r e k l a m a
r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – znów ruszyły do góry!
16.06.2020autor: Dorota Kolasińska
Mimo ubiegłotygodniowego przystopowania podwyżek, w tym tygodniu kolejne zakłady wprowadziły korekty cenników – stawki poszły w górę!
Stawki za skupowane bydło w tym tygodniu znowu lekko podniesiono. Sytuacja na rynku jest niezbyt stabilna, bo towaru jest dużo, rolnicy czekają nawet 2 tygodnie na odbiór żywca i sprzedaż. Hodowcy w sprzedaży są bardziej ostrożni, czekają na dobre ceny, z kolei zakłady czekają na większe zamówienia. Ruch w branży jest trochę silniej wzmożony, jednak nie można absolutnie mówić o stabilizacji.
Większość z naszych największych eksporterów nadal zmaga się ze skutkami koronawirusa, a liczba zgonów nadal rośnie. Mimo zniesionych restrykcji i uruchomienia sektora HORECA wszyscy zachowują zdrowy rozsądek, który niestety niekorzystnie wpływa na wzrost zapotrzebowania na wołowinę. Potrzeba czasu na stabilizację europejskiego rynku.
Stawki od ubiegłego tygodnia wzrosły w przypadku byczków, krów i jałówek w wadze poubojowej o około 20 gr/kg. W rozliczeniu wagi żywej niestety nie widać wzrostu, w przypadku żadnej z kategorii.
W UE ceny także powoli rosną w stosunku do ubiegłego tygodnia, w Niemczech około 0,6 do 3,4%, we Francji obserwujemy nieco mniejsze wzrosty około 0,3-1,6%, w Hiszpanii od 3 do 6%, we Włoszech od 2 do 10%, największy wzrost zaobserwowano w przypadku krów w klasie R.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,83 zł/kg, za byka w klasie O 11,44 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,43 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,40 zł/kg, a w klasie O za około 10,28 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,73 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Większość z naszych największych eksporterów nadal zmaga się ze skutkami koronawirusa, a liczba zgonów nadal rośnie. Mimo zniesionych restrykcji i uruchomienia sektora HORECA wszyscy zachowują zdrowy rozsądek, który niestety niekorzystnie wpływa na wzrost zapotrzebowania na wołowinę. Potrzeba czasu na stabilizację europejskiego rynku.
Stawki od ubiegłego tygodnia wzrosły w przypadku byczków, krów i jałówek w wadze poubojowej o około 20 gr/kg. W rozliczeniu wagi żywej niestety nie widać wzrostu, w przypadku żadnej z kategorii.
W UE ceny także powoli rosną w stosunku do ubiegłego tygodnia, w Niemczech około 0,6 do 3,4%, we Francji obserwujemy nieco mniejsze wzrosty około 0,3-1,6%, w Hiszpanii od 3 do 6%, we Włoszech od 2 do 10%, największy wzrost zaobserwowano w przypadku krów w klasie R.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,83 zł/kg, za byka w klasie O 11,44 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,43 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,40 zł/kg, a w klasie O za około 10,28 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,73 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a