r e k l a m a
Partnerzy portalu
Rozwój eksportu na rynki muzułmańskie
28.07.2020autor: Dorota Kolasińska
Wymagania na rynkach muzułmańskich dotyczących produktów halal, a więc wymagających specjalnej procedury uboju i certyfikacji będą tematem prac Ministerstwa Rolnictwa, aby zwiększyć ekspansję mięsa na rynki muzułmańskie, dzięki utworzonemu Zespołowi do spraw ułatwiania eksportu artykułów rolno-spożywczych.
Zespołowi do spraw ułatwiania eksportu artykułów rolno-spożywczych będzie przewodniczył wiceminister Szymon Giżyński. We współpracy z GIW, IHARS, KOWR oraz jednostkami certyfikującymi zamierzają podjąć działania, które mają ułatwić procedury i wymagania, które muszę spełnić polscy eksporterzy, jeśli chcą prowadzić wysyłkę mięsa halal.
Wymagania rynków muzułmańskich są dość wysokie, a spełnienie ich dość trudne, jednak rozwój tego działu silnie perspektywiczny, a na produkty jest wysokie zapotrzebowanie. Wiele polskich producentów i zakładów jest zainteresowanych wysyłką, więc organizacje te podejmują działania, które mają wspierać eksporterów.
– Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń oraz identyfikacji najważniejszych problemów występujących w eksporcie do krajów muzułmańskich. Przedstawiciele organizacji branżowych przedstawili obecną sytuację związaną z rynkiem produktów halal. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na różne wymagania i standardy obowiązujące w poszczególnych krajach. Omówiono także proces nadawania zakładom uprawnień pod kątem halal – tłumaczy MRiRW.
dkol/MRiRW
Fot. MRiRW
Wymagania rynków muzułmańskich są dość wysokie, a spełnienie ich dość trudne, jednak rozwój tego działu silnie perspektywiczny, a na produkty jest wysokie zapotrzebowanie. Wiele polskich producentów i zakładów jest zainteresowanych wysyłką, więc organizacje te podejmują działania, które mają wspierać eksporterów.
– Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń oraz identyfikacji najważniejszych problemów występujących w eksporcie do krajów muzułmańskich. Przedstawiciele organizacji branżowych przedstawili obecną sytuację związaną z rynkiem produktów halal. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na różne wymagania i standardy obowiązujące w poszczególnych krajach. Omówiono także proces nadawania zakładom uprawnień pod kątem halal – tłumaczy MRiRW.
dkol/MRiRW
Fot. MRiRW
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a