Ceny bydła – znów ruszyły do góry!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – znów ruszyły do góry!

16.06.2020autor: Dorota Kolasińska

Mimo ubiegłotygodniowego przystopowania podwyżek, w tym tygodniu kolejne zakłady wprowadziły korekty cenników – stawki poszły w górę!

Stawki za skupowane bydło w tym tygodniu znowu lekko podniesiono. Sytuacja na rynku jest niezbyt stabilna, bo towaru jest dużo, rolnicy czekają nawet 2 tygodnie na odbiór żywca i sprzedaż. Hodowcy w sprzedaży są bardziej ostrożni, czekają na dobre ceny, z kolei zakłady czekają na większe zamówienia. Ruch w branży jest trochę silniej wzmożony, jednak nie można absolutnie mówić o stabilizacji.

Większość z naszych największych eksporterów nadal zmaga się ze skutkami koronawirusa, a liczba zgonów nadal rośnie. Mimo zniesionych restrykcji i uruchomienia sektora HORECA wszyscy zachowują zdrowy rozsądek, który niestety niekorzystnie wpływa na wzrost zapotrzebowania na wołowinę. Potrzeba czasu na stabilizację europejskiego rynku. 

Stawki od ubiegłego tygodnia wzrosły w przypadku byczków, krów i jałówek w wadze poubojowej o około 20 gr/kg. W rozliczeniu wagi żywej niestety nie widać wzrostu, w przypadku żadnej z kategorii. 

W UE ceny także powoli rosną w stosunku do ubiegłego tygodnia, w Niemczech około 0,6 do 3,4%, we Francji obserwujemy nieco mniejsze wzrosty około 0,3-1,6%, w Hiszpanii od 3 do 6%, we Włoszech od 2 do 10%, największy wzrost zaobserwowano w przypadku krów w klasie R. 
r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,83 zł/kg, za byka w klasie O 11,44 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,43 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,40 zł/kg, a w klasie O za około 10,28 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,73 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – sprzedawać, nie sprzedawać?

Lipiec nie rozpieszcza hodowców bydła mięsnego i opasów. Stawki notują lekkie wzrosty i spadki, nadal obserwujemy huśtawkę, a w zakładach czuć delikatną niepewność dotyczącą przyszłości.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – kolejny tydzień obniżek

To niestety kolejny tydzień obniżek stawek za bydło. Zakłady obcinają ceny w przypadku wszystkich grup zwierząt.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki

Niestety w tym tygodniu prawie wszystkie zakłady obniżyły ceny byków. Nie jest obserwowany duży spadek, jednak nie na taki scenariusz czekali rolnicy.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)