Ceny bydła – sprzedawać, nie sprzedawać?
Lipiec nie rozpieszcza hodowców bydła mięsnego i opasów. Stawki notują lekkie wzrosty i spadki, nadal obserwujemy huśtawkę, a w zakładach czuć delikatną niepewność dotyczącą przyszłości.
Mimo, że wielu hodowców bydła zgromadziło spory zapas pasz objętościowych i mogłoby wstawić więcej sztuk na opas, to niestety przyszłość jest niepewna. Czuć to w zakładach skupujących żywiec, ale również w gospodarstwach. Coraz częściej dostaję maile od rolników, którzy borykają się z dylematem – sprzedawać, nie sprzedawać? Niestety w tym miesiącu, prognoza cenowa jest praktycznie niemożliwa, podobnie będzie w kolejnych tygodniach.
Na rynku nadal nie pojawił się, żaden konkretny trend, mogący wskazywać na nadchodzące zmiany. Ceny są nadal kiepskie, a nie widać na razie światełka w tunelu, aby stawki miały podskoczyć do góry. Średnia cena płacona rolnikom za wagę poubojową byków woła o pomstę do nieba – 11,76 zł/kg wbc w klasie R, a w klasie O 11,38 zł/kg. Mimo, że powoli życie w miastach wraca do normalności, to niestety nadal zapotrzebowanie na wołowinę jest dość niskie, a żywca na polskim rynku całkiem sporo.
Ceny u naszych największych odbiorców, też nie są rewelacyjne, bowiem we Włoszech kolejny raz obserwujemy znaczne spadki w skali tygodnia - od 1,8% za krowy i nawet do 23% za byki w klasie U. W Niemczech spadki są mniejsze, ale dotyczą wszystkich grup sprzedawanych zwierząt – około 1,5%. Jedynie w Holandii notujemy podwyżki od 2 do 11%. W Hiszpanii z kolei wahania cenników są podobne, jak w Polsce – trochę podwyżek, trochę obniżek.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,76 zł/kg, za byka w klasie O 11,38 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,16 zł/kg, a za klasę O 11,45 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,45 zł/kg, a w klasie O za około 10,26 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,60 zł/kg, jałówek 5,67 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy