chlewniach, w których nie przestrzega się higieny oraz niewłaściwie żywi maciory, może wystąpić tzw. syndrom bezmleczności (MMA). Schorzenie to jest przyczyną znacznych strat wynikających z obniżonej mleczności loch oraz zwiększonych upadków prosiąt. Dlatego przez pierwsze trzy doby po porodzie należy koniecznie dwa razy dziennie sprawdzać lochom temperaturę ciała – podwyższona jest pierwszym sygnałem, że może wystąpić zespół MMA. Jest to szczególnie ważne wtedy, kiedy jedynym objawem choroby jest gorączka u maciory i biegunka u prosiąt. Kontrola temperatury lochy daje możliwość odpowiednio wczesnej interwencji.
Maciora z zapaleniem gruczołu mlekowego nie dopuszcza prosiąt do ssania, które po upływie kilkunastu godzin zaczynają słabnąć, ich włos ulega nastroszeniu, obniża się im temperatura ciała, pojawiają się drgawki i prosięta kolejno padają. Przebieg schorzenia może przybrać postać bezobjawową, kiedy jedynymi symptomami są nieznaczne podwyższenie temperatury do 39,8°C, pogorszenie apetytu oraz spadek mleczności u loch. W formie podostrej schorzenie manifestuje się stopniowym rozwojem objawów – temperatura z reguły nie przekracza 40,5°C, występuje obrzęk i stwardnienie części lub całości wymienia.
W ostrej postaci MMA stwierdza się wysoką temperaturę (nawet do 41°C), silny stan zapalny wymienia (lochy leżą na wymieniu i nie pozwalają prosiętom na ssanie), często występują zaparcia i ropne wycieki z dróg rodnych. Ostry przebieg gorączki poporodowej jest przyczyną znacznych strat prosiąt wynikających z braku pokarmu, a w niektórych ciężkich przypadkach może również prowadzić do padnięć u loch.