Ceny bydła – sprzedawać, nie sprzedawać?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – sprzedawać, nie sprzedawać?

21.07.2020autor: Dorota Kolasińska

Lipiec nie rozpieszcza hodowców bydła mięsnego i opasów. Stawki notują lekkie wzrosty i spadki, nadal obserwujemy huśtawkę, a w zakładach czuć delikatną niepewność dotyczącą przyszłości.

Mimo, że wielu hodowców bydła zgromadziło spory zapas pasz objętościowych i mogłoby wstawić więcej sztuk na opas, to niestety przyszłość jest niepewna. Czuć to w zakładach skupujących żywiec, ale również w gospodarstwach. Coraz częściej dostaję maile od rolników, którzy borykają się z dylematem – sprzedawać, nie sprzedawać? Niestety w tym miesiącu, prognoza cenowa jest praktycznie niemożliwa, podobnie będzie w kolejnych tygodniach. 

Na rynku nadal nie pojawił się, żaden konkretny trend, mogący wskazywać na nadchodzące zmiany. Ceny są nadal kiepskie, a nie widać na razie światełka w tunelu, aby stawki miały podskoczyć do góry. Średnia cena płacona rolnikom za wagę poubojową byków woła o pomstę do nieba – 11,76 zł/kg wbc w klasie R, a w klasie O 11,38 zł/kg. Mimo, że powoli życie w miastach wraca do normalności, to niestety nadal zapotrzebowanie na wołowinę jest dość niskie, a żywca na polskim rynku całkiem sporo. 

Ceny u naszych największych odbiorców, też nie są rewelacyjne, bowiem we Włoszech kolejny raz obserwujemy znaczne spadki w skali tygodnia - od 1,8% za krowy i nawet do 23% za byki w klasie U. W Niemczech spadki są mniejsze, ale dotyczą wszystkich grup sprzedawanych zwierząt – około 1,5%. Jedynie w Holandii notujemy podwyżki od 2 do 11%. W Hiszpanii z kolei wahania cenników są podobne, jak w Polsce – trochę podwyżek, trochę obniżek. 

r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,76 zł/kg, za byka w klasie O 11,38 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,16 zł/kg, a za klasę O 11,45 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,45 zł/kg, a w klasie O za około 10,26 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,60 zł/kg, jałówek 5,67 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – coraz lepiej?

Podobnie jak w ubiegłym tygodniu niektóre zakłady zdecydowały się na podwyżki. Tym razem dotyczą one głównie buhajków. Na jaką cenę mogą liczyć rolnicy w tym tygodniu?

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Zmiany w ustawie o hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich. Ustawa ta dostosowuje polskie prawo w zakresie hodowli i rozrodu zwierząt gospodarskich, do przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej. 

czytaj więcej
Rynek mleka

Stabilizacja na unijnym rynku mleka

Komisja Europejska przygotowała krótkoterminową prognozę dla europejskiego rynku mleka. Mimo dużego zawirowania gospodarczego w kwietniu, powoli wychodzimy na prostą.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)