Spodziewany wzrost powierzchni roślin strączkowych w UE
W roku gospodarczym 2020/21 zostanie zwiększony zwłaszcza areał uprawy soi, ale uprawa grochu i bobiku także ma wzrastać.
Komisja Europejska oczekuje, że w UE-27 powierzchnia przeznaczona pod rośliny strączkowe do zbioru w 2020 r. wzrośnie o 9% do 2,5 mln hektarów. Największy wzrost powierzchni zanotujemy w uprawie soi.
Znaczny wzrost areału spodziewany jest również w przypadku bobiku i grochu.
Unijni rolnicy w tym roiku zasiali bobik na 470 000 hektarach, o 9% więcej niż w 2019 r. Uprawa grochu wzrosła o 8% do 840 000 ha. Natomiast powierzchnia łubinów słodkich zmniejszy się o 3% do 180 000 hektarów.
Ze względu na większą powierzchnię roślin strączkowych Komisja Europejska spodziewa się zbiorów ogółem w wysokości 6,7 miliona ton, o 10% więcej niż w poprzednim roku.
Według analiz przeprowadzonych przez Agrarmarkt Informations-Gesellschaft, produkcja bobiku i soi prawdopodobnie wzrośnie o 12%. W przypadku soi poziom produkcji osiągnąłby nawet rekordowe 2,95 miliona ton. Podczas gdy produkcja grochu pastewnego ma wzrosnąć o 8% do 2,2 miliona ton. Prawdopodobnie około 2% mniej będzie łubinu słodkiego, którego europejscy rolnicy zbiorą 260 000 ton.
W związku utrzymującym się wciąż jednak silnym uzależnieniem występującym w europejskiej produkcji pasz białkowych od importu soi i rzepaku niezbędne będą dalsze działania w celu zwiększenia produkcji soi, grochu, bobiku i łubinu w Unii Europejskiej.
soja jest kupowana od 1400 – 1450 zł/t
groch żółty po 850 – 930 zł/t
łubin słodki 1100 – 1200 zł/t
a bobik 980 – 1000 zł/t
oprac. Juliusz Urban fot. Biernacki
na podstawie Alfons Deter: „EU-Kommission erwartet größeren Leguminosenanbau” top agrar online
dr Juliusz Urban
ekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Najważniejsze tematy