Uwaga na niedobór manganu w dawce dla mamek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Uwaga na niedobór manganu w dawce dla mamek

31.12.2020autor: Dorota Kolasińska

Minerały i witaminy są niezbędne dla zdrowia i systematycznego rozrodu bydła, ponadto wspomagają prawidłowy rozwój płodu. Warto o nich pamiętać szczególnie zimą, kiedy mamki nie mają dostępu do pastwisk. 

Minerały i witaminy są często pomijane w dawkach dla bydła mięsnego. Są wyjątkowo ważne w trakcie ciąży i rozwoju płodu. Ich niedobór wpływa na niedorozwój płodu, ale również na późniejsze problemy w produkcji. 

W ostatnich latach pogłębił się problem związany z niedoborem manganu, z którym konkuruje żelazo podczas wchłaniania jelitowego. Okazuje się, że zanieczyszczenie pasz objętościowych glebą bogatą w żelazo, może powodować mniejsze wchłanianie manganu. 

Mangan jest niezbędnym minerałem śladowym, głównie dlatego, że wspomaga tworzenie chrząstki i wzrost kości. Niedobór może powodować zniekształcenia kośca o chrząstki i niedorozwój, a cielęta nie mają możliwości prawidłowego stania. Co ciekawe charakterystyczną oznaką niedoboru manganu jest odsłonięcie dolnego rzędu zębów, ponieważ śluzawica normalnie wykształcona jest wypełniona chrząstką, a u cieląt z niedoborem, chrząstka słabo się wykształca i gorzej trzyma mięśnie twarzowe. 

Często zdarza się tak, że po badaniu kiszonki okazuje się, że zawiera ona dużo żelaza. Nawet w sytuacji, gdy suplementujemy mangan to silnie konkurujące z nim żelazo blokuje wchłanianie manganu z jelit do organizmu. W takim wypadku należy podać większą ilość manganu co najmniej 60 ppm lub należy rozważyć podanie manganu chelatowanego lub manganu w zastrzykach, który stosuje się u cielnych mamek. 
Pozwoli to na dobry start cielętom i efektywną produkcję. 

Oprac. dkol na podst. bovinevetonline.com
Fot. poglądowe
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mleczne

Jak zapobiegać podklinicznej hipokalcemii?

Podkliniczna hipokalcemia u krowy może generować straty nawet 600 zł rocznie. Jak zapobiegać tej jednostce chorobowej? 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Jerzy Wierzbicki – Zrównoważona produkcja wołowiny w ramach Zielonego Ładu

W grudniu odbyła się międzynarodowa konferencja w ramach sieci BovINE na temat zrównoważonej produkcji wołowiny. Czy jesteśmy gotowi na wdrożenie w życie założeń strategii „od pola do stołu” oraz Zielonego Ładu jedocześnie produkując wołowinę w zgodzie ze środowiskiem, ale opłacalnie? 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – jest zapotrzebowanie na żywiec

Jest popyt, ale podaż przedświąteczna dość słaba. Stawki rosną, a rolnicy na razie nie sprzedają bydła w dużej ilości.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)