Z artykułu dowiesz się
- Jak wygląda sytuacja rynkowa w UE?
- Łagodne podwyżki cen skupu na rynku niemieckim
- Rynek wołowiny na świecie
- Skup bydła rzeźnego w Polsce
- Ceny w krajowych skupach
Z artykułu dowiesz się
Średnia cena skupu bydła dla wszystkich kategorii w Unii Europejskiej spadła o 0,42%. Mimo nieznacznych ruchów w dół na unijnym rynku bydła dla jałówek rzeźnych (-0,01%), krów (-0,23%) i byków (-1,72%), wzrosły stawki za cielęta i młode bydło rzeźne (od 8-12 miesięcy) – o 4,34%.
Dane z Komisji Europejskiej pod koniec ubiegłego tygodnia wskazywały, że stawki skupu w Holandii, Hiszpanii i Polsce nie zmieniły się od poprzedniego tygodnia.
Na niemieckim rynku cen bydła rzeźnego ostatnie tygodnie pozostają pod znakiem niewielkich zmian w cennikach. Na problemy z odsprzedażą narzekają rzeźnie, a konsumenci nie są skłonni płacić więcej w sklepach, co jest efektem wyższych cen . Podaż spotkała się z nieco żywszym popytem, i w połowie miesiąca ceny bydła zaczęły delikatnie rosnąć - skupujący oferowali umiarkowane dopłaty, aby pobudzić chęć sprzedaży bydła rzeźnego.
Analitycy rynkowi prognozują, że popyt prawdopodobnie będzie nadal wzrastał, bo stopniowo rozpoczynają się przygotowania do Świąt Wielkanocnych.
Wielka Brytania wyprodukowała w ubiegłym roku 906 400 tysięcy ton wołowiny, ubijając 161,700 sztuk bydła. To pozwoliło na znaczący spadek importu i wzrost eksportu z Wysp. W całym 2022 roku brytyjski import wołowiny wyniósł 233 300 ton, co oznacza spadek o 3,6% w porównaniu z 2021 rokiem i był warty 1,24 miliarda funtów. Mięso pochodziło głównie z UE, przy czym Irlandia pozostaje kluczowym eksporterem.
Całkowity eksport brytyjskiej wołowiny w 2022 r. wyniósł 123 700 ton, co oznacza wzrost o 20% (20 800 ton) w stosunku do wolumenu z 2021 r. , chociaż nie zmienił się znacznie eksport żywego bydła. Wołowina bez kości stanowiła większość mięsa wysyłanego w 2022 r., zwłaszcza do UE, zapełniając lukę spowodowaną zmniejszeniem dostaw spoza Unii.
Umowę na wysyłkę mięsa wołowego bez kości podpisały w ubiegłym miesiącu Argentyna i Macedonia Północna. Senasa (Argentyńska Krajowa Służba Zdrowia i Jakości Rolno-Spożywczej) uzyskała Międzynarodowy Certyfikat Weterynaryjny (CVI, który pozwoli na eksport wołowiny do nowego, europejskiego partnera. Wymogi sanitarne w Macedonii Płn. są zbieżne z tymi obowiązującymi na terenie UE, co sprawia, że Argentyna rozszerza swoje możliwości eksportowe.
Do zmian na światowym rynku bydła przyczyniły się Stany Zjednoczone, które pomimo spowolnienia pod koniec ubiegłego roku wyeksportowały rekordowo wysoką część swojej równie rekordowo dużej produkcji i to po wyższych cenach: łącznie eksport wołowiny w 2022 r. osiągnął 1,47 mln ton, co oznacza wzrost o 2% średniej z poprzednich pięciu lat.
Dynamika na światowym rynku wołowiny może ulec poważnej zmianie również z powodu ambitnych planów Australijczyków. Populacja bydła ma w 2023 r. wzrosnąć w Australii do najwyższego poziomu od 2014 r., osiągając 28,8 mln sztuk, co oznacza wzrost o 1,1 mln lub 4,5% rok do roku i z pewnością wpłynie na światopwe ceny wołowiny.
Jak informuje biuro analiz KOWR, według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w 2022 r. przychody uzyskane przez przedsiębiorców ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 38% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 9,8 mld EUR (45,9 mld zł), stanowiąc 21% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
W tych pierwszych tygodniach roku ceny punkty skupu bydła nie mają zbyt wiele do zaoferowania hodowcom. Zakłady mięsne w dużej mierze pozostawiają cennik firmowy na niezmienionym poziomie. Chociaż oczekuje się wzrostu cen przed Wielkanocą, aktualne ceny skupu nie zwalają z nóg. Pracownicy wielu ubojni liczyli na to, że notowania skupu bydła spadną, ale w wielu miejscach nie zmieniali stawek i są skłonni do negocjacji cen z producentami bydła.
Według biura analiz KOWR cena skupu bydła wyniosła w okresie 6–12.02.2023 r. przeciętnie 10,79 zł/kg (1% więcej niż tydzień wcześniej). Cena żywca była nieco (o 0,4%) wyższa (miesięczna zmiana ceny) i o 12% niż przed rokiem.
Średnia cena żywca w tym tygodniu wynosi 12,83 zł/kg za byka i 9,54 zł/kg za krowę. Ceny jałówek wyniosły 11,17 zł/kg (waga żywa).
Zakłady mięsne za byki klasa R oferują średnio 21,23 zł, co oznacza, że przeciętne ceny skupu nieznacznie wzrosły. W przypadku cen byków klasy O średnia cena kilograma wyniosła 20,68 zł.
Skupy bydła oferują niewiele więcej za młode bydło rzeźne. Jałówka klasa R kosztuje w tym tygodniu średnio 21,74 zł/kg, a ceny wyjściowe dla klasy O oscylują w granicach 21,09 zł/kg.
Ceny krów wyniosły średnio 18,33 zł/kg w klasie R, co oznacza wzrost przeciętnej ceny skupu o 1 grosz.
Skup bydła poubojowo z informacji biura analiz KOWR wygląda podobnie: kompensowane ćwierćtusze wołowe buhajków do 2 lat średnio w kraju zakłady mięsne kupowały po 21,23 zł/kg, o 13 gr/kg drożej niż w pierwszym tygodniu lutego, ale o 16 gr/kg taniej niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była o 9% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2022 r.
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Zamów nasz dodatek!
Kwartalnik Bydło Mięsn i Opasy jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
al
fot. KOWR, TAP
Aneta Lewandowska
<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>
Najważniejsze tematy