Jerzy Wierzbicki – Zrównoważona produkcja wołowiny w ramach Zielonego Ładu
W grudniu odbyła się międzynarodowa konferencja w ramach sieci BovINE na temat zrównoważonej produkcji wołowiny. Czy jesteśmy gotowi na wdrożenie w życie założeń strategii „od pola do stołu” oraz Zielonego Ładu jedocześnie produkując wołowinę w zgodzie ze środowiskiem, ale opłacalnie?
Dorota Kolasińska: Czym zajmuje się sieć, kiedy powstała i na czyje potrzeby działa?
Jerzy Wierzbicki: Inicjatywę BovINE zawiązaliśmy 2 lata temu. W ramach konsorcjum z 18 jednostek z 10 krajów złożyliśmy wniosek o środki finansowe w ramach programu Sieci Tematyczne Horyzont 2020 na wsparcie działań. Rok temu podpisaliśmy umowę z KE na finansowanie, od tamtej pory rozwijamy program. Są powołani koordynatorzy regionalni w 10 krajach. Ich rolą jest pobudzanie społeczności rolników, organizacji rolniczych, doradców, naukowców do wspólnego działania i do wymiany wiedzy między krajami. Jest podział na dwie części, pierwszą bardziej naukową, drugą bardziej praktyczną. Założeniem projektu jest zbadanie, jakie dobre praktyki, rozwiązania i wiedza są dostępne w literaturze i praktyce. Wiele z nich jest ciekawych i przydatnych w prowadzeniu gospodarstwa. Co roku jest spotkanie, podczas którego odbywa się wymiana doświadczeń i wiedzy oraz prezentacja rezultatów projektu. Inspiracją do projektu i do zorganizowania pierwszej międzynarodowej konferencji sieci BOVINE w Polsce było spotkanie w Serocku w 2018 r. organizowane przez zrzeszenie, Radę Sektora Wołowiny oraz Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kolejne spotkanie odbędzie się we Francji.